Închide meniul

Sevilla a câştigat Europa League. A învins-o pe AS Roma şi este „regina” competiţiei. Record fabulos!

Reclamă

Iulian Focșăneanu Publicat: 1 iunie 2023, 1:13

Sevilla a câştigat Europa League. A învins-o pe AS Roma şi este „regina competiţiei. Record fabulos!

Sevilla a câştigat Europa League

Jucătorii de la Sevilla s-au bucurat pe teren după victoria din finala cu AS Roma / Profimediaimages

Sevilla – AS Roma | Sevilla a câştigat Europa League 2023. Echipa din La Liga a învins-o în finală pe AS Roma şi a stabilit un record fabulos. A triumfat pentru a 7-a oară în competiţie, mai mult decât orice ată echipă. Mai mult decât atât, nu a pierdut nicio finală!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

După ce a triumfat în 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 şi 2020, Sevilla a dat lovitura şi în acest an. Jucătorii antrenaţi de Jose Luis Mendilibar au arătat, şi de această dată, că sunt specialiştii din Europa League.

Sevilla a câştigat Europa League, după finala cu AS Roma

Chiar dacă a fost condusă la pauză, după golul marcat de Dybala (35), spaniolii au reuşit să revină. Au început în forţă repriza secundă şi au restabilit egalitatea cu ajutorul autogolului lui Mancini (55). A fost 1-1 după 90 de minute şi s-a intrat în prelungiri. Egalitatea s-a menţinut şi după cele două reprize de prelungiri şi s-a trecut la lovituri de departajare.  Bounou a făcut minuni şi şi-a ajutat echipa să câștige trofeul. Mancini şi Ibanez nu au reuşit să îl învingă, iar Sevilla este din nou campioană în Europa League! Numai cinci echipe au mai multe trofee continentale!

La 37 de ani şi 191 de zile, Jesus Navas a devenit cel mai bătrân jucător de câmp care joacă finala Europa League/Cupa UEFA în ultimii 15 ani. El a contribuit şi la trofeul câştigat în finala din 2006, când andaluzii au răpus-o pe Middlesbrough (n.r. cea care obţinea calificarea în ultimul act după ce o elimina pe Steaua). Navas avea atunci 20 de ani şi 170 de zile.

Reclamă

Sevilla a câştigat pentru prima oară competiţia în 2006, după care a mai triumfat de cinci ori. În 2015 şi 2016 a reuşit chiar să îşi apere trofeul. În 2020, când a câştigat ultima dată Europa League, a dat peste o altă echipă italiană în finală. A învins-o pe Inter cu 3-2!

Finala cu AS Roma a fost a 52-a partidă jucată de Sevilla în fazele eliminatorii ale Europa League. Este singurul club care a trecut de borna de 50 de meciuri!

Reclamă 4 / 0/3

Cum au arătat echipele de start:

FC Sevilla: Bounou – Jesus Navas, Bade, Gudelj, Alex Telles – Fernando, Oliver Torres, Rakitic – Ocampos, En-Nesyri, Bryan Gil. Antrenor: Jose Luis Mendilibar

AS Roma: Rui Patricio – Mancini, Smalling, Ibanez – Zeki Celik, Cristante, Matic, Spinazzola – Dybala, Pellegrini, Abraham. Antrenor: Jose Mourinho.

Finala Europa League 2023 | Scenografii spectaculoase la Sevilla – AS Roma

Fanii celei mai titrate echipe din competiţie, Sevilla, au afişat un mesaj cu referire la Imperiul Roman. „Este imperiul nostru„, a fost scris pe un banner uriaş. Pe altul apărea trofeul Europa League şi anii, scrişi cu cifre romane, în care Sevilla a câştigat competiţia (2005/06, 2006/07, 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2019/20).

A fost show şi în peluza ultraşilor italieni. Coregrafia lor a fost marcată de mesajul: „Fii lupilor„. Acesta a fost mesajul prin care au decis fanii lui AS Roma să îi încurajeze pe jucătorii lui Jose Mourinho.

