Închide meniul

Cine a fost Pele și cum a devenit sinonimul fotbalului: 1.283 de goluri marcate, 3 Cupe Mondiale câștigate și o „galaxie” de inimi cucerite

Reclamă

Cosmin Cioboată Publicat: 29 decembrie 2022, 21:07

Cine a fost Pele și cum a devenit sinonimul fotbalului: 1.283 de goluri marcate, 3 Cupe Mondiale câștigate și o „galaxie de inimi cucerite

Pele a decedat la vârsta de 82 de ani

Pele a decedat la vârsta de 82 de ani / Profimedia

Cine a fost Pele | Pele s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani și a îndoliat întreaga lume a fotbalului. Brazilianul a fost considerat de mulți cel mai mare jucător din istoria „sportului rege”. Legendarul atacant a decedat la spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, după o luptă îndelungată cu cancerul de colon, începută în 2021.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pele fusese internat pe 29 noiembrie 2022, iar în ultimele zile starea sa de sănătate se înrăutățise foarte mult.

Cine a fost Pele. Legendarul atacant brazilian a murit la 82 de ani

Edson Arantes do Nascimento, poreclit Pele, a lăsat o durere uriașă în sufletele fanilor din întreaga lume, nu doar din Brazilia.

Pele s-a născut pe 23 octombrie 1940, în orașul Três Corações, din estul Braziliei. Copilăria sa a coincis cu fotbalul, sport pe care l-a iubit și l-a savurat din tot sufletul.

Brazilianul a început să joace fotbal la juniorii clubului Bauru, pentru care tatăl său, Dondinho, a evoluat ca profesionist. Pele a ieșit imediat în evidență cu calitățile sale fantastice, reușind să facă magie cu mingea la picior și să dribleze spectaculos orice adversar îi ieșea în cale. Viteza, acuratețea, driblingul și agilitatea erau doar câteva dintre „armele” sale.

Reclamă

În 1956, când avea 15 ani, Pele a semnat cu Santos, unde avea să scrie una dintre cele mai frumoase povești din istoria fotbalului. Micuțul atacant reușea să se strecoare cu ușurință și în mare viteză printre fundași, iar golul era un lucru la ordinea zilei pentru el.

Pele era adorat de suporterii lui Santos, iar el îi răsplătea cu adevărate opere de artă „pictate” pe teren. Edson Arantes do Nasciment a jucat timp de 18 ani la Santos și a bucurat inimile brazilienilor. Oficial, Pele a marcat 643 de goluri în 659 de meciuri pentu Santos.

Pele a „propulsat” Santos în prim-planul fotbalului brazilian, contribuind la cucerirea a 25 de trofee, printre care se numără 6 titluri de campion al Braziliei și două Copa Libertadores.

Reclamă 4 / 0/3

Pele, eroul Braziliei! A devenit singurul jucător cu 3 Cupe Mondiale câștigate

În paralel, Pele făcea furori și la naționala Braziliei, alături de care a devenit de 3 ori campion mondial.

El a debutat la prima reprezentativă în 1957, iar în anul următor avea deja să scrie istorie pentru țara sa. Cu tânărul Pele în echipă, Selecao a câștigat primul Campionat Mondial al naționalei, în 1958, după un turneu fabulos culminat cu finala împotriva Suediei, scor 5-2. La numai 18 ani, Pele a marcat două goluri în finală și a devenit erou național.

Cu Pele într-o formă extraordinară, Brazilia și-a păstrat titlul de campioană mondială la ediția din 1962. Atunci, Selecao a învins în ultimul act Cehoslovacia, scor 3-1.

Pele a condus Brazilia către al 3-lea trofeu suprem în 1970. La 12 ani de la performanța fabuloasă de la Mondialul din Suedia, eroul Selecao a ridicat din nou prestigiosul trofeu deasupra capului. La turneul final din Mexic, Brazilia a răpus Italia în finală, cu 4-1. Pele a marcat primul gol al meciului de pe Estadio Azteca.

Cu 77 de goluri în 92 de apariții pentru naționala Braziliei, Pele rămâne singurul jucător din istorie care a câștigat 3 Cupe Mondiale. Recent, Neymar l-a egalat pe Pele în topul golgheterilor all-time ai selecționatei sud-americane. Totuși, atacantul lui PSG a avut nevoie de 32 de meciuri în plus pentru a atinge borna fabuloasă stabilită de Pele în urmă cu 51 de ani.

