Închide meniul

Partida Romilor, plângere penală la Parchet împotriva fanilor de la FCSB: „Au atins cota maximă a extremismului!”

Publicat: 10 noiembrie 2023, 10:06

Reclamă
Partida Romilor, plângere penală la Parchet împotriva fanilor de la FCSB: „Au atins cota maximă a extremismului!

Partida Romilor, plângere penală la Parchet împotriva fanilor de la FCSB

Fanii FCSB-ului, în timpul unui meci / Profimediaimages

Partida Romilor a urmat exemplul şefilor clubului Rapid şi au depus plângere penală la Parchet împotriva fanilor de la FCSB. Totul după mesajele afişate de ultraşi în derby-ul FCSB – Rapid, scor 1-2, în etapa a 15-a a Ligii 1.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Partida Romilor anunţă că a depus plângere penală împotriva fanilor FCSB după ce au afişat mesaje cu caracter rasist la partida cu Rapid desfăşurată duminică pe Arena Naţională. Plângerea penală este pentru instigare publică şi incitare la violenţă, ură şi discriminare. De asemenea, a depus plângeri şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, la Federaţia Română de Fotbal şi la Liga Profesionistă de Fotbal.

Partida Romilor, plângere penală la Parchet împotriva fanilor de la FCSB

Conducerea Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa (APRPE) a depus, ieri, plângere penală la Parchet, împotriva suporterilor din Peluza Nord a FCSB, care la derby-ul cu echipa Rapid au afişat mesaje profund rasiste (Mori, ţigane!, Neintegraţi în societate, rămâneţi o minoritate, Moarte ţiganilor!), prin care au jignit minoritatea romă din România. Plângerea penală este pentru instigare publică şi incitare la violenţă, ură şi discriminare”, anunţă formaţiunea, potrivit news.ro.

Astfel de mesaje extrem de rasiste la adresa minorităţii rome din România trebuie să fie urgent sancţionate de către autorităţile statului, deoarece intră sub incidenţa Codului Penal şi a Legii antiţigănismului. Astfel de manifestări reprezintă un pericol social grav, deoarece instigă populaţia la violenţă, ură şi discriminare. Impactul mesajelor instigatoare la ură rasială au atins cota maximă a extremismului. Cerem autorităţilor să-i identifice urgent pe cei vinovaţi şi să-i tragă la raspundere”, a declarat Ionuţ Păun, preşedintele Organizaţiei de Tineret a APRPE.

Reprezentanţii APRPE anunţă că au depus o plângere şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, la Federaţia Română de Fotbal şi la Liga Profesionistă de Fotbal.

Reclamă

Acest incident rasist a avut loc în ziua în care Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa a organizat la Bucureşti Congresul reprezentanţilor comunităţilor de romi din România, cea mai mare adunare a romilor care a avut loc vreodată, la care au participat peste 4.200 de romi. De aceea, considerăm că momentul nu a fost ales întâmplător. Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă romii ar lua în serios aceste jigniri ale suporterilor FCSB. Imaginaţi-vă cum ar putea escalada această situaţie. Perpetuarea acestor jigniri pe stadioane nu face altceva decât să sporească ura populaţiei majoritare faţă de romi. Sper ca autorităţile să ia măsuri urgent„, a adăugat Ionuţ Păun.

Plângere penală formulată şi de rapidişti

Şi Clubul Rapid a anunţat că a depus plângere penală împotriva suporterilor FCSB.

Clubul nostru a luat act cu consternare de afişarea în timpul partidei de duminică seară a unor mesaje rasiste cu trimitere directă la violenţă. Fără a pune la îndoială proactivitatea organismelor disciplinare din domeniu, clubul Rapid a formulat astăzi şi o plângere penală cu privire la săvârşirea faptelor de instigare publică şi instigare la ură. Această acţiune reprezintă o plasă de siguranţă întinsă de club în vederea tragerii la răspundere INDIVIDUALĂ a persoanelor vinovate de aceste fapte”, a transmis clubul pe pagina sa de Facebook.

Reclamă 4 / 0/3

Amenzi uriaşe după FCSB – Rapid! Ce sancţiuni a acordat Jandarmeria

Amenzi uriaşe după FCSB – Rapid! Meciul de pe Arena Naţională a strâns peste 40.000 de fani, iar cele două echipe s-au putut bucura de o susţinere importantă din partea celor două galerii.

În debutul meciului dintre FCSB şi Rapid din etapa a 15-a din Liga 1, cele două galerii şi-au făcut simţită prezenţa, partida fiind întreruptă timp de câteva minute din cauza torţelor aruncate pe teren.

La finalul meciului de pe Arena Naţională, Jandarmeria Română a anunţat că a aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale de aproape 60.000 de lei. De asemenea, 6 persoane au primit interdicţie de a mai participa la competiţii sportive pe o perioadă între 6 luni şi un an:

Au fost constatate și întocmite 74 de acte de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate. (…)

11 sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;

Totodată, au fost aplicate 6 sancțiuni complementare privind interzicerea accesului la competițiile sportive pe o perioadă între 6 luni și 1 an. În continuare se fac verificări pentru identificarea și sancționarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare”, a anunțat Jandarmeria Română, prin intermediul unui comunicat.

Reclamă
Recomandări
Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
1
mai
23:45
Borussia Dortmund – PSG 1-0! Fullkrug, singurul marcator într-un meci cu ocazii uriaşe! Mbappe nu s-a lipit la gol
1
mai
23:40
Gigi Buffon, emoţionat de revenirea lui Parma în Serie A! Mesaj superb după performanţa la care au contribuit Man şi Mihăilă
1
mai
23:31
FotoDennis Man şi Valentin Mihăilă, la bustul gol după ce au promovat în Serie A! Imagini de senzaţie cu românii de la Parma
1
mai
23:12
Mihai Stoica a spus totul despre sărbătoarea câştigării titlului! Ce a pregătit FCSB: „La cât am aşteptat, trebuia să facem ceva”
1
mai
23:02
VIDEOCristiano Ronaldo, un nou gol fabulos în Arabia Saudită! Starul portughez a început să danseze după ce a înscris
1
mai
22:36
Mihai Rotaru l-a descris în trei cuvinte pe Costel Gâlcă şi a spus cine ia deciziile la echipa lui: „Aşa am procedat cu toţi”
1
mai
22:08
Coreea de Sud – România LIVE VIDEO (vineri, ora 13:30). „Tricolorii” vor o nouă victorie la CM de Hochei, LIVE în AntenaPLAY
1
mai
22:04
Mihai Stoica a anunţat care e primul jucător care poate semna cu FCSB după câştigarea titlului: „Au început negocierile”
1
mai
21:48
Jannik Sinner s-a retras de la Madrid! Organizatorii turneului au dezvăluit problema italianului
1
mai
21:29
Primele reacţii ale lui Dennis Man şi Valentin Mihăilă după ce au obţinut promovarea în Serie A!
Vezi toate știrile
Citește și