Super Liga Europei ar putea reveni! Cum arată noul proiect și care sunt principalele obiective

De Sebastian Cristian
Publicat: 9.02.2023, 17:32

Super Liga Europei prinde din nou amploare

Super Liga Europei ar putea reveni

Fularele unor echipe care ar putea fi implicate în Noua Super Ligă a Europei

Super Liga Europei ar putea reveni! Proiectul care a pus pe jar lumea fotbalului în 2021 are parte de noi coordonate și promotorul încearcă să-l transforme într-o realitate. Ideea a fost discutată pentru prima dată în 2021. Șefii mai multor cluburi importante au încercat să resusciteze atunci fotbalul european după problemele cauzate de pandemie.

Reclamă

Cluburile fondatoare au fost AC Milan, Arsenal FC, Atlético de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF și Tottenham Hotspur. Proiectul nu a avut însă câștig de cauză, fanii fotbalului din mai multe țări europene protestând în privința acestui format de competiție.

Reclamă

Super Liga Europei ar putea reveni! Cum arată noul proiect și care sunt principalele obiective

Promotorul Super Ligii Europene, firma A22 Sports Management, îşi continuă strategia de promovare a proiectului. Firma a dezvăluit joi cele zece principii care vor guverna liga europeană de fotbal, anunță news.ro.

Joi, compania A22 Sports Management a dat publicităţii un comunicat de presă cu zece principii pentru a-şi promova proiectul Super Ligii, al cărui nume s-a schimbat. Acum se numeşte „Liga Europeană de Fotbal”.

Pentru început, compania îşi exprimă dorinţa de a „oferi competiţii deschise”, cu mai multe divizii, între 60 şi 80 de cluburi participante, şi „meritocratice”, adică fără membri permanenţi. Este vorba despre „un sistem deschis de calificare care reflectă performanţa naţională”. Campionatele naţionale ar rămâne „baza fotbalului”.

Potrivit A22 Sports Management, „înseşi bazele fotbalului european sunt ameninţate”, compania intenţionând apoi „să îmbunătăţească competitivitatea prin resurse stabile şi durabile”. Şi, prin urmare, „va genera resurse suplimentare, garantând cluburilor un număr minim de 14 meciuri europene pe sezon”.

„Numărul zilelor de meci în competiţiile europene nu ar trebui să crească peste cele care apar în calendarele planificate în prezent”, precizează compania care ne asigură că starea de sănătate a jucătorilor „constituie un element cheie în calculul numărului anual de meciuri”. O echipă eliminată în primul tur al unei competiţii europene joacă în prezent doar şase meciuri. Prin urmare, în acest nou format, ar juca încă opt partide.

Cel de-al cincilea principiu vizează direct UEFA, care organizează astăzi toate competiţiile europene: „Competiţiile europene pentru cluburi ar trebui să fie gestionate de cluburi, aşa cum sunt la nivel naţional, şi nu de terţi care să profite fără a-şi asuma niciun risc”. A22 Sports Management îşi propune „Să creăm cea mai interesantă ligă din lume”, precizând apoi motivele.

Noua Super Ligă a Europei propune mai multe meciuri tari între echipele de top

„Faptul că Bayern şi Liverpool s-au înfruntat doar de patru ori în 60 de ani sau că englezii de la Chelsea au jucat pentru prima dată cu Real Madrid în C1, în 2021, este un potenţial pierdut”, a argumentat Reichart, continuând: „Atractivitatea unui Classico sau a unui derby Manchester United-Liverpool nu se diluează dacă îl vezi de trei ori pe an”

Compania A22 Sports Management şi-a stabilit şi obiectivele: „să îmbunătăţească experienţa suporterilor” şi „să dezvolte şi să finanţeze fotbalul feminin punându-l la acelaşi nivel cu competiţiile masculine”.

Al zecelea şi ultimul principiu este „Respectul pentru legea şi valorile Uniunii Europene”. „Mecanismele de arbitraj în domeniul sportului ar trebui să se limiteze strict la chestiuni sportive şi orice alt litigiu ar trebui să fie examinat de un organism corespunzător”, se explică în comunicatul A22 Sports Management

Viitorul şi fezabilitatea acestui proiect sunt acum legate de decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Aceasta trebuie să se pronunţe, în primăvară,  asupra monopolului, ilegal sau nu, exercitat de UEFA în organizarea, reglementarea şi autorizarea taxelor de înscriere la competiţiile europene intercluburi.

Reclamă
Recomandări

Cine va câştiga meciul Qarabag - FCSB?



*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

10:50

Christian Horner îi dă replica lui Max Verstappen după ce s-a plâns de monopostul din 2024: „A profitat la maxim”

9:54

Giovanni Becali, verdict despre transferul lui Dennis Man la Fiorentina: „Abia a semnat!”

9:26

Jannik Sinner s-a calificat în sferturile Australian Open 2025 cu emoţii: „A fost o dimineaţă ciudată”

9:14

Elina Svitolina – Madison Keys, în sferturile de finală de la Australian Open

9:13

Cum l-au numit jurnaliştii spanioli pe Andrei Raţiu, după ce a oferit o pasă de gol în Osasuna – Rayo Vallecano: „A crescut”

8:59

Florentino Perez a fost reales preşedintele lui Real Madrid! Cât va dura noul mandat al celui mai important om de pe Bernabeu

1 Un alt milionar român a devenit patron în Serie A! E oficial: „Suntem încântați să anunțăm achiziția”s 2 Dinamo achită peste 500.000 de euro pentru două transferuri! Andrei Nicolescu confirmă: „E deja stabilit!”s 3 Recordul istoric stabilit de Novak Djokovic după calificarea în turul 3 de la Australian Open 2025. Victorie şi pentru Carlos Alcarazs 4 Ionuţ Nedelcearu, dorit de Dinamo! Andrei Nicolescu a confirmat interesul: „O oportunitate pentru noi!”s 5 Dorinel Munteanu, dezvăluiri despre revenirea în Liga 1. Oferta pe care nu ar putea să o refuze: „Asta este principala condiție”s 6 EXCLUSIVVlad Chiricheş a plecat din cantonamentul FCSB. De când nu s-a mai antrenat fundaşul lui Elias Charalambouss

Toate zodiile trebuie să știe asta. Care sunt zilele nefavorabile din 2025 pentru fiecare nativ în parte

Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare

Citește și