Închide meniul

Eduard Novak, anunț clar după decizia care a dat peste cap fotbalul românesc: „Nu dau înapoi, e 100% legal! Am vorbit cu Burleanu”

Reclamă

Cosmin Cioboată Publicat: 8 iulie 2022, 21:46

Eduard Novak, anunț clar după decizia care a dat peste cap fotbalul românesc: „Nu dau înapoi, e 100% legal! Am vorbit cu Burleanu

Eduard Novak, Ministrul Sportului

Eduard Novak,, în timpul unei conferințe de presă / ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Eduard Novak a făcut un anunț clar după decizia care a dat peste cap fotbalul românesc. Ministrul Sportului asigură că regula cu „minimum 40% sportivi români pe teren” este „100% legală” și că nu va renunța la implementarea ei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Novak a dezvăluit că a discutat cu Răzvan Burleanu, președintele FRF, iar cei doi au ajuns la concluzia că fotbalul nu va fi afectat din cauza regulii respective.

Eduard Novak, anunț clar după decizia care a dat peste cap fotbalul românesc

Concret, Ministrul Sportului a precizat că echipele din ligile noastre vor trebui să aibă în primul „11” cel puțin 5 jucători români.

Eduard Novak spune însă că, dacă va fi nevoie, va amâna aplicarea regulii cu o lună sau două, pentru ca cluburile să aibă timp să pună la punct loturile. Ministrul a tras un semnal de alarmă, amintind că naționalele de fotbal ale României „nu mai au deloc rezultate”.

„Decizia este 100% legală, vă spun eu. La fotbal va fi nevoie de 5 români. Nu e așa mult dintr-un lot de 25 de jucatori. Am vorbit cu președintele Burleanu și fotbalul stă bine. Probleme vor fi la handbal, la baschet etc. Acolo sunt cazuri în care 90% dintre sportivi renunță când împlinesc 18 ani, pentru că n-au unde sa joace, echipele preferă străinii.

Reclamă

Nu, procentul nu va scădea (n.r. – de 40%). Nu dau înapoi aici! Dar am putea discuta dacă, de exemplu, în cazul fotbalului e oportun sa amânăm o luna-două aplicarea, până se pun la punct. Pentru ei e cam din scurt, e adevărat.

Nu mai avem deloc rezultate la nivelul naționalelor, nu se mai poate continua așa. Mi-am asumat această intervenție, pentru că e foarte necesară. Poți aduce sute de milioane de euro și tot nu rezolvi problemele dacă sportivii români nu pot juca.

Îmi asum faptul că poate e prea din scurt. Dar eu am tras semnalul de alarmă și acum vedem ce urmează, mai discutăm, mai negociem”, a spus Eduard Novak, pentru TVR, citat de gsp.ro.

Reclamă 4 / 0/3

Dan Petrescu a răbufnit după decizia istorică anunțată de Novak

CFR Cluj va fi cea mai afectată echipă din Superligă, având în vedere că are în lot nu mai puțin de 16 jucători străini.

Dan Petrescu consideră că o astfel de regulă implementată de Ministrul Sportului este „imposibilă pentru fotbal”. În urma ordinului de minister anunțat, fiecare echipă din fotbalul românesc va trebui să aibă în „primul 11” 4 sau 5 jucători români.

Antrenorul campioanei a oferit un contraexemplu, de pe vremea în care juca în Anglia, la Chelsea:

„Nu cred că la fotbal se poate, nu? E imposibil la fotbal. Nu poți să spui acum că nu mai ai voie jucători (n.r. – străini), trebuie să-i dai afară. Eu am jucat la Chelsea, erau numai străini în echipă şi n-a afectat pe nimeni, nici pe fani, nici pe miniştri. Trebuie să fie la liber, la orice sport”, a declarat Dan Petrescu, la conferința de presă.

Decizie istorică anunțată de Eduard Novak: „Cel puțin 40% dintre sportivii prezenți pe teren trebuie să fie români!”

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat joi un ordin care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi în competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă.

Conform Ministerului, obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022/2023.

Novak consideră că acest ordin de ministru va fi benefic în procesul de selecție al sportivilor la echipele naționale:

Reclamă

„Sunt extrem de fericit că pot face acest anunț care vine în sprijinul sportivilor români și, implicit, a sportului din țara noastră. După ce m-am sfătuit cu toate federațiile sportive, am emis un ordin de ministru, prin ponderea de participare a sportivilor de performanță români, la nivel de seniori și juniori, la toate competițiile sportive naționale oficiale.

Astfel, începând cu sezonul 2022/2023, această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci 40% dintre sportivii prezenți pe teren în meciurile oficiale trebuie să fie români. Iar federațiile sportive naționale au obligația să respecte prevederile acestui ordin de ministru.

Este o decizie care va ajuta cu siguranță selecția pentru echipele naționale ale României la sporturile de echipă.”, a explicat Eduard Novak, pe contul de Facebook.

Recomandări
Citește și:

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
20:13 „S-a lăsat ispitit de bani!” Helmut Duckadam, atac direct la adresa lui Andrei Vlad! Verdict dur despre rezerva de la FCSB 20:03 George Puşcaş a fost operat! Cât va lipsi de pe teren atacantul naţionalei 19:27 Dorinel Munteanu şi-a luat la ţintă jucătorii după înfrângerea cu UTA: „Greşeli de curtea şcolii, dezamăgirea e mare” 19:26 „Am urmărit tot sezonul!” Federico Piovaccari nu a uitat-o pe FCSB! Mesaj superb pentru jucătorii lui Gigi Becali 19:12 Sorana Cîrstea s-a calificat în turul 3 la WTA Madrid Open! A învins-o pe Alexandra Eala cu 6-3, 6-7 (6/8), 6-4 19:12 FotoJucătorii legendari ai lui Dinamo s-au reunit, la 40 de ani de la meciul cu Liverpool, din semifinalele Cupei Campionilor! 18:53 S-a schimbat formatul de la Billie Jean King Cup! Cum este afectată echipa națională a României 18:38 UTA – Oţelul 3-1. Mircea Rednic, pe primul loc în playout! Arădenii au făcut spectacol la meciul cu echipa lui Dorinel Munteanu 18:35 FotoOlimpiu Moruţan a fost operat chiar de ziua lui! Anunţul presei din Turcia 18:24 Reacția lui Carlo Ancelotti, după ce Xavi a decis să rămână la Barcelona. Mesaj sincer despre decizia rivalului Vezi toate știrile
Citește și