Închide meniul
VIDEO

Tragedie uriaşă pe terenul de fotbal! 174 de morţi şi aproape 200 de răniţi după un meci în Indonezia. Imagini şocante, care amintesc de Heysel

Reclamă

Iulian Focșăneanu Publicat: 2 octombrie 2022, 11:35

Tragedie uriaşă pe terenul de fotbal! 174 de morţi şi aproape 200 de răniţi după un meci în Indonezia. Imagini şocante, care amintesc de Heysel

Tragedie uriaşă pe terenul de fotbal! Peste 130 sw oameni au murit

Incidente şocante pe terenul de fotbal, în Indonezia / Captură Twitter

Tragedie uriaşă în Indonezia, după un meci de fotbal. Cel puţin 127 de fani şi-au pierdut viaţa la finalul partidei Arema – Pesebaya, scor 2-3, din etapa a 11-a a campionatului. Confruntarea de duminică s-a încheiat cu incidente incredibile, imaginile surprinse fiind cu adevărat şocante.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Update 11.30: Numărul victimelor capătă proporţii! Cel puţin 174 de oameni au murit în Indonezia, după ce mii de suporteri au intrat pe teren la un meci de fotbal, conform unui nou bilanţ al autorităţilor, relatează AFP.

Potrivit marca.com, care citează surse din poliţie, incidentele au escaladat în momentul în care suporterii echipei gazdă au intrat pe teren, nemulţumiţi de înfrângerea favoriţilor. Aceştia au luat cu asalt suprafaţa de joc ca urmare a primei înfrângeri suferită, în faţa rivalilor, după mai bine de două decenii.

Tragedie uriaşă pe terenul de fotbal! 127 de morţi şi 180 de răniţi în Indonezia

Poliţiştii au intervenit în forţă şi au răspuns cu gaze lacrimogene. A urmat un devărat dezastru. Multe dintre victime au fost călcate în picioare până la moarte, potrivit poliţiei. „În acest incident au murit 127 de persoane, dintre care doi ofiţeri de poliţie. 34 de persoane au murit în interiorul stadionului, iar restul au murit la spital”, a declarat duminică şeful poliţiei din Java de Est, Nico Afinta, într-un comunicat.

Reclamă

Oficialii Poliţiei, care a caracterizat incidentele drept „revolte”, susţin că au încercat să convingă fanii să se întoarcă în tribune şi au tras cu gaze lacrimogene abia după ce doi ofiţeri au fost ucişi. Afinta a spus că mulţi oameni au fost striviţi şi sufocaţi când au fugit spre o ieşire.

Imaginile surprinse din interiorul stadionului în timpul debandadei au arătat cantităţi uriaşe de gaze lacrimogene şi oameni care se căţărau peste garduri. Vehicule incendiate, inclusiv un camion al poliţiei, au împânzit străzile din faţa stadionului duminică dimineaţă.

Reclamă 4 / 0/3

Guvernul indonezian şi-a cerut scuze pentru incident şi a promis că va investiga circumstanţele în care s-a produs debandada, anunţă news.ro.

„Ne pare rău pentru acest incident… acesta este un incident regretabil care „răneşte” fotbalul nostru într-un moment în care suporterii pot urmări meciurile de fotbal de pe stadion”, a declarat ministrul indonezian al Sportului şi Tineretului, Zainudin Amali, pentru postul de televiziune Kompas.

„Vom evalua temeinic organizarea meciului şi prezenţa suporterilor. Vom reveni la interzicerea suporterilor de a asista la meciuri? Asta este ceea ce vom discuta”.

Federaţia de Fotbal din Indonezia (PSSI) a suspendat meciurile de fotbal timp de o săptămână, a interzis Arema FC să mai găzduiască meciuri pe teren propriu pentru restul sezonului şi a declarat că va trimite o echipă de investigaţie la Malang pentru a stabili cauzele care au dus la un asemenea dezastru.

Dezastrul de la Heysel, cu 39 de morţi şi 600 de răniţi

Pe 29 mai 1985, pe stadionul Heysel din capitala Belgiei, Bruxelles, s-a consemnat una dintre cele mai mari tragedii, un număr de 39 de microbişti pierzându-şi viaţa şi alte şase sute fiind răniţi.

Deşi era stadion naţional al Belgiei, stadionul Heysel, cu o vechime de peste jumătate de secol la acea vreme, era într-o stare tehnică precară. De altfel, atât directorul general al FC Liverpool, Peter Robinson, cât şi preşedintele clubului italian, Giampiero Boniperti ceruseră UEFA să aleagă un stadion mai potrivit pentru un astfel de prilej, printre alternativele sugerate aflându-se Camp Nou şi Santiago Bernabeu. Însă oficialii UEFA au refuzat să mute meciul.

În seara finalei, stadionul din capitala Belgiei a fost ticsit cu 58.000-60.000 de suporteri, cu peste 25.000 din fiecare tabără. Cele două peluze din spatele porţilor erau, în realitate, nişte terase de stat în picioare, fără scaune, fiecare divizată în trei sectoare. Fanilor lui Juventus le-au revenit sectoarele O, N şi M.

Reclamă

De partea cealaltă, suporterii cormoranilor au fost situaţi în sectoarele de tribună X şi Y. Marea problemă avea să fie sectorul Z, aflat în imediata apropiere a sectorului X. Teoretic, aici ar fi trebuit să se afle spectatorii neutri, belgieni. Totuşi, şi sectorul Z avea să fie ocupat, în majoritate, de suporteri italieni, lucru deloc surprinzător având în vedere masiva comunitate italiană din Bruxelles.

În jurul orei locale 19, cu o oră înainte de începutul meciului, suporterii celor două echipe aflaţi în sectoarele apropiate, X, respectiv Z, au început să se atace cu petarde. Conflictul s-a intensificat odată cu fluierul de început al partidei, când din ambele părţi au început să zboare pietre şi alte obiecte contondente.

La scurt timp, un grup de suporteri englezi a năvălit în sectorul Z, ceea ce a creat panică în rândul fanilor Juventus, care au început să se retragă, cu toţii, spre capătul opus al sectorului Z. Cei mai mulţi au reuşit să sară peste peretele de protecţie, însă mulţi au fost prinşi şi striviţi între perete şi mulţimea care fugea din calea englezilor.

Aflat într-o stare precară, peretele s-a prăbuşit. