Închide meniul

Nadia Comăneci împlinește 61 de ani! Mesajul COSR pentru „Zeița de la Montreal”

Alexandru Ivan Publicat: 12 noiembrie 2022, 9:33

Reclamă
Nadia Comăneci împlinește 61 de ani! Mesajul COSR pentru „Zeița de la Montreal

Nadia Comăneci / Hepta

Nadia Comăneci împlinește, sâmbătă, 61 de ani, ea fiind felicitată şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Marea campioană a postat un filmuleţ pe Facebook, în care scrie că petrece alături de familia ei de la gimnastică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Pentru fiecare bordură care a devenit bârnă, pentru fiecare bară de covoare devenită paralele inegale, pentru covorul transformat în sol şi pentru fiecare obstacol depăşit de un copil, pentru toate visurile pe care le-ai inspirat şi fiecare suflet pe care l-ai atins, MULŢUMIM!„, este mesajul COSR.

Nadia Comăneci împlinește 61 de ani

Nadia Comăneci, născută la 12 noiembrie 1961, a început gimnastica la vârsta de 5 ani, fiind selecţionată de antrenorul Marcel Duncan şi legitimată la AS Flacăra Oneşti. Din 1971 a fost antrenată de Bela şi Martha Karolyi, iar la vârsta de 11 ani a câştigat primul său titlu de campioană naţională absolută. Jumătate de an mai târziu a concurat la categoria maestre, unde a ocupat locul al treilea.

Reclamă
Reclamă

În 1974 a obţinut primul mare succes peste hotare, câştigând locul I la individual compus, în cadrul concursului Cupa Prieteniei de la Gera (Republica Democrată Germană). A urmat o ascensiune rapidă care a culminat cu rezultatele obţinute în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal – ediţie a JO care a intrat în istoria sportului drept “Olimpiada Nadia Comaneci”, după ce Nadia a primit şapte note de 10 (primele în istoria concursurilor oficiale de gimnastică!) şi a stabilit un “record absolut”: 20 de puncte, la paralele inegale (potrivit codului de punctaj de la acea vreme), scrie cosr.ro. Nadia Comăneci a cucerit cinci medalii la Montreal, trei de aur, la individual compus, bârnă şi paralele, una de argint, cu echipa României, şi una de bronz, la sol.

Nadia Comăneci, prima notă de 10 din istoria gimnasticii

După 1977, Nadia s-a pregătit la Bucureşti, cu antrenorii Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu (septembrie 1977 – august 1988), Gheorghe Gorgoi, Anca Grigoraş (aprilie 1980 – august 1981). Nadia Comăneci a cucerit primul titlu mondial la bârnă pentru gimnastica românească şi două medalii de argint, la sărituri şi cu echipa, la CM din 1978, de la Strasbourg. În 1979, la CM de la Forth Worth (SUA), Nadia a făcut parte din echipa de gimnastică a României care a cucerit primul titlu de campioană mondială pe echipe (389,550 p) din istoria gimnasticii.

A cucerit de trei ori consecutiv titlul de campioană continentală şi a intrat definitiv în posesia “Cupei Europei”, fiind prima gimnastă care a reuşit această performanţă. În 1975 a obţinut „Trofeul Campioanelor”, la Londra, iar în 1979, la „Cupa Mondială”, desfăşurată la Tokyo, s-a clasat pe primul loc la sol şi sărituri, pe locul al doilea la bârnă şi pe locul al treilea, la individual compus. În 1981, la Universiadă de la Bucureşti, Nadia a obţinut cinci medalii de aur.

Reclamă

S-a retras din activitatea competiţională în 1984, având în palmares 25 de medalii câştigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, dintre care 16 de aur.

În codul de punctaj al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG), la paralele inegale sunt incluse două elemente denumite „coborâre Comăneci” şi „salt Comăneci”.

Nadia Comăneci s-a mutat în SUA

În noiembrie 1989, Nadia a emigrat în Statele Unite ale Americii, apoi în Canada, după care a revenit în SUA şi s-a stabilit la Oklahoma. S-a căsătorit cu Bart Conner, campion de gimnastică al SUA şi campion olimpic. Cei doi au un băiat, Dylan Paul, născut în 2006.

În 1996 a fost aleasă preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică (FRG). Fundaţia americană pentru Sport Feminin (WSF), care anual premiază femeile cu merite deosebite în sport, i-a acordat „Premiul Flo Hyman” în 1998. De asemenea, Nadia şi performanţele sale remarcabile au fost incluse în „Hall of Fame” al gimnasticii mondiale.

După JO Montreal a devenit Maestru Emerit al Sportului. În 1984, Comitetul Internaţional Olimpic i-a acordat „Ordinul Olimpic de argint”, pentru meritele deosebite în domeniul sportului şi servicii remarcabile aduse cauzei olimpice. Din partea Comitetului Olimpic Român a primit „Colanul Olimpic”. În anul 2000, i s-a conferit Ordinul naţional „Steaua României” în grad de comandor.

Înapoi la Homepage
Reclamă
Recomandări

Va rămâne Radu Drăguşin titular la Tottenham după ce revin Romero şi Van de Ven?

Loading ... Loading ...
Citește și:
1:01

Real Madrid – Celta Vigo 5-2. „Nebunie” de meci în optimile Cupei Regelui! Echipa lui Ancelotti s-a descătuşat în prelungiri

0:59

Haos la Rapid! Aaron Boupendza a refuzat să se întoarcă în Bucureşti! Motivul pentru care e supărat pe giuleşteni

0:41

Manchester United a învins-o cu 3-1 pe Southampton, după ce a revenit de la 0-1. Diallo a reuşit un hattrick

23:43 16 ian.

Mihai Stoica, mesaj vehement despre Luis Phelipe: „Dacă e copilul bolnav nu prea pui poze râzând cu gura până la urechi”

23:36 16 ian.

Echipa lui Andrei Raţiu a fost eliminată în optimile Cupei Spaniei

23:29 16 ian.

Moment controversat în Real Madrid – Celta Vigo! Oaspeţii au reclamat un penalty, iar la faza imediat următoare Kylian Mbappe a deschis scorul

1 A murit Vasile Ardeleanu! Jucătorul căruia i-a rupt piciorul Marius Lăcătuş avea 50 de ani 2 Pe ce loc a urcat Jaqueline Cristian în clasamentul WTA. Va fi cel mai bine clasată jucătoare din România 3 Jaqueline Cristian, performanţa carierei la un turneu de Grand Slam. Suma uriaşă pe care a câştigat-o la Australian Open 4 Jaqueline Cristian și-a aflat adversara din turul 3 de la Australian Open 2025! Posibil meci de gală pentru româncă în optimi 5 Suma încasată de Gabriela Ruse după ce a fost eliminată în turul 2 de la Australian Open. Românca a fost învinsă de Madison Keys 6 Ange Postecoglou a răbufnit după Arsenal – Tottenham 2-1, cu Radu Drăguşin integralist: „E inacceptabil”
Citește și