Închide meniul

Șapte ani cu și fără Michael Schumacher: ”Vorbește cu ochii, doar trei persoane trec pe la el!”

Cătălin Oprișan Publicat: 29 decembrie 2020, 7:45

Șapte ani cu și fără Michael Schumacher: ”Vorbește cu ochii, doar trei persoane trec pe la el!”

Hepta

Michael era mai mereu un tip vesel. De șapte ani de zile, zâmbetul lui ne lipsește

  • A fost în comă din decembrie 2013 până în iunie 2014
  • ”Michael nu poate vorbi. Comunică doar cu ochii!”

Pe 29 decembrie 2013, Michael Schumacher, de șapte ori campion mondial în Formula 1, e la schi, în Franța, la Meribel, în Alpi. Totul e semnalizat corespunzător pe piste, pilotul poartă cască. Nu ”vede” o stâncă ascunsă de zăpadă. Se lovește de ea, protecția i se sparge. Este transportat, imediat, cu un elicopter la cel mai apropiat spital din zonă. Cei de aici își dau seama de gravitate: traumatism cranio cerebral, hematoame, edeme… E dus la Grenoble, două operații rapide, comă indusă. Din acel moment, începe cea mai dificilă cursă a sa, chiar dacă sună a limbă de lemn.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Șase luni în comă asistată. Din care iese în iunie 2014. Managerul său, Sabine Khem, declară că ”Michael a părăsit spitalul, pentru a începe procesul de recuperare”. În septembrie, același an, devine pacientul unei clinici din Elveția. Starea sa e o necunoscută chiar și azi, la șapte ani de la accident. Informațiile sunt puține, există numai zvonuri. Corinna Schumacher, soția, a făcut puține declarații, limitându-se doar la a spune: ”primește cel mai bun tratament posibil”. 

Știu care îi este starea, am informația. Întotdeauna am avut o relație apropiată cu el. Dar familia vrea liniște. Cine sunt eu ca să divulg toate acestea? Mă rog să-și revină, să poată reapărea pe un circuit, mai ales că acum fiul său concurează”
Felipe Massa, fost coechipier cu Schumacher la ”Ferrari”

Jean Todt, președintele FIA și fostul director al scuderiei italiene, a vorbit, în mai multe rânduri, despre ”Kaiser”. ”Luptă. Luptă continuu. Alături de el se află soția, copiii și asistentele. Tot ceea ce putem face este să fim alături de el”.

Reclamă

Cea care avea să dea mai multe detalii de ordin medical era Elisabetta Gregoraci, fosta soție a lui Flavio Briatore: ”Schumacher nu vorbește. Comunică doar cu ochii. Numai trei persoane au dreptul să-l vadă”, spunea ea la televiziunea italiană. ”S-au mutat din Elveția în Spania, acolo, la Mallorca, unde și-au făcut o adevărată clinică din vilă”. 

”Nu avem de unde ști ce rezultate va aduce acest tratament”

Reclamă

În afara cancanului, ce se știe cu claritate este că din iunie 2019 fostul pilot face tratament cu celule-mamă, pentru o acțiune antiinflamatorie sistematică. ”E vorba de un fel de transmitere de semnale, care să forțeze o reacție a creierului”, spun specialiștii. ”Se încearcă dezvoltarea unor celule cardiace noi, miocitele, care să susțină pereții unui organ slăbit de atâta inactivitate. Obiectivul este regenerarea sistemului nervos central al lui Michael”.

Cu toate acestea, există mari rezerve. Nicola Acciari, neurochirurg la spitalul ”Bellaria” din Bologna, afirmă că ex-pilotul de la ”Ferrari” și ”Mercedes” suferă de atrofie musculară și de osteoporoză. ”În ultimii 20 de ani, știința a făcut progrese imense în câmpul tratamentului cu celule-mamă. Dar asta nu înseamnă că știm mai multe despre creierul nostru. Nu avem de unde să știm ce rezultate va aduce acest tratament”… 

