(P) Patru factori declanșatori ai psoriazisului
De Antena Sport
Publicat: 26.09.2023, 13:03
Actualizat: 10.10.2023, 17:00
Știai că există patru factori declanșatori ai psoriazisului? Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii de care se estimează că ar suferi aproximativ 125 de milioane de persoane din întreaga lume și care poate avea un puternic impact negativ asupra sănătății și calității vieții.[2] Cauza sa exactă nu a fost deocamdată identificată, dar au fost identificați anumiți factori care pot agrava sau declanșa simptomele acestei afecțiuni. Care sunt aceștia vei descoperi în rândurile de mai jos.
Iată patru factori declanșatori ai psoriazisului
1. Stresul
Stresul este considerat unul dintre cei mai importanți și mai des întâlniți factori declanșatori pentru episoadele de psoriazis. Dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune, este foarte posibil să observi că simptomele tale tind să se agraveze atunci când treci printr-o perioadă mai stresantă sau te simți copleșit. Nu se știe exact de ce se întâmplă acest lucru, dar oamenii de știință cred că ar avea legătură cu creșterea nivelului de cortizol și al inflamației din organism, precum și a temperaturii corpului.
Relația cauză-efect dintre stres și psoriazis poate duce la ceea ce pare un adevărat cerc vicios: stresul declanșează o criză de psoriazis, iar reapariția sau agravarea simptomelor are drept consecință creșterea nivelului de stres, ceea ce, din nou, duce la perpetuarea acestora.
Poți reduce riscul ca acest lucru să se întâmple prin identificarea unor metode eficiente de gestionare a stresului. Poate fi vorba, de exemplu, de meditație, yoga sau chiar terapie. Important este doar să găsești metoda care funcționează în cazul tău.[3]
2. Infecțiile
Infecțiile virale sau bacteriene reprezintă un alt factor asociat destul de des cu episoadele de psoriazis, în special în rândul copiilor. De obicei, această agravare a simptomelor psoriazisului apare la aproximativ 2 până la 6 săptămâni după astfel de infecții. Dacă ne referim la „vinovați” de natură bacteriană, printre cei mai des întâlniți se numără impetigo sau „bubele dulci” și faringita streptococică. Exemple de cauze de natură virală sunt răceala sau gripa, dar și boli precum oreionul ori varicela. Infecția cu HIV poate duce și ea la creșterea intensității episoadelor de psoriazis.[1][3]
Cea mai simplă modalitate de a preveni crizele de psoriazis asociate cu infecțiile este să te asiguri că acestea din urmă sunt tratate cât mai repede posibil. Mergi la medic imediat ce observi simptome îngrijorătoare.
3. Alcoolul
Alcoolul joacă și el un rol important în declanșarea psoriazisului. Consumul excesiv și frecvent de băuturi alcoolice este considerat responsabil nu doar de declanșarea crizelor, ci și de faptul că tratamentul pentru această afecțiune nu va avea aceeași eficacitate sau nu va mai avea niciun efect.
Dacă ai fost diagnosticat cu psoriazis, ar fi indicat să încerci să renunți complet la consumul de alcool sau cel puțin să te limitezi la 2 pahare pe zi dacă ești bărbat, respectiv unul dacă ești femeie. Ai grijă și ce tip de băuturi consumi: încearcă să optezi mai degrabă pentru vin sau bere cu conținut de alcool mai scăzut.[1][3]
4. Vremea rece
Unele persoane pot observa o agravare a simptomelor în anotimpurile reci, când temperatura și nivelul de umiditate din aer scad. Această combinație favorizează uscarea pielii și crăparea stratului exterior a acesteia, urmată de declanșarea inflamației și a unui episod de psoriazis.
Dacă observi că simptomele tale tind să se agraveze toamna sau iarna, urmează tratamentul prescris de medic și ai grijă să-ți hidratezi foarte bine pielea, în special după baie. Iar dacă am ajuns la acest subiect, în astfel de cazuri, se recomandă renunțarea la băile sau dușurile fierbinți și lungi în favoarea celor călduțe, care nu depășesc 10 minute. Foarte important este, de asemenea, să încerci să menții umiditatea aerului din casă la un nivel optim (30% – 50%) și să te îmbraci adecvat vremii de fiecare dată când ieși în aer liber.[1][3]
Stresul, infecțiile virale sau bacteriene, consumul de alcool și temperaturi reci sunt doar o parte dintre factorii declanșatori ai psoriazisului. Lista acestora mai poate include anumite medicamente, traumatismele cutanate, fumatul, vremea caldă, alergiile sau chiar anumite alimente.[1] Fiecare dintre acești factori poate contribui la apariția sau agravarea psoriazisului, iar identificarea celor care te afectează pe tine te poate ajuta să reduci impactul acestei afecțiuni asupra vieții tale.
Bibliografie:
- 1. „Are Triggers Causing Your Psoriasis Flare-Ups?”, Aad.org, 2015, www.aad.org/public/diseases/psoriasis/triggers/flares. Accessed 4 Apr. 2023.
- 2. Bu, Jin, et al. „Epidemiology of Psoriasis and Comorbid Diseases: A Narrative Review”, Frontiers in Immunology, vol. 13, 10 June 2022, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.880201/full?amp;amp, https://doi.org/10.3389/fimmu.2022.880201. Accessed 4 Apr. 2023.
- 3. „10 Common Triggers of Psoriasis You Should Know About”, Verywell Health, 2023, www.verywellhealth.com/psoriasis-triggers-1069494. Accessed 4 Apr. 2023.
- 4 factori declanșatori ai psoriazisului
- WTT Finals Fukuoka e live în AntenaPLAY, în perioada 20-24 noiembrie
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY