Închide meniul

Reacţia ANAD, după ce Cosmin Matei a fost prins dopat! Motivul pentru care fotbalistul lui Sepsi nu este suspendat provizoriu

Iulian Focșăneanu Publicat: 18 martie 2024, 19:02

Reclamă
Reacţia ANAD, după ce Cosmin Matei a fost prins dopat! Motivul pentru care fotbalistul lui Sepsi nu este suspendat provizoriu

Reacţia ANAD, după ce Cosmin Matei a fost prins dopat

Cosmin Matei, în timpul unui meci / Hepta

A apărut reacţia celor de la ANAD, după ce Cosmin Matei a fost prins dopat! Agenţia Naţională Anti-Doping a venit cu precizări despre substanţa găsită în organismul fotbalistului de la Sepsi Sf. Gheorghe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Oficialii ANAD au emis un comunicat în care au confirmat că mijlocaşul ofensiv de 32 de ani a fost depistat pozitiv după meciul pe care echipa sa l-a pierdut cu Universitatea Craiova, scor 1-3, la 4 februarie.

Reacţia ANAD, după ce Cosmin Matei a fost prins dopat

Potrivit conducătorilor Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Cosmin Matei a scăpat de suspendarea provizorie. Prin urmare, poate juca până când se va da verdictul în acest caz.

În legătură cu informațiile apărute în spațiul public cu privire la încălcarea reglementărilor anti-doping de către fotbalistul Cosmin Gabriel Matei, component al echipei Sepsi OSK, Agenția Națională Anti-Doping confirmă rezultatul analitic al probei de urină raportat în ADAMS de către Laboratorul de Control Doping din București, dar își rezervă dreptul de a nu face declarații cu privire la aspectele din dosarul cauzei.

Procedura de gestionare a rezultatelor este în curs de desfășurare, motiv pentru care păstrăm confidențialitatea informațiilor puse la dispoziție de părți.

Reclamă

Metilhexanamina (MHA) este cunoscută sub diferite denumiri, incluzând, dar fără a se limita la, dimetilamilamină, 1,3-dimetilamilamină, dimetilpentilamină, metilhexamină, metilhexanamină, 1,3-dimetilpentilamină, fiind interzisă doar în competiție ca stimulent specific conform secțiunii 6.b.

MHA este un stimulent care a fost vândut ca medicament până la începutul anilor 1970, dar nu mai este utilizată în tratamentul medical. MHA este inclusă în componența unor suplimente alimentare comercializate în prezent, inclusiv online.

Substanţele din secțiunea Stimulente pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul anafilaxiei, al ADHD sau al simptomelor de răceală și gripă.

Reclamă 4 / 0/3

ANAD: „Nu impun măsura suspendării provizorie obligatorie

Având în vedere clasificarea acesteia ca substanță specifică, Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport și Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu impun măsura suspendării provizorie obligatorie.

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) recomandă prudență extremă în ceea ce privește utilizarea suplimentelor alimentare/nutriționale:

“Utilizarea suplimentelor alimentare de către sportivi este o preocupare serioasă, deoarece în multe țări fabricarea și etichetarea suplimentelor nu respectă reguli stricte, ceea ce poate duce la situația ca un supliment să conțină o substanță nedeclarată și care este interzisă conform reglementărilor anti-doping. Un număr semnificativ de teste pozitive au fost atribuite utilizării necorespunzătoare a suplimentelor, iar atribuirea unui rezultat pozitiv unui supliment alimentar incorect etichetat nu este o apărare acceptată într-o audiere doping.

Riscurile de a lua suplimente trebuie evaluate în raport cu beneficiul potențial care poate fi obținut, iar sportivii trebuie să aprecieze consecințele negative ale unei încălcări a reglementărilor anti-doping ca fiind rezultatul administrării unui supliment contaminat.

Utilizarea suplimentelor care au fost supuse unuia dintre sistemele disponibile de asigurare a calității poate contribui la reducerea, dar nu la eliminarea, riscului unei încălcări doping neintenționate.”

Conform Codului Mondial Anti-Doping, WADA decide din proprie iniţiativă să includă pe Lista Interzisă o substanţă sau metodă dacă îndeplineşte cel puţin două dintre următoarele trei criterii:

Există dovezi medicale sau din alt domeniu ştiinţific, efect farmacologic sau din experienţă în sensul că substanţa sau metoda, singură sau în combinaţie cu alte substanţe sau metode, are potenţialul de a creşte sau creşte performanţa sportivă;

Reclamă

WADA ajunge la concluzia că utilizarea substanţei sau a metodei încalcă spiritul sportului, descris în introducerea Codului.