Reclamă

Arena a răsunat în momentul în care aceştia şi-au cântat imnul. „Cel mai frumos imn din lume„, au scris, pe contul de Twitter, oficialii clubului din Serie A.

Cum au ajuns Sevilla şi AS Roma în finală

AS Roma a fost repartizată în Grupa C, acolo unde a terminat pe locul 2, în spatele lui Real Betis. Pentru a se califica în optimi, capitolinii au trimis-o acasă pe Red Bull Salzburg, cu 2-1 la general (0-1, 2-0). Trupa lui Mourinho a dat peste Real Sociedad în optimi şi nu a avut mari emoţii. A fost 2-0 în Italia şi 0-0 în returul de la San Sebastian.

Pentru un loc în semifinale, AS Roma a trecut prin clipe grele cu Feyenoord. A pierdut cu 0-1 în la Rotterdam, iar rezultatul s-a repetat pe Olimpico. În prelungiri, italienii au dat recital şi au mai marcat trei goluri. S-a chinuit şi cu Leverkusen, în penultimul act, dar şi-a îndeplinit obiectivul.

Sevilla a început sezonul în grupa G din Champions League. A terminat pe locul 3, în spatele celor de la Manchester City şi Borussia Dortmund. Andaluzii s-au calificat în optimile Europa League după o „dublă” cu PSV. Au câştigat cu 3-0 acasă şi au cedat cu 0-2 în retur. Situaţia s-a repetat în turul următor, cu Fenerbahce. Sevilla s-a impus cu 2-0 acasă şi a piedut la limită în Turcia, scor 0-1.

În sferturile de finală, Sevilla a dat recital cu Manchester United. A fost 2-2 în tur, iar pe Ramon Sanchez Pizjuan spaniolii au câştigat la scor de neprezentare. A urmat eliminarea lui Juventus, astfel că echipa antrenată de Jose Luis Mendilibar a obţinut calificarea în finală, pe care a și câștigat-o!

Recomandări
  • Sevilla a învins-o pe AS Roma în finala Europa League 2023
  • Performanţă uriaşă obţinută de trupa lui Mendilibar

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
22:03 LIVE SCOREPAOK – Club Brugge 0-0. Răzvan Lucescu luptă ACUM pentru semifinalele Conference League! Dueluri „de foc” în cupele europene 21:55 „Mulți patroni încearcă să îl imite” Ovidiu Burcă, laude la scenă deschisă pentru Gigi Becali! A spus și de ce are succes FCSB 21:25 „Cu Gigi Becali sau cu Adrian Mititelu e mai greu de lucrat?” Nicolae Dică a răspuns fără să stea pe gânduri 20:52 Echipa națională de handbal feminin și-a aflat grupa de la EURO 2024! Meciuri dificile pentru „tricolorele” lui Florentin Pera 20:43 LIVE TEXTOţelul Galaţi – U Cluj 1-1. Cisse, lovitură de cap perfectă! Dan Nistor a egalat din penalty 20:35 Programul complet al Marelui Premiu al Chinei. Calificările pentru sprint sunt Antena 3 CNN şi în AntenaPLAY (vineri, ora 10:30) 20:35 „Antrenor nou! Mulți jucători pleacă!” Daniel Pancu, anunț despre revoluția de la Rapid! A vorbit despre planul lui Dan Șucu 20:33 FotoAnamaria Prodan a dat noi detalii despre împăcarea cu Gigi Becali: „Nu e vorba de năşit!” 20:17 FIA World Endurance Championship 2024 – cursa de 6 ore de la Imola e exclusiv în AntenaPLAY (19-21 aprilie). Programul complet 19:56 „Marius Șumudică la Rapid?” Cristi Săpunaru a dat răspunsul pe loc! Ce cred jucătorii despre cel mai mare vis al lui „Șumi” Vezi toate știrile
Citește și