Close

Sorana Cîrstea, mesaj de încurajare pentru Simona Halep, în plin scandal de dopaj: „O spun chiar dacă nu suntem cele mai bune prietene!”

Avatar photo

De Alexandru Ivan
Publicat: 22 octombrie 2022, 0:16
Actualizat: 22 octombrie 2022, 10:55

Sorana Cîrstea a avut un mesaj de încurajare pentru Simona Halep, după ce campioana de la Roland Garros și Wimbledon a fost prinsă dopată.

Reclamă

Sorana a spus că, în ciuda rivalității cu Halep, e sigur că Simona n-ar fi folosit nicio substanță interzisă în mod intenționat.

Reclamă

Sorana Cîrstea, mesaj de încurajare pentru Simona Halep, după ce a fost prinsă dopată

„Deși poate nu suntem cele mai bune prietene, o știu suficient de bine pe Simona încât să cred cu tărie că ea nu s-ar fi atins niciodată intenționat de vreo substanță dopantă.

Tenisul reprezintă fair-play și înseamnă și să lasi rivalitățile deoparte. Simona este o mare jucătoare și a ajuns aici prin propriile merite. Chiar sper că va lupta în acest caz și va ajunge la lumina în cele din urmă, atât pentru ea, cât și pentru minunatul nostru sport.

WADA este un organism extrem de profesionist care o va ajuta în acest demers”, a scris Sorana Cîrstea, pe Instagram.

Instagram Sorana Cîrstea

Cum poate scăpa Simona Halep de suspendare! Anunţul venit din partea TAS

Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv, a expus căile de atac prin care Simona Halep îşi poate dovedi nevinovăţia. Jura a vorbit şi despre cel mai crunt verdict pentru Halep.

Reclamă

Având în vedere că Simona Halep a fost depistată pozitiv după un test antidoping la o substanță interzisă de către Agenția Mondiala Antidoping, substanța Roxadustat, căile pentru a-și dovedi nevinovația sunt următoarele: în primul rând trebuie verificat dacă avea o Scutire de Uz Terapeutic (SUT) adică dacă a declarat în mod oficial că folosește o anumită medicație. În cazul în care nu avea o SUT, ar trebui să dovedească fie că a ingerat substanța respectivă în mod involuntar, fie că i-a fost prescrisă de către un medic care știa că este sportivă de înaltă performanță.

Precizez că în materie antidoping se aplică principiul strictei responsabilități a sportivului, adică sportivul este responsabil pentru orice substanță identificată în organismul său. Având în vedere că Simona Halep este sportiv de nivel internațional, poate contesta rezultatele testului antidoping la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne. De asemenea, în astfel de cazuri, suspendarea este între doi și patru ani, în funcție de substanța identificată”, a declarat Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, pentru prosport.ro.

Cine sunt traşi la răspundere, după ce Simona Halep a fost prinsă dopată

Pompiliu Popescu a declarat că medicii nu se expun la riscul de a administra substanţa Roxadustat, fiind conştienţi de efectele adverse pe care le are. Astfel, fostul doctor al echipei naţionale i-a tras la răspundere pe antrenorii româncei, pentru testul anti-doping pozitiv al acesteia.

„Roxadustat este o substanță eritrostimulatoare. Stimulează în corp formarea de globule roșii. Se administrează în cazuri grave de anemii după dialize, chimioterapie anticancer, hipoplazii medulare etc. Sporește transportul de oxigen din sânge spre țesuturi, crește metabolismul etc. Face parte din clasa EPO, adică stimulante ale eritropoietinei. Transportă oxigenul spre creier și mușchi, dă randament maxim în efort.

Folosirea ei face ca sportivul să FURE în competiție. Nu poate fi o greșeală. Această substanță nu poate fi ingerată accidental, poate fi doar administrată. E pentru situații grave, nu poți să iei acest medicament pentru orice. Nu există medic care să prescrie de bună voie așa ceva, dar antrenori da! Se poate să fi fost o greșeală a staff-ului. Se practică în mai multe sporturi și la mai multe nivele ca antrenori să recurgă la astfel de metode pentru a crește performanțele jucătorului și a-și mări reputația lor.

Reclamă
Citește și:
EMISIUNI
Constantin Din, la AS.ro LIVE
Ultimele știri
19:43 NEWS ALERTMirel Rădoi şi-a dat demisia de la Universitatea Craiova: „Nu mai pot aduce un plus la echipă! Decât să fie o implozie la club, mai bine plec!” 19:24 Ce a declarat Marius Croitoru, după ce l-a eliminat pe Mirel Rădoi din Cupa României: „Ocaziile mari au fost de partea lor” 19:12 FotoPrin ce a putut să treacă Bogdan de la Ploieşti, înainte să fie atacat de Cristina Pucean: „Viața m-a pus la încercare” 18:43 Mihai Stoica, noi dezvăluiri despre Billel Omrani! Cu ce probleme se confruntă atacantul de la FCSB: „El trebuie să facă prevenţie multă” 18:01 EXCLUSIVDorin Goian ar fi acceptat o ofertă de la Gigi Becali ca să antreneze FCSB: „Nu trebuie să refuzăm! Ai numai de învăţat” 17:59 Ioan Andone a fost pe lista lui Gigi Becali pentru a o prelua pe FCSB: „Te-aş lua, dar eşti prea dinamovist!” 17:34 „Drum lin, Luca!” La doar 21 de ani, Luca s-a stins la puţin timp după ce a primit un diagnostic crunt 17:33 VIDEOAlexandru Cicâldău, gol de senzaţie pentru Al Ittihad Kalba! Internaţionalul român, la a doua reuşită a sezonului 17:08 Andrea Compagno şi-a stabilit obiectivele la FCSB! Atacantul lui Gigi Becali vrea victorii pe linie: „Putem să facem mai mult” 16:43 EXCLUSIVO româncă din Austria, discurs dur despre refuzul de a vota pentru aderarea României în spaţiul Schengen: „O intimidare! Totul este pe interes!”
Pe același subiect
Simona Halep, în timpul finalei de la Toronto
WTA • 6 dec., 18:15
Ce au scris americanii despre Simona Halep, după ce românca a aflat că ar putea scăpa de suspendarea pentru dopaj: „A făcut un pas cheie”
Simona Halep
WTA • 5 dec., 14:52
Simona Halep, victorie importantă în scandalul de dopaj: „S-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organism”. Ce urmează pentru „Simo”
Simona Halep, într-o conferinţă de presă
Extra • 2 dec., 17:31
Decizia luată de Simona Halep, în plin scandal de dopaj. Ce a făcut românca: „Viața e scurtă!”
Știri
Hello Chef sezonul 4, 30 octombrie 2022: Roxana Blenche şi Irina Fodor
Close