Închide meniul

Ronaldo, OZN-ul de acum 25 de ani: 48 metri, 10 secunde, 34 de pași, 16 atingeri

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 12 octombrie 2021, 14:03

Ronaldo, OZN-ul de acum 25 de ani: 48 metri, 10 secunde, 34 de pași, 16 atingeri

Și azi, la un sfert de secol de atunci, bătrânii care iubesc Primera Division spun că e cel mai frumos gol marcat vreodată pe pământ iberic

12 octombrie 1996. Băieții din patria lui Cervantes sărbătoresc Ziua Hispanității. Mai pe seară, e etapă de Primera Division. FC Barcelona are meci contra Composetelei, pe ”San Lazaro”. Spicuim din trupa oaspeților: Vitor Baia, Blanc, Guardiola, Luis Enrique, Stoicikov, Ronaldo, Figo, cravașati de Gică Popescu, căpitanul. De cealaltă parte, Penev.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

0-1 se face rapid, în chiar primul minut, autogol William. 0-2, Giovanni, după un sfert de oră de joc. Apoi, cu 36 de minute trecute pe tabelă, la Compostela se ițește un OZN. E Ronaldo, unicul. Azi, sunt 25 de ani de la acea capodoperă.

”Am luat mingea chiar la mijlocul terenului. Am sesizat că vor să mă prindă, dar mi-am văzut de treaba mea, am continuat să alerg. Jucătorii se apropiau de mine, am intrat între doi dintre ei. Dribling, șut și gol!”, povestește Ronnie. Aproape 48 de metri, 10 secunde, 34 de pași, 16 atingeri. Un gol cum nu se mai văzuse. Poate doar Maradona, în 1986, la Mondialul Mexican. Bobby Robson a fost martor la ambele opere de artă: pe pământ aztec, ca tehnician englez; acum, ca antrenor al catalanilor, primul după era Cruyff. Omul își pune mâinile în cap: așa ceva! ”Ronaldo era, atunci, precum Pele la 17 ani. Puteți merge în ce parte a lumii vreți, nu veți găsi un astfel de gol!”, spunea, cu un sfert de secol în urmă, Sir Bobby Robson.

Portarul Compostelei: ”Golul acela mi-a marcat cariera. Cel mai frumos!”

Fernando, portarul Compostelei, e rănit rău de tot: ”A fost golul ce mi-a marcat cariera. Cel mai tare pe care l-am primit vreodată. Am crezut că va fi doborât, că va cădea de la toate faulturile pe care încercau să le facă ai mei colegi. Dar el tot venea, venea. Îl vedeam venind, Doamne-Dumnezeule, era uimitor!”. William avea să admită că dacă ar fi fost în tribună, spectator, așa ceva trebuia aplaudat. ”Ce ar fi fost fotbalul fără goluri?”

Reclamă
Este cel mai frumos gol pe care l-am văzut vreodată, alături de cel marcat de Maradona contra Angliei
Gică Popescu

Jose Ramon avea să adauge că ”Ronaldo avea o forță de nedescris”. Chiba a fost ferm convins că Ronaldo nu va putea trece printre doi jucători, cu tot cu minge. Dar a trecut! Bellido și-a zis că cineva îl va faulta, până la urmă. Nu l-au mai prins… Miguel Angel Nadal își aduce aminte de chipul antrenorului. ”Privea, așa, în gol. Și-a pus mâinile în cap și nu-i venea să creadă. Nici eu nu m-am prins de frumusețea lui în direct, abia acasă, văzând reluările, am înțeles ce și cum”. Guardiola a adăugat că ”această reușită face parte din istoria fotbalului”. 12 octombrie 1996. Un sfert de secol de la o capodoperă. 

Recomandări

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
20:30 LIVE VIDEOAEK – Panathinaikos şi Aris – Olympiacos se joacă ACUM în AntenaPLAY! Duel pentru titlu în Grecia! Probleme pentru Lucescu 20:25 LIVE TEXTFarul – Rapid 3-1. Inspiraţie uriaşă pentru Gică Hagi! Doi jucători intraţi la pauză au marcat 20:08 VIDEOImaginile durerii lui Răzvan Lucescu. Ce a declarat românul, după ce PAOK a smuls o remiză în minutul 90+10! 20:00 Improvizaţia lui Bogdan Lobonţ, catastrofală în Farul – Rapid! Dan Şucu, devastat după golul marcat de Louis Munteanu 20:00 Sepsi – FCSB LIVE TEXT (21:45). Echipa lui Charalambous poate câştiga titlul în această etapă! Echipele de start 19:42 U Cluj a „ajutat-o” pe Dinamo! Clujenii, victorie la limită cu Poli Iaşi! Cum arată clasamentul din play-out 18:59 FotoPrima reacţie a iubitei lui Olimpiu Moruţan, după ce mijlocaşul român a suferit o accidentare horror şi e OUT de la EURO 2024 18:36 Programul României de la Campionatul European de handbal! Când va avea loc meciul de debut al „tricolorelor” 18:16 Rafael Nadal, veşti proaste înaintea debutului de la Madrid! Participarea la Roland Garros, sub semnul întrebării 18:10 VIDEOLamia – PAOK 1-1 a fost live în AntenaPLAY! Remiză dramatică pentru Răzvan Lucescu! PAOK a egalat în minutul 90+10 Vezi toate știrile
Citește și