În scopul aplicării Articolului 10 din Codul Mondial Anti-Doping, toate substanţele interzise vor fi „Substanţe specifice”, dacă nu se precizează altfel în Lista Interzisă. Nicio metodă interzisă nu va fi o metodă specifică, dacă nu este identificată în mod specific ca o metodă specifică în Lista Interzisă (M2.2).

În procesul de gestionare a rezultatelor sunt aplicabile prevederile Legii nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, Codul Mondial Anti-Doping 2021, Standardul Internațional pentru gestionarea rezultatelor 2021 și Lista Interzisă 2024.

Informarea publică – prevederile Codului Mondial Anti-Doping:

14.3.6 (…), nicio organizaţie anti-doping sau niciun laborator acreditat de WADA, sau reprezentant oficial al acestora nu va face comentarii publice cu referire la aspectele specifice ale unui caz aflat în desfăşurare (spre deosebire de descrierea generală a procedurii şi aspectelor ştiinţifice), cu excepţia răspunsurilor la comentarii publice atribuite sportivului, altei persoane, sau anturajului acestora sau altor reprezentanţi, sau bazate pe informaţii furnizate de aceştia.„, se arată în comunicatul ANAD.

Laszlo Dioszegi, şocat după ce Cosmin Matei a fost depistat pozitiv: „Am rămas fără cuvinte”

Laszlo Dioszegi, patronul celor de la Sepsi, nu crede însă că Matei ar fi putut să se dopeze în mod intenţionat şi aşteaptă şi rezulatul probei B. De asemenea, patronul celor de la Sepsi spune că echipa nu a fost încă notificată.

Înaintea meciului cu FCSB am aflat. La mijlocul săptămânii trecute a venit jucătorul să ne spună că a primit o înştiinţare de la anti-doping, că a fost depistat pozitiv. El a spus că nu a luat absolut nimic. A fost răcit acum nu ştiu cât timp, înaintea meciului cu Craiova. A luat şi nişte medicamente, dar e sigur că nu sunt medicamente interzise. Acum trebuie să meargă să facă testul B. Nu ştiu cum e, pentru că noi habar n-avem, salvă Domnului. Noi nu ştim ce înseamnă niciun test. O să facă testul 2 şi după aceea se dă verdictul şi putem să discutăm despre ce se întâmplă.

Personal, nu cred, dar în ziua de astăzi nu e de mirare nimic. Personal îl cred pe Matei, sunt sigur că nu a luat substanţe cu voia lui. Să vedem, să iasă testul. Până la testul B, Matei e nevinovat pentru noi. Vedem după testul B, ce rezultat o să aibă.

Comunicare la club nu a venit, ceea ce mi se pare ciudat. A venit o scrisoare la el şi a venit la secretariatul clubului să ne arate ce scrisoare a primit. Dacă nu venea el la noi, acum nu ştiam nimic”, a declarat Laszlo Dioszegi, pentru Antena Sport.

Cosmin Matei joacă la Sepsi din 2022. Dacă va fi găsit vinovat, riscă o suspendare de 2 ani şi şi-ar putea încheia astfel cariera.

Recomandări
Citește și:

Care este cel mai bun antrenor al momentului în fotbalul mondial?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
9:35 „Nu-l apucă prima zăpadă!” Dumitru Dragomir, mesaj categoric după ce Neil Lennon a fost prezentat la Rapid 9:11 Adi Popa regretă revenirea la FCSB! Mesajul categoric transmis: „Am cedat presiunii lui Gigi Becali!” 8:37 Ce a răspuns Răzvan Lucescu când a fost întrebat dacă e cel mai bun antrenor român 8:34 Dan Petrescu, sfătuit să-l transfere pe jucătorul lui Dinamo, care a fost huiduit de fani la baraj: „Se ‘bate’ cu Deac!” 8:16 Mircea Lucescu, semnal de alarmă pentru Dinamo după victoria de la baraj: „Nu înseamnă mult, mă aşteptam la altceva!” 20
mai
23:46
Ioan Andone cere şi el plecarea lui Zeljko Kopic de la Dinamo: „Trebuie un antrenor român. Aş păstra doar 5 jucători”
20
mai
23:26
„Vreţi să rămâneţi la Dinamo?” Zeljko Kopic, anunţ despre viitorul său după victoria cu Csikszereda: „Am 46 de ani, nu 60!”
20
mai
23:20
VIDEOFinlanda – Danemarca 3-1 a fost în AntenaPLAY! Duel încins la Campionatul Mondial de hochei
20
mai
23:11
Răzvan Lucescu şi-a dezvăluit clauza pe care o are în contractul cu PAOK! Ce a spus de interesul lui Beşiktaş
20
mai
23:05
Palermo – Venezia 0-1, în AntenaPLAY. Eşec pentru echipa lui Nedelcearu, în turul semifinalelor play-off-ului pentru Serie A
Vezi toate știrile
Citește și