Închide meniul

Ordinele de echipă. De ce să ajungi la ele? Analiza lui Adrian Georgescu

Adrian Georgescu Publicat: 24 iulie 2024, 8:00 / Actualizat: 24 iulie 2024, 12:57

Reclamă
Ordinele de echipă. De ce să ajungi la ele? Analiza lui Adrian Georgescu

Ordinele de echipă. De ce să ajungi la ele?

Lando Norris şi Oscar Piastri/ Profimedia

De ce să ajungi la ordine de echipă?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Duminică avem cursă pe cel mai frumos și mai variat circuit de Formula 1, la Spa. Lucrurile se întâmplă însă într-un ritm rapid. De aceea, voi grupa cele mai interesante știri și comentarii legate de ceea ce s-a întâmplat la cursa din Ungaria, cu trimiterile de rigoare, pentru cei care vor să intre în detalii.

Subiectul principal au fost ordinele de echipă de la McLaren. Mai ales, modul ciudat în care au fost ele puse în practică.

Pentru început, să notăm însă că nu au fost singurele ordine de echipă din cursa de la Hungaroring care au stârnit nemulțumire. Alonso a fost deranjat de strategia de cursă aleasă de echipa Aston Martin. Mai ales de faptul că Lance Stroll, colegul de team, pe care-l lăsase să-l depășească pentru a se lupta cu niponul Tsunoda, nu i-a cedat înapoi poziția, care i-ar fi adus un punct.

Perez a primit un cadou otrăvit

O a doua temă de discuție este dacă Perez va rămâne la Red Bull după cursa din această duminică, de la Spa.

Reclamă
Reclamă 4

O speculație interesantă e cea potrivit căreia conducerea i-a făcut mexicanului un cadou otrăvit acum câteva săptămâni. Atunci, spre surprinderea tuturor, i-a prelungit contractul după niște performanțe slabe. Există însă acolo o clauză care le permite celor de la Red Bull să-l îndepărteze pe Sergio, dacă, după Marele Premiu al Belgiei, diferența de puncte dintre el și Verstappen va fi mai mare de 100.

Or, când a semnat înțelegerea, ecartul era de 62 de puncte. Acum este de 141 și e clar că acel contract nu prea mai contează, de vreme ce clauza poate fi activată. Dar, spun autorii articolului, chiar dacă în toate cursele de după momentul semnării (excluzând sprintul din Austria, dar incluzând cursa de la Spa), Perez ar fi luat locul 2, iar Max pe primul, diferența tot ar fi fost de 104 puncte, deci soarta lui era oricum pecetluită.

Ordinele de echipă | De ce să ajungi la ele?

O altă discuție aprinsă a fost dacă supărarea lui Max pe strategia construită de Red Bull a fost întemeiată. Cei de la PlanetF1 spun că strategia a fost bună, cu condiția ca, după prima intrare la boxe, Max să fi reușit să-l depășească pe Hamilton în 2-3 tururi, apoi, cu gume mai proaspete decât tandemul McLaren, să se apropie de aceștia.

Reclamă

Cum să depășești la Hungaroring

Dar problema strategiei exact aceasta a fost: e foarte greu să depășești la Hungaroring piloți ca Hamilton sau Alonso. Nu e bine să mizezi pe asta, chiar dacă ești Max Verstappen, după cum s-a și văzut. Iar în cursul încercărilor de depășire îți uzezi foarte mult pneurile, deci ce iei pe mere dai pe pere. După cum explică chiar Max aici, într-o zi atât de călduroasă, diferența de performanțe între gumele medii mai puțin uzate (cum avea Max) și cele hard (ale lui Hamilton) nu e atât de mare.

Helmut Marko a declarat: „Când am adoptat această strategie, am subestimat complet cât de dificil este să depășești la Hungaroring”, iar directorul echipei, Christian Horner, a explicat că „aerul murdar” aruncat de mașinile din față au afectat performanța pneurilor și aderența mașinii lui Max mai mult decât au crezut inițial.

Trebuia Max penalizat?

O altă temă fierbinte de discuție? De ce nu a fost penalizat Max pentru ciocnirea cu Hamilton din turul 63. Comisarii chiar au considerat că Hamilton putea face mai multe să evite coliziunea. Multă lume nu a fost de acord cu această decizie și consideră că Verstappen ar fi trebuit „taxat”.

Să trecem acum la tema principală. De ce să ajungi la ordine de echipă? De ce s-a ajuns ca McLaren să se roage de unul dintre piloții săi, Lando Norris, prin radio, tururi la rând, să-i dea înapoi poziția colegului de echipă Oscar Piastri. Am citit multe păreri și analize pe marginea subiectului. Această analiză și aceasta mi s-au părut cele mai bune și mai argumentate. Ideea este că nu trebuie să ajungi în situația de a-i cere unui pilot să-i cedeze poziția colegului de echipă. McLaren avea posibilități de-a evita această situație, potențial generatoare de tensiune și frustrare.

Cum a încercat Lando să se impună

Toată această negociere încordată între boxe și Lando Norris a durat multe tururi. Andrea Stella, team principal la McLaren F1, nu s-a amestecat direct. El l-a delegat pe inginerul de cursă al lui Lando să poarte dialogul. În toate aceste discuții, Norris a încercat să le schimbe părerea celor de la boxe. Mark Hughes, un reputat specialist al F1, explică aici care au fost tehnicile de manipulare în comunicare folosite de Norris.

Cine crezi că va deveni selecţionerul României după plecarea lui Edi Iordănescu?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
14:52

Maribor – Universitatea Craiova e exclusiv în AntenaPLAY, joi, de la 21:15, în turul 2 preliminar al Conference League

14:24

Ferland Mendy rămâne la Real Madrid! Francezul a refuzat petrodolarii șeicilor și continuă pe Santiago Bernabeu

14:02

David Popovici, analizat înainte de Jocurile Olimpice 2024: „Dacă îi va ieși la 200 metri, va ieși și la 100 metri”

13:24

Primul antrenor dat afară în noul sezon al Ligii 1. A rezistat numai două etape

13:17

Gică Hagi, „opţiunea numărul 1” pentru selecţionata României! Anunţul oficial făcut de FRF: „A amânat prea mult”

12:12

„Gică Hagi, Mircea Lucescu sau Mutu selecționer?” Adi Mutu nici nu a stat pe gânduri și a avut o reacție categorică

1 FotoScoţienii anunţă că Ianis Hagi s-a înţeles că noua echipă: „Este clar!” Salariul uriaş pe care îl va avea 2 FotoTeodora Meluţă se căsătoreşte! Cine e bărbatul care îi va deveni soţ: „Mai mult de o viaţă!” 3 FotoO campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini 4 FCSB – Maccabi Tel Aviv 1-1. Dawa, salvatorul din preliminariile UCL! Returul, pe Antena 1 şi în AntenaPLAY (31 iulie, 21:00) 5 FotoCu cât a putut să îi vândă fiica lui Ilie Năstase un tablou lui Ion Ţiriac: „Cu atât l-a cumpărat, e suma corectă!” 6 FotoDavid Popovici, primul antrenament la Paris, înainte de startul Jocurilor Olimpice! Anunţul COSR
Citește și