Închide meniul

Cine a fost Sir Stanley Matthews, primul câștigător al Balonului de Aur! Ce carieră a avut „Vrăjitorul Driblingurilor”

Alex Ioniță Publicat: 10 octombrie 2024, 23:05

Reclamă
Cine a fost Sir Stanley Matthews, primul câștigător al Balonului de Aur! Ce carieră a avut „Vrăjitorul Driblingurilor

Cine a fost Sir Stanley Matthews, primul câștigător al Balonului de Aur!

Profimedia

Sir Stanley Matthews, sau „Vrăjitorul Driblingurilor”, a fost primul câștigător al Balonului de Aur, în anul 1956. În rândurile de mai jos este prezentată cariera celui care avea să intre, definitiv, în istoria fotbalului mondial.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Stanley Matthews s-a născut în Hanley, pe data de 1 februarie a anului 1915. Fostbalul profesionist la început la Stoke City, în anul 1932, la vârsta de 17 ani.

Cine a fost Sir Stanley Matthews, primul câștigător al Balonului de Aur!

Principalele sale calități erau legate de acuratețea paselor și de driblingurile în viteză. Astfel, Matthews a primit porecla de „Vrăjitorul Driblingurilor”.

Din anul 1938 a fost convocat la echipa națională a Angliei, pentru care a adunat, până la finalul carierei, 54 de selecții.

În tricoul celor de la Stoke City a primit primul titlu de fotbalist al anului, în Europa, în anul 1941.

Reclamă
Reclamă

Și-a părăsit primul club al carierei în anul 1946 și a plecat la Blackpool, echipă alături de care a câștigat un FA Cup, după o finală în care a marcat 3 goluri, în 1953.

În 1956, Stanley a câștigat prima ediție a Balonului de Aur, oferită de France Football.

În anul 1961 s-a întors la Soke City, iar în 1965, s-a retras din fotbal, la vârsta de 50 de ani. În anul retragerii a fost și primul jucător care a primit titlul de „Sir”. O altă poreclă a acestuia a fost cea de „Primul Gentleman din Fotbal”.

Reclamă

Sir Stanley Matthews s-a stins în anul 2000, la vârsta de 85 de ani, pe data de 23 februarie.

Toți câștigătorii Balonului de Aur, din 1956 până în 2023!

Primul Balon de Aur a fost decernat de France Football în anul 1956, atunci când jurnaliștii francezi și-au invitat colegii pentru a vota cel mai bun jucător al anului anterior.

De menționat este faptul că, până în anul 1995, Balonul de Aur putea fi câștigat doar de jucători din Europa, astfel că nume precum Diego Maradona sau Pele nu au primit niciun astfel de trofeu.

Modificarea din anul 1995 prevedea însă că doar jucătorii non-europeni care evoluează la cluburi din Europa pot participa în „cursa” pentru Balonul de Aur. Din anul 2007 însă, orice jucător din lume poate câștiga marele trofeu.

Primul Balon de Aur, din 1956, a fost câștigat de Sir Stanley Matthews, care juca la Blackpool. Cea mai recentă ediție a celui mai important trofeu individual din lumea fotbalului a fost câștigată de Lionel Messi, care a ajuns la 8 astfel de trofee, fiind și jucătorul cu cele mai multe Baloane de Aur din istorie.

VEZI AICI IMAGINI CU TOȚI CÂȘTIGĂTORII BALONULUI DE AUR

Reclamă

Ce rezultat va face România cu Cipru?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
23:40

Italia – Belgia 2-2 și Anglia – Grecia 1-2! Spectacol în Nations League! Grecii au produs surpriza. Rezultatele serii

23:30

EXCLUSIVCe obiectiv şi-a setat Mircea Lucescu la echipa naţională! Mihai Stoichiţă a dezvăluit totul: „Sigur îl va îndeplini!”

23:08

Charles Leclerc recunoaşte că l-a „urât” pe Carlos Sainz. Ferrari îşi ia adio de la spaniol după 4 ani de contract

22:54

Erling Haaland a intrat în istorie, după ce a marcat pentru Norvegia! Recordul uriaş stabilit, la doar 24 de ani

22:19

Înfrângere categorică pentru Dinamo, în Liga Campionilor! „Dulăii” nu au avut nicio şansă în faţa lui Veszprem

22:05

Primele imagini cu „tricolorii” în Cipru: „Kalispera!” Mesajul transmis de Răzvan Burleanu pentru fani

1 Scoţienii anunţă o mare „durere de cap” cauzată de revenirea lui Ianis Hagi la prima echipă a lui Rangers 2 Gigi Becali e convins că va putea folosi marca Steaua: „N-am schimbat numele. FCSB e Steaua”! Decizia pe care o aşteaptă 3 Grecia este în stare de șoc, după ce George Baldock a murit la 31 de ani! Trupul său, găsit în piscina casei 4 NEWS ALERTRapid a primit răspunsul final de la FIFA! Ce se întâmplă cu Aaron Boupendza, după „războiul” declanșat de Zamalek 5 „Este la fel de fals ca dinții lui!” Jurgen Klopp, desființat în Germania după ce a revenit în fotbal și a semnat cu Red Bull 6 VideoUltimele imagini cu George Baldock în viaţă. Regretatul fotbalist a jucat în derby-ul Panathinaikos – Olympiacos
Citește și