Închide meniul

Românul care a fost lăudat de Pele după Mondialul din 1970: „A zis că am fost cel mai tare!”

Reclamă

Iulian Focșăneanu Publicat: 30 decembrie 2022, 10:12

Românul care a fost lăudat de Pele după Mondialul din 1970: „A zis că am fost cel mai tare!

Liţă Dumitru, românul care a fost lăudat de Pele după Mondialul din 1970

Pele a ajutat-o pe Brazilia să câştige CM 1970 din Mexic / Profimediaimages

S-a aflat cine este românul care a fost lăudat de Pele după Campionatul Mondial din 1970. La Guadalajara, România a fost învinsă in extremis de Brazilia, scor 2-3. Pele reuşea atunci o „dublă” şi oprea reprezentativa tricoloră în faza grupelor. Liţă Dumitru a avut misiunea de a-l bloca pe starul Selecao.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fostul mijlocaş al naţionalei României a rememorat cel mai greu meci al său. Pe finalul primei reprize a avut o intrare brutală la Pele şi a riscat să fie eliminat.

Liţă Dumitru, românul care a fost lăudat de Pele după Mondialul din 1970

Eram cel mai tânăr de pe teren și că în fața ochilor l-am văzut din minutul 1 până în minutul 90 pe Pele. Primele 30 de minute au fost infernale. A fost intervalul în care am jucat altceva decât fotbalul pe care îl știam eu. Intram practic kamikaze la fiecare duel cu el. Îi luam mingea, mă mai dribla, îi luam iarăși mingea. După o jumătate de oră am văzut că nu e imbatabil și apoi am început să joc și ceea ce știam eu.

(Angelo Niculescu ce sarcini speciale v-a trasat?) Să evit pe cât posibil să-l las pe Pele să apară direct pe stoperii noștri, Dinu și Lupescu. Și cred că o singură dată s-a întâmplat, dar am rezolvat-o.

Mă depășise, se lansase, era clar că n-am cum să-i mai iau mingea și atunci am făcut un atac brutal, din spate, un clește, direct pe picioarele lui. Mi-am luat „galben”, dar cred că meritam „roșu”. Știu că nea Angelo a dat fiecărui jucător, înainte de meci, o foaie pe care erau scrise calitățile și defectele adversarului direct. Pe foaia mea, la Pele, erau doar calități și un singur defect: poate fi agasat prin vorbe și prin agresivitate. (Cum a reacționat după acel fault brutal?) S-a ridicat, mi-a zis „Putana”, apoi m-a scuipat„, a declarat Liţă Dumitru pentru gsp.ro.

Reclamă

Tricoul lui Pele a ajuns, după acel meci, la Mircea Lucescu. Totuşi, Liţă Dumitru este mândru de cuvintele pe care le-a oferit legenda Braziliei despre el.

Nu, s-a dus Lucescu la el și au făcut ei schimb de tricouri. Dar, pentru mine, mai important a fost să văd declarațiile pe care le-a dat, chiar și la mulți ani după acel turneu, în care a zis că Liță Dumitru a fost cel mai tare mijlocaș pe care l-a întâlnit la Mondialul din Mexic„, a mai spus fostul internaţional român.

Pele a murit joi seară, la vârsta de 82 de ani. A încetat din viaţă la spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, după o luptă îndelungată cu cancerul de colon, începută în 2021. Era internat de pe 29 noiembrie.

Reclamă 4 / 0/3

Mircea Lucescu, cuvinte uriaşe după moartea lui Pele

Mircea Lucescu a avut prima reacţie după moartea lui Pele. Lucescu şi Pele au fost adversari la Campionatul Mondial de fotbal din 1970 şi au făcut schimb de tricouri.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Antena Sport, Mircea Lucescu spune că Pele a fost omul care a schimbat fotbalul.

Mai mult de un an se chinuia cu boala asta. Cel mai important lucru a fost că a putut să vadă Campionatul Mondial. Pentru el, un om al fotbalului, un om născut pentru a face fotbal şi pentru tot ce a reprezentat el pentru fotbalul mondial, a fost un lucru important.

