Închide meniul

Just Fontaine a murit la 89 de ani! Doliu în fotbalul francez. Recordul incredibil pe care l-a stabilit

Reclamă

Alexandru Ivan Publicat: 1 martie 2023, 14:15

Just Fontaine a murit la 89 de ani! Doliu în fotbalul francez. Recordul incredibil pe care l-a stabilit

Just Fontaine a murit la 89 de ani

Just Fontaine / Profimedia

Francezul Just Fontaine, recordmanul numărului de goluri înscrise la un turneu final de Cupă Mondială (13), în 1958, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunţat, miercuri, familia fostului fotbalist.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fontaine, care a adunat 21 de selecţii în echipa naţională, a fost unul din eroii Cupei Mondiale din 1958 din Suedia, unde echipa Franţei a atins semifinalele pentru prima oară în istoria sa, fiind învinsă de Brazilia lui Pele, conform agerpres.ro

Just Fontaine a murit la 89 de ani

Odată cu decesul lui Fontaine, au mai rămas doar trei supravieţuitori ai epopeii din 1958, Dominique Colonna, Robert Mouynet şi Bernard Chiarelli.

Născut la Marrakech, atacantul francez nu era destinat să joace la Mondialul din Suedia pentru că în locul său fusese preferat Thadee Cisowski, însă acesta din urmă s-a accidentat în ultimul moment.

Just Fontaine, 13 goluri la Cupa Mondială din 1958

În afara celor 13 goluri ale sale şi a primi medalii internaţionale cucerită de echipa Franţei în Suedia, Fontaine şi-a mai trecut în palmares patru titluri de campion al Franţei (unul cu Nice, trei cu Reims), două Cupe ale Franţei (Nice în 1954 şi Reims în 1958) şi o finală de Cupă a Campionilor Europeni cu Reims, pierdută în 1959 (0-1) în faţa lui Real Madrid cu legendarii Di Stefano, Puskas şi Kopa.

Reclamă

Parcursul de jucător al lui Fontaine a fost curmat însă brusc la finele anului 1962, la doar 28 de ani, după o dublă fractură la un picior.

Just Fontaine a promovat-o pe PSG în Ligue 1

Retras din activitate, Fontaine a devenit antrenor, dar performanţele sale pe banca tehnică nu au fost la înălţime. Numele său rămâne însă gravat în analele fotbalului pentru o performanţă mai puţin glorioasă decât cele 13 goluri la Cupa Mondială: el nu a condus decât în două meciuri echipa Franţei în 1967, înainte de a fi demis după două înfrângeri în meciuri amicale.

Însă experienţa sa cu Paris Saint-Germain (1973-1976) este mai reuşită, cu o promovare în Ligue 1 în 1974. El a antrenat şi echipa naţională a ţării sale natale, Maroc, obţinând un loc trei la Cupa Africii pe Naţiuni din 1980.

Reclamă 4 / 0/3

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
13:22 Iuliana Demetrescu, o nouă delegare de lux! Arbitra jignită de Gigi Becali va arbitra o semifinală de Liga Campionilor 12:44 Ce cotă a ajuns să aibă Simona Halep la câştigarea Roland Garros 2024. Simo a jucat un singur meci de la revenire 12:41 Echipa care îl regretă pe Ianis Hagi! Fiul „Regelui”, lăudat deși nu joacă la Alaves: „Este protagonist! Viitorul încă se scrie!” 12:31 Emoţii pentru Florinel Coman şi FCSB, înaintea meciului cu Farul! Ce şanse are să joace în meciul care poate decide titlul 12:01 Motivul pentru care Cristi Săpunaru a fost lăsat pe bancă de Bogdan Lobonț, la Farul – Rapid! Anunțul căpitanului giuleștenilor 11:37 „M-a bulversat” Bogdan Lobonţ, făcut praf după înfrângerea lui Rapid cu Farul: „Echipă deplorabilă” 11:17 Nicolae Cristescu aşteaptă revoluţia la Rapid! Îi cere pe Marius Şumudică şi Dani Coman: „Nu vreau să dau în Daniel Niculae” 11:00 Marius Ștefănescu a primit interzis la FCSB! Gigi Becali își poate lua adio de la el: „E singura echipă la care nu pot să-l las!” 10:59 Momentul care i-a schimbat cariera lui Bernadette Szocs: „Cred că a fost cel mai important pas din viaţa mea” 10:49 Conducerea Barcelonei a reacţionat, după ce Xavi s-a hotârât să continue la echipă! Care a fost momentul decisiv pentru antrenor Vezi toate știrile
Citește și