Pele și visul american! Cum a pus fotbalul în locul soccer-ului

Pele s-a retras de la națională în 1971. A mai jucat 4 ani la Santos, apoi a luat o decizie răsunătoare. Brazilianul a plecat în Statele Unite, la New York Cosmos, echipă înființată cu numai 5 ani înainte.

Pele a fost primit de americani ca un veritabil superstar, iar ce a urmat a fost subiectul multor documentare. Atacantul brazilian care învățase fotbalul pe străzile din Três Corações era acum cel mai cunoscut om din SUA. Pele a făcut ce știa cel mai bine și i-a fermecat și pe fanii americani, care până atunci spuneau „soccer” în loc de „fotbal”.

Reclamă

Pele a petrecut doi ani la New York Cosmos și și-a pus din plin amprenta. 64 de meciuri, 37 de goluri și un titlu de campion al North American Soocer League sunt cifrele legendarului atacant la clubul din SUA.

Pele, sinonimul fotbalului

Cartea Recordurilor și FIFA consideră, la unison, că Pele este jucătorul cu cele mai multe goluri marcate în istoria fotbalului. Potrivit acestora, el a înscris 1.279 de goluri în 1.363 de meciuri, inclusiv în cele amicale, la nivel de amatori, cele disputate la echipele secunde și la naționalele de juniori.

În 2015, Pele a anunțat că a înscris 1.283 de goluri de-a lungul carierei sale fabuloase.

 

Pe plan personal, Pele a fost căsătorit de 3 ori: cu Rosemeri dos Reis Cholbi (1966-1982), Assíria Lemos Seixas (1994-2008) și Marcia Aoki (2016-2022).

Pele lasă în urmă 6 copii: Kelly Cristina, Jennifer și Edson, din prima căsătorie, gemenii Joshua și Celeste, din a doua căsnicie, și Flávia Kurtz, rezultată dintr-o relație extraconjugală cu jurnalista Lenita Kurtz. Cu ultima soție, Marcia Aoki, Pele n-a avut niciun copil.

Pe lângă familie, Pele lasă în urmă o moștenire neprețuită pentru fotbal. „Magicianul” din Três Corações va rămâne pentru totdeauna în memoria oamenilor care iubesc acest sport. Oameni care l-au văzut jucând, oameni care l-au descoperit mai târziu, în documentare și cărți, și oameni care astăzi sunt prea tineri să înțeleagă, dar care mâine vor merge la părinți și vor întreba: „Mamă, tată, cine a fost Pele?”.

Recomandări
Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
0:09 Costel Gâlcă, după ce echipa lui a învins-o în prelungiri pe Rapid: „Puteam câștiga la 3 goluri diferență” 29
apr.
23:52
Basarab Panduru l-a atacat pe Dan Şucu: „Te faci de râs, te-ai trezit că nu vinzi mobilă aici!”
29
apr.
23:50
VIDEOPreston North End – Leicester City 0-3 a fost în AntenaPLAY. Oaspeţii au făcut spectacol total în Championship
29
apr.
23:41
„Nu trebuie să acordăm atenţie rezultatelor” Bogdan Lobonţ, reacţie surprinzătoare după Rapid – Universitatea Craiova 1-2
29
apr.
23:36
Mircea Lucescu, semnal de alarmă pentru Rapid: „E imposibil să câştigi aşa campionatul”! Sfatul pe care i l-a dat lui Dan Şucu!
29
apr.
23:00
Corona Braşov a scris istorie în voleiul românesc şi a câştigat titlul naţional
29
apr.
22:57
Scene halucinante după Rapid – Universitatea Craiova 1-2! Iacob a sărit să îl bată pe un suporter! Reacţia lui după incident
29
apr.
22:46
Universitatea Craiova a învins-o pe Rapid în prelungiri şi a urcat pe locul 2 în play-off! Cum arată acum clasamentul
29
apr.
22:37
Cum a fost surprinsă Diana Şucu după golul lui Rapid, în timp ce Daniel Niculae îl îmbrăţişa pe Dan Şucu
29
apr.
22:35
Rafael Nadal s-a calificat în optimi la Madrid. Gest de mare campion al „Matadorului”
Vezi toate știrile
Citește și