Cu el, multe lucruri s-au schimbat în fotbal, a devenit universal. Cu el, cu Santos, cu Brazilia. Din momentul acela, fotbalul a început să fie şi mai urmărit. A însemnat imaginea fotbalului. A lăsat în urma lui foarte multe regrete pentru cei care l-au văzut jucând şi l-au cunoscut. A lăsat şi nişte momente senzaţionale. Prezenţa lui pe un teren de fotbal stârnea un interes deosebit, stadioanele se umpleau.

Calităţile lui erau deosebite. Şi fizice, şi tehnice şi tactice. A fost un jucător complet din toate punctele de vedere. A fost un tip inteligent. Să joci fotbal la nivelul acesta nu este de ajuns să dai cu piciorul în minge sau să ai talent. Trebuie să ai şi o inteligenţă naturală. E păcat că s-a stins, dar asta este soarta noastră. A fost un mare jucător, fenomenal. Pe teren era un câine, avea o agresivitate pozitivă”, a spus Mircea Lucescu în exclusivitate pentru Antena Sport.

Regele Gică Hagi, mesaj pentru Regele Pele

Regele Gică Hagi a avut un mesaj special pentru Regele Pele, după ce starul brazilian a murit la 82 de ani, în această seară. Căpitanul Generației de Aur și-a adus aminte de momentul în care a jucat în duelul amical care a cinstit 50 de ani de viață ai lui Pele.

Încă o veste tragică, după ce Maradona a plecat dintre noi acum 2 ani. Toate gândurile mele merg spre familia lui Pele, către toți cei apropiați lui, dar și către toți iubitorii fotbalului care suferă în aceste momente.

Reclamă

Un geniu a plecat astăzi dintre noi… Sunt mândru că am avut ocazia să joc în meciul amical dintre Brazilia și World Stars, la aniversarea de 50 de ani a lui Pele, în 1990. Odihnește-te în pace, Pele!”, a scris Hagi, pe Facebook.

Hagi a fost cel care l-a ajutat pe prietenul său Gabi Balint să primească un autograf și un mesaj special de la Pele, pe care l-a întâlnit în trecut, în Elveția.

Recomandări
  • Liţă Dumitru, lăudat de legendarul Pele
  • Ce s-a întâmplat în timpul meciului Brazilia – România 3-2

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
7:46 VIDEOFernando Alonso, cu zâmbetul pe buze după incidentul care l-a trimis pe ultimul loc în cursa de sprint din China: „Mi-a plăcut” 7:25 VIDEOMax Verstappen a dezvăluit de ce se teme, după victoria din sprintul din Marele Premiu al Chinei: „Va fi destul de dificil” 6:40 VIDEOMax Verstappen, victorie în cursa de sprint din China! Urmează calificările, de la ora 10:00, LIVE pe Antena 3 CNN şi AntenaPLAY 6:40 VIDEOMax Verstappen a câștigat cursa de sprint a Marelui Premiu al Chinei, LIVE pe Antena 3 CNN și LIVE STREAM în AntenaPLAY 19
apr.
23:55
VIDEORafa Mujica, un nou gol în AntenaPLAY. Atacantul dorit de Gigi Becali a marcat în Rio Ave – Arouca 1-1, din Liga Portugal
19
apr.
23:47
„E incredibil” Ce a remarcat Mihai Stoica la Gică Hagi după Farul – CFR Cluj 5-1
19
apr.
23:32
„Ce ar spune Dan Petrescu după ce aţi primit 5 goluri de la Farul?” Cristi Manea a cedat şi şi-a anunţat plecarea de la CFR Cluj
19
apr.
23:30
Palermo – Parma 0-0 în AntenaPLAY. Dennis Man şi Valentin Mihăilă s-au întrecut în ratări!
19
apr.
23:23
Mario Camora, devastat după Farul – CFR Cluj 5-1! Mesaj dur către colegi: „Să le fie ruşine tuturor, să nu ieşim din casă”
19
apr.
23:07
Gică Hagi a dezvăluit de ce a renunţat la Constantin Budescu: „Ştie că e un hotel frumos la Mamaia!”. Anunţ după Farul – CFR 5-1
Vezi toate știrile
Citește și