Cred că se găsește într-un stadiu vegetativ, ceea ce însemnă că e treaz, dar nu poate răspunde. Respiră, inima-i bate, probabil că poate sta în poziția-șezut, poate chiar și câțiva pași cu ajutor, dar, doar atât. E maximul pe care-l poate face
Erich Riederer, neurolog, 2019

În 2020, lumea și-a adus, din nou, mai mult decât în alte dăți, aminte de Michael Schumacher. Lewis Hamilton a reușit, la Nurburgring să-i egaleze recordul de 91 de victorii și, până la finalul sezonului, să-l depășească, ajungând la 95. Apoi, cele șapte titluri mondiale ale germanului… A urmat anunțul că Mick, fiul lui Michael, a semnat cu cei de la ”Haas” și că va concura în Formula 1 din 2021. Așa au reapărut rememorările, amintirile, imaginile scoase de la naftalină.

Reclamă 4 / 0/3

La șapte ani de la accident, detaliile-s puține iar veștile care reușesc să se ”scurgă” nu-s îmbucurătoare. ”Dacă e conștient de succesul lui Mick? N-o să vorbesc despre asta. Nu vreau să intru în detalii, e vorba despre viața privată. Mă văd cu el des!” încheie Jean Todt lăsând, în continuare, misterul să alerge prin aer…

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
16:22 „Merită Ianis Hagi să fie la EURO?” Răspunsul pe care l-a dat Anghel Iordănescu 15:42 Stadionul pe care va juca Dinamo, după sancțiunea primită! Anunț de ultim moment: „Îi ajutăm cu orice!” 14:56 Dan Şucu, mesaj pentru fanii Rapidului, după ce ultraşii au ajuns în arest: „Au început campaniile de dezinformare” 14:24 Cristiano Bergodi, reacție fermă înainte de Universitatea Craiova – Rapid: „Ne-a prăbușit!” Ce a spus despre Dan Șucu 14:03 Surpriză de proporții! Max Verstappen ar fi favorit să-i ia locul lui Lewis Hamilton la Mercedes 13:25 Italienii dau de pământ cu George Puşcaş după ultimele evoluţii ale atacantului lui Bari: „Până acum a fost dezamăgitor” 13:24 Adrian Mutu își poate pierde una dintre vedetele de la CFR Cluj! Poate prinde transferul carierei în Premier League sau Serie A 12:09 Cine îi poate lua locul de titular lui Ștefan Târnovanu la FCSB! Anunțul lui Mihai Stoica: „Nu poți să-i dai gol” 11:53 Programul românilor la Cupa Mondială de haltere. Competiţia e în AntenaPLAY, în perioada 31 martie – 11 aprilie 11:20 VIDEO„E un imbecil!” Cea mai dură reacție despre Fernando Alonso, după incidentul cu George Russell din Australia Vezi toate știrile
Pe același subiect
George Russell, implicat într-un accident horror! Apelul disperat al britanicului, care se temea pentru viaţa lui!
AntenaPLAY • 24 mart., 14:08
George Russell, implicat într-un accident horror! Apelul disperat al britanicului, care se temea pentru viaţa lui!
Max Verstappen a dezvăluit motivul abandonului său şoc în Marele Premiu al Australiei
AntenaPLAY • 24 mart., 9:07
Max Verstappen a dezvăluit motivul abandonului său şoc în Marele Premiu al Australiei: „Din păcate se întâmplă astfel de lucruri”
Mutarea şoc pe care o pregăteşte Mercedes
AntenaPLAY • 23 mart., 21:34
Mutarea şoc pe care o pregăteşte Mercedes: „Au început negocierile!” Un dublu campion mondial, chemat în locul lui Hamilton
Alexandra Tudor prezintă AntenaSport Update!
Antena Sport Update • 22 mart., 17:05
Alexandra Tudor prezintă AntenaSport Update! Cele mai tari ştiri ale zilei de 22 martie 2024
Charles Leclerc a rupt tăcerea despre rivalitatea cu Carlos Sainz
AntenaPLAY • 19 mart., 13:46
Charles Leclerc a vorbit despre rivalitatea de la Ferrari cu Carlos Sainz: „Am reuşit să facem asta!”