(P) Cum să tratezi problemele coloanei vertebrale
Publicat: 26.03.2024, 18:15.
Actualizat: 27.03.2024, 19:30
Cum să tratezi problemele coloanei vertebrale. Nimic nu este mai prețios decât sănătatea, însă, din păcate, ne dăm seama de acest aspect abia după ce ne confruntăm cu o anumită problema. Din păcate, afecțiunile pot să apară la orice vârstă, chiar și la copii. Și nu trebuie neapărat să existe ceva ceea ce a fost făcut greșit. Însă, de multe ori bolile sunt consecințe al stilului nostru de viață.
Cum să tratezi problemele coloanei vertebrale
Printre cele mai des întâlnite probleme, indiferent de vârstă, sunt cele ale oaselor, iar coloana este adesea afectată. Aceasta este una dintre structurile fundamentale ale corpului uman, oferind susținere, flexibilitate. Totuși, afecțiunile ei pot afecta calitatea vieții. Din fericire, există numeroase tratamente non-chirurgicale disponibile pentru a gestiona sau a ameliora simptomele acestor probleme. În București și Constanța există o clinică, Bio Ortoclinic, ce oferă o gamă largă de terapii sau tratamente non-chirurgicale, adaptate nevoilor individuale ale pacienților.
Hernia de disc
Poate că este cea mai cunoscută dintre ele. O întâlnim inclusiv la persoanele tinere, deși cei trecuți de o anumită vârstă sunt mai susceptibili la această afecțiune. Hernia de disc este complexă, adesea. În detaliu, este vorba despre partea moale din interiorul discului intervertebral, parte care iese în afară acestuia. Acest fenomen poate fi cauzat de o serie de factori, așa cum am spus, vârsta fiind în top. Dar poate fi ca urmare a unor traumatisme sau deteriorarea progresivă a discului în timp. Nucleul pulpos, poate ieși din poziția normală, exercitând presiune asupra rădăcinii nervoase adiacente sau a măduvei spinării în cazurile severe.
Presiunea exercitată asupra nervului poate provoca dureri intense, amorțeală, slăbiciune în zona afectată a corpului, care poate iradia către brațe sau picioare, în funcție de locația acesteia. De exemplu, o hernie de disc în zona inferioară a coloanei vertebrale lombare poate provoca dureri lombare severe, amorțeală, slăbiciune. Trebuie să menționăm că simptomele pot varia în funcție și de cât de gravă este afecțiunea. În unele cazuri, calitatea vieții este complet dată peste cap. Totuși, până la a ajunge pe masă de operație, ar fi bine să luăm în considerare și alte opțiuni.
La Bio Ortoclinic există o mulțime de tratamente non invazive. Masajul oferit de un kinetoterapeut este extrem de bun. Această implică manipularea delicată a coloanei vertebrale de către terapeuții specializați de la Bio Ortoclinic, pentru a reduce presiunea exercitată asupra nervilor, îmbunătățind mobilitatea. Mai sunt și alte tipuri de tratamente. Terapia cu laser este una dintre ele. Utilizarea luminii laser pentru a reduce inflamația, stimulând vindecarea țesuturilor afectate este adesea foarte eficientă. Însă cea mai bună dintre toate, cu rezultate extraordinare, se dovedește a fi fizioterapia. Vorbim de exerciții specifice sau tehnicii de întindere pot ajuta la întărirea musculaturii din jurul coloanei vertebrale, la îmbunătățirea posturii, reducând astfel presiunea asupra discului herniat. Dacă însă se schimbă radical stilul de viață, fără a există complicații, hernia de disc se poate vindeca de la sine.
Sciatică
Nu putem spune că nu am auzit vreodată de această afecțiune a coloanei, care este una destul de comună. Cu toate acestea, este dureroasă. Apare atunci când nervul sciatic este comprimat sau iritat. Nervul sciatic este cel mai lung, precum și cel mai gros nerv din corpul uman. Își are începutul la nivelul coloanei vertebrale lombare, coborând pe partea din spate a fiecărui picior. Când acest nerv este afectat, poate provoca dureri intense.
Sciatica poate apărea dintr-o varietate de motive, incluzând hernia de disc, stenoza spinală, spondilolistezisul sau chiar o simplă presiune excesivă asupra nervului în urmă poziționării incorecte sau a mișcărilor bruște. Așa cum spuneam, durerea este simptomul principal al sciaticii, variind de la o senzație de disconfort ușor până la dureri severe, chiar insuportabile. Această poate fi resimțită în partea inferioară a spatelui, fese, coapse, genunchi sau picioare.
Mai apare și senzația de arsură, furnicături, de amorțeală. Dar și presiunea exercitată asupra nervului sciatic poate duce la amorțeală sau furnicături în partea din spate a piciorului, de-a lungul traseului nervului. În cazurile severe, sciatica poate determina slăbiciune musculară în piciorul afectat, ceea ce poate face dificilă deplasarea sau realizarea anumitor activități fizice. Este nevoie, așadar, de reducerea presiunii exercitate asupra nervului sciatic. Acestea pot însemna ședințe de terapie fizică, exerciții de întindere, masaj, comprese reci sau calde, medicamente antiinflamatoare sau analgezice. Un specialist de la Bio Ortoclinic, la îndrumarea medicului, va oferi tratamentul adecvat în funcție de severitate.
Scolioză
Cele mai multe persoane afectate sunt tinerii, chiar și copiii. Vorbim despre o afecțiune complexă a coloanei vertebrale, care este îndoită în formă de „C” sau „S”. Această deformare poate afecta orice parte a coloanei vertebrale, deși este mai frecvent întâlnită în regiunea toracică sau lombară. Cauzele exacte ale scoliozei pot fi variate. Uneori pot include factori genetici, anomalii ale dezvoltării embrionare, traume sau afecțiuni neuromusculare. În cazurile ușoare, simptomele pot fi minime, iar scolioza poate fi descoperită în mod accidental în timpul unei examinări fizice de rutină.
Cu toate acestea, în cazurile mai severe, afecțiunea poate provoca dureri de spate, rigiditate, o asimetrie vizibilă a umerilor sau a bazinului, chiar dificultăți de respirație sau probleme cu funcționarea organelor interne. Tratamentul scoliozei depinde de severitatea și progresia afecțiunii, vârsta pacientului sau alți factori specifici. În cazurile ușoare până la moderate, tratamentul poate implica monitorizarea regulată, exerciții fizice, terapie fizică, toate fiind disponibile la Bio Ortoclinic. Toate aceste terapii sunt efectuate pentru a întări mușchii care sprijină coloana vertebrală. Trebuie făcute eforturi pentru a îmbunătăți postura. În cazurile mai severe, în special în cazul copiilor sau adolescenților în perioada de creștere rapidă, care poarta ghiozdane foarte grele, se pot recomandă dispozitive de corecție, cum ar fi corsetele, pentru a încetini sau a opri progresia scoliozei. Reducerea numărului de cărți din ghiozdan ar fi o soluție.