Închide meniul

Schimbare istorică în Superligă! Câți jucători români vor trebui să fie titulari începând din sezonul 2022/2023. Lovitură grea pentru CFR Cluj

Cosmin Cioboată Publicat: 7 iulie 2022, 13:13

Schimbare istorică în Superligă! Câți jucători români vor trebui să fie titulari începând din sezonul 2022/2023. Lovitură grea pentru CFR Cluj

Dan Petrescu, în timpul unui antrenament

Dan Petrescu, în timpul unui antrenament / ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

  • Schimbare istorică în Superligă
  • Câți jucători români vor trebui să fie titulari începând din sezonul 2022/2023

Eduard Novak a anunțat o schimbare istorică în sportul românesc care va afecta și Superliga, prima ligă de fotbal din țara noastră. Ministerul Sportului a precizat că, începând din sezonul 2022/2023, „cel puțin 40% dintre sportivii prezenți pe teren vor trebui să fie români”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În urma ordinului de minister emis joi, fotbalul românesc va asista la o schimbare revoluționară.

Schimbare istorică în Superligă, după ordinul de minister anunțat de Eduard Novak

Începând din stagiunea următoare, care va începe pe 15 iulie, fiecare echipă va fi obligată să aibă în primul „11” jucători români în proporție de 40%. Rămâne de văzut, în urma consultării Ministerului Sportului cu FRF, dacă numărul de fotbaliști români va fi de 4 sau 5.

Reclamă

Evident, noua regulă își va lăsa amprenta, cel mai vizibil, asupra echipelor din Superligă care au mulți jucători străini în cadrul lotului. Din această categorie face parte și CFR Cluj. La ora actuală, campioana României are în componență 16 jucători străini.

Pe lângă noua regulă anunțată de Ministerul Sportului, cluburile din Liga 1 vor fi obligate să respecte în continuare și regula impusă de FRF, conform căreia fiecare echipă trebuie să aibă în „primul 11” un jucător U21.

Reclamă

Decizie istorică anunțată de Eduard Novak: „Cel puțin 40% dintre sportivii prezenți pe teren trebuie să fie români!”

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat joi un ordin care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi în competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă.

Conform Ministerului, obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022/2023.

Novak consideră că acest ordin de ministru va fi benefic în procesul de selecție al sportivilor la echipele naționale:

Reclamă 4 / 0/3

„Sunt extrem de fericit că pot face acest anunț care vine în sprijinul sportivilor români și, implicit, a sportului din țara noastră. După ce m-am sfătuit cu toate federațiile sportive, am emis un ordin de ministru, prin ponderea de participare a sportivilor de performanță români, la nivel de seniori și juniori, la toate competițiile sportive naționale oficiale.

Astfel, începând cu sezonul 2022/2023, această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci 40% dintre sportivii prezenți pe teren în meciurile oficiale trebuie să fie români. Iar federațiile sportive naționale au obligația să respecte prevederile acestui ordin de ministru.

Este o decizie care va ajuta cu siguranță selecția pentru echipele naționale ale României la sporturile de echipă.”, a explicat Eduard Novak, pe contul de Facebook.

Sezonul 2022-2023 al Superligii va avea la start 16 echipe, va începe pe 15 iulie şi va beneficia, în premieră, de sistemul VAR (Video Assistent Referee).

Prima etapă a noului sezon va avea următoarele meciuri: ACS Petrolul Ploieşti – FC Voluntari; FC Argeş – UTA Arad; Universitatea Craiova – Sepsi OSK; FCSB – Universitatea Cluj; CFR Cluj – Rapid Bucureşti; Farul Constanţa – U Craiova 1948; AFC Hermannstadt – CS Mioveni; FC Botoşani – Chindia Târgovişte.

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
19:54 Englezii nu îi dau României nicio şansă la EURO 2024! Verdict dur pentru grupa „tricolorilor” 19:11 CSM Bucureşti – Dunărea Brăila 35-35! „Thriller” în Liga Naţională de handbal! Brăilencele au reuşit o revenire de senzaţie 18:51 Victor Angelescu, dezvăluire de ultimă oră în scandalul materialelor pirotehnice: „Ştiam că fanii dau cu torţe cu FCSB” 18:50 Sandro Tonali, acuzat de Federaţia Engleză că a pariat din nou! De câte ori a încălcat regulamentul după transferul la Newcastle 18:12 Reacţie categorică a presei din Scoţia, după anunţul făcut de Ianis Hagi: „Este impresionant” 18:00 Tudorel Stoica a reacţionat după declaraţiile lui Gică Hagi despre fiul său, Ianis: „A exagerat, îi face rău băiatului lui” 17:42 Dani Alves şi Robinho, desfiinţaţi de un fost coechipier: „Dacă îi făceau asta fiicei mele, nu mai eram la interviu acum” 16:59 Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală din Antalya! Românca, fără set pierdut de la revenirea în circuit 16:57 Bocciu şi ceilalţi doi ultraşi ai Rapidului rămân în arest! Decizia de ultimă oră a instanţei 16:43 VideoCamelia Bălțoi prezintă AntenaSport Update! Cele mai tari știri ale zilei de 28 martie Vezi toate știrile
Pe același subiect
Edvard Novak, fiul fostului ministru al Sportului, implicat într-un accident rutier
Extra • 25 feb., 12:56
Edvard Novak, fiul fostului ministru al Sportului, implicat într-un accident rutier. Se afla alături de tatăl său
Mesajul lui Eduard Novak, după ce Ministerul Sportului nu va mai exista în noul Guvern
Alte sporturi • 13 iun., 23:29
Mesajul lui Eduard Novak, după ce Ministerul Sportului nu va mai exista în noul Guvern
Eduard Novak, avertisment pentru Florin Talpan: "Să îşi schimbe atitudinea!"
Liga 1 • 7 apr., 8:24
Eduard Novak, avertisment pentru Florin Talpan: „Să îşi schimbe atitudinea!”. Cere ca FCSB să fie lăsată să joace în Ghencea!
Mesajul lui Eduard Novak, după ce Ministerul Sportului nu va mai exista în noul Guvern
Handbal • 2 mart., 17:58
Eduard Novak, mesaj categoric după ce Cristina Neagu a fost înjurată de fanii Rapidului: „Trebuie să fie respectată!”
Eduard Novak, dezvăluiri despre cecul de 200.000 de euro oferit lui David Popovici
Extra • 20 feb., 13:13
Eduard Novak, dezvăluiri despre cecul de 200.000 de euro oferit lui David Popovici. De ce nu au mai fost recompensaţi la fel şi alţi sportivi