Închide meniul

EXCLUSIV | Sebastian Colţescu a scăpat de acuzaţiile de rasism, dar avocatul lui trage un semnal de alarmă. "Procesul continuă!". Când ar putea fi anunţată decizia finală

Reclamă

Iulian Focșăneanu Publicat: 11 februarie 2021, 16:40

EXCLUSIV | Sebastian Colţescu a scăpat de acuzaţiile de rasism, dar avocatul lui trage un semnal de alarmă. "Procesul continuă!". Când ar putea fi anunţată decizia finală

Profimediaimages

Sebastian Colţescu este anchetat de UEFA după incidentele de la Paris

Conform raportului UEFA, Sebastian Colțescu și Octavian Șovre nu au folosit insulte rasiste. Procesul este însă departe de a fi încheiat. Josep Vandellos, avocatul lui Colţescu, a oferit detalii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sebastian Colţescu, anchetat în continuare de UEFA

"Este un început bun fiindcă am scăpat de acuzaţiile cele mai periculoase şi anume cele de rasism. În momentul de faţă, în proces, nu este vorba de o posibilă infracţiune. Procesul continuă, dar au ajuns la concluzia că nu putem vorbi de abaterea articolului 14 care are legătură cu rasismul. UEFA va analiza dacă comportamentul lui Sebastian, în meci, a fost corect sau nu. 

Raportul ajunge la concluzia că nu există o abatere de rasism. Acest raport pune Comisia de Disciplină să analizeze dacă ar putea fi vorba de o altă abatere, cum ar fi conduita. UEFA ne-a dat un terment să depunem o poziţie în acest sens", a declarat avocatul lui Sebastian Colţescu în exclusivitate pentru AS.ro.

Vandellos a anunţat şi când ar trebui să primească românii decizia finală.

"Am suferit, dar acum trebuie să ne bucurăm. S-a făcut dreptate şi s-a recunoscut ceea ce era evident pentru toţi. Eu cred că în maximum o lună o să avem o decizie", a precizat Josep Vandellos.

Reclamă

UEFA îi consideră nevinovați pe Colțescu și Șovre

Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” şi „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator.

Reclamă 4 / 0/3

Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul

Astfel, expresiile „negrul ăla” şi „ăla negru”, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul „negru” din română şi termenul peiorativ englezesc „negro”, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”, sunt concluziile raportului UEFA.

Recomandări
  • Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism
  • Anunţul făcut de avocatul arbitrului român

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
19
apr.
23:55
VIDEORafa Mujica, un nou gol în AntenaPLAY. Atacantul dorit de Gigi Becali a marcat în Rio Ave – Arouca 1-1, din Liga Portugal
19
apr.
23:47
„E incredibil” Ce a remarcat Mihai Stoica la Gică Hagi după Farul – CFR Cluj 5-1
19
apr.
23:40
Formula 1: Cursa de sprint a Marelui Premiu al Chinei, LIVE pe Antena 3 CNN și LIVE STREAM în AntenaPLAY (06:00)
19
apr.
23:32
„Ce ar spune Dan Petrescu după ce aţi primit 5 goluri de la Farul?” Cristi Manea a cedat şi şi-a anunţat plecarea de la CFR Cluj
19
apr.
23:30
Palermo – Parma 0-0 în AntenaPLAY. Dennis Man şi Valentin Mihăilă s-au întrecut în ratări!
19
apr.
23:23
Mario Camora, devastat după Farul – CFR Cluj 5-1! Mesaj dur către colegi: „Să le fie ruşine tuturor, să nu ieşim din casă”
19
apr.
23:07
Gică Hagi a dezvăluit de ce a renunţat la Constantin Budescu: „Ştie că e un hotel frumos la Mamaia!”. Anunţ după Farul – CFR 5-1
19
apr.
22:59
Răspunsul lui Louis Munteanu atunci când a fost întrebat de interesul FCSB-ului şi al Rapidului! Ce a spus vedeta lui Gică Hagi
19
apr.
22:46
Ionuţ Cojocaru, noul star al lui Gică Hagi. „Dublă” şi assist în Farul – CFR Cluj 5-1: „Un meci formidabil! Asta trebuie să fac”
19
apr.
22:33
Farul a ajuns pe locul 2 în Liga 1, CFR Cluj a căzut pe 4 după umilinţa de la Ovidiu! Cum arată acum clasamentul în play-off
Vezi toate știrile
Citește și