47 de ani de când Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10.00 din istoria gimnasticii mondiale

De Dan Roșu
Publicat: 18.07.2023, 10:21

47 de ani de când Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10.00 din istoria gimnasticii mondiale

47 de ani de când Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10.00 din istoria gimnasticii mondiale

Nadia Comăneci, la Montreal, în 1976 / Getty Images

Au trecut 47 de ani de când Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10.00 din istoria gimnasticii mondiale, la Montreal. 18 iulie 1976 e ziua în care a început cea mai frumoasă poveste a sportului românesc şi mondial!

Reclamă

„E ziua perfecţiunii, e ziua în care Nadia, gimnasta antrenată de Marta şi Bela Karoly, a schimbat istoria unei discipline şi a câştigat inimile unei planete.

Reclamă

47 de ani de când Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10.00 din istoria gimnasticii mondiale

Pe 18 iulie 1976, la JO Montreal, în sala Forum, Nadia Comaneci a devenit prima gimnastă din istoria jocurilor care a primit nota 10.00 . De 7 ori i-a fost acordată nota maximă la Montreal. Ea este prima gimnastă care a luat aur olimpic pentru România. Zbor. Perfecţiune. Zâmbet şi uimire. 1.00.

O românca a scris istoria unui sport cu inocenţa unui copil de 14 ani. Momentul Montreal 1976, într-o seara de 18 iulie, a schimbat lumea gimnasticii, scrie COSR. Sportul este despre oameni, emoții și mândrie! Team Romania duce povestea mai departe”, se arată pe contul de Facebook al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Nadia Comăneci a scris istorie pentru România

Nadia Comăneci, născută la 12 noiembrie 1961, a început gimnastica la vârsta de 5 ani, fiind selecţionată de antrenorul Marcel Duncan şi legitimată la AS Flacăra Oneşti. Din 1971 a fost antrenată de Bela şi Martha Karolyi, iar la vârsta de 11 ani a câştigat primul său titlu de campioană naţională absolută. Jumătate de an mai târziu a concurat la categoria maestre, unde a ocupat locul al treilea.

În 1974 a obţinut primul mare succes peste hotare, câştigând locul I la individual compus, în cadrul concursului Cupa Prieteniei de la Gera (Republica Democrată Germană). A urmat o ascensiune rapidă care a culminat cu rezultatele obţinute în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal – ediţie a JO care a intrat în istoria sportului drept “Olimpiada Nadia Comaneci”, după ce Nadia a primit şapte note de 10 (primele în istoria concursurilor oficiale de gimnastică!) şi a stabilit un “record absolut”: 20 de puncte, la paralele inegale (potrivit codului de punctaj de la acea vreme), scrie cosr.ro. Nadia Comăneci a cucerit cinci medalii la Montreal, trei de aur, la individual compus, bârnă şi paralele, una de argint, cu echipa României, şi una de bronz, la sol.

După 1977, Nadia s-a pregătit la Bucureşti, cu antrenorii Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu (septembrie 1977 – august 1988), Gheorghe Gorgoi, Anca Grigoraş (aprilie 1980 – august 1981). Nadia Comăneci a cucerit primul titlu mondial la bârnă pentru gimnastica românească şi două medalii de argint, la sărituri şi cu echipa, la CM din 1978, de la Strasbourg. În 1979, la CM de la Forth Worth (SUA), Nadia a făcut parte din echipa de gimnastică a României care a cucerit primul titlu de campioană mondială pe echipe (389,550 p) din istoria gimnasticii.

Nadia Comăneci, 3 titluri continentale

A cucerit de trei ori consecutiv titlul de campioană continentală şi a intrat definitiv în posesia “Cupei Europei”, fiind prima gimnastă care a reuşit această performanţă. În 1975 a obţinut „Trofeul Campioanelor”, la Londra, iar în 1979, la „Cupa Mondială”, desfăşurată la Tokyo, s-a clasat pe primul loc la sol şi sărituri, pe locul al doilea la bârnă şi pe locul al treilea, la individual compus. În 1981, la Universiadă de la Bucureşti, Nadia a obţinut cinci medalii de aur.

S-a retras din activitatea competiţională în 1984, având în palmares 25 de medalii câştigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, dintre care 16 de aur.

În codul de punctaj al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG), la paralele inegale sunt incluse două elemente denumite „coborâre Comăneci” şi „salt Comăneci”.

Reclamă
Recomandări

Câţi bani va încasa FCSB pentru transferul lui Daniel Bîrligea?



*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

20:12

LIVE SCOREJuventus – AC Milan 0-0. Brentford – Liverpool 0-2. Arsenal – Aston Villa se joacă ACUM. Meciurile serii

20:11

VIDEORio Ave – Sporting se joacă ACUM. Continuă spectacolul din Liga Portugal. Benfica – Famalicao 4-0

19:58

Neluţu Varga l-a auzit pe Dan Petrescu că se plânge de transferuri şi i-a dat imediat replica: „Treaba lui e să antreneze!”

19:45

LIVE VIDEOPhiladelphia Flyers – New Jersey Devils, în AntenaPLAY. Primul duel al sezonului între rivalele din Divizia Metropolitană

19:30

LIVE TEXTOţelul Galaţi – Petrolul Ploieşti 0-0. Adi Mutu, debut pe banca „lupilor galbeni”. Moment de reculegere înainte de startul meciului

19:04

Alex Chipciu a văzut ce a putut face Constantin Budescu şi a recunoscut: „Noroc cu VAR-ul și cu Istvan Kovacs!”

1 Un alt milionar român a devenit patron în Serie A! E oficial: „Suntem încântați să anunțăm achiziția”s 2 Dinamo, gata să transfere un fundaş central! Fotbalistul este la un pas să semneze cu „câinii” lui Zeljko Kopics 3 Dinamo achită peste 500.000 de euro pentru două transferuri! Andrei Nicolescu confirmă: „E deja stabilit!”s 4 Recordul istoric stabilit de Novak Djokovic după calificarea în turul 3 de la Australian Open 2025. Victorie şi pentru Carlos Alcarazs 5 Ionuţ Nedelcearu, dorit de Dinamo! Andrei Nicolescu a confirmat interesul: „O oportunitate pentru noi!”s 6 A picat transferul lui Daniel Popa de la FCSB la Botoşanis

Cele mai bune zodii pentru bunici. Nativii care își venerează nepoții

Tristețea se încheie pentru trei zodii pe data de 18 ianuarie 2025. Cine sunt nativii sfătuiți să primească cu deschidere fericirea în viața lor

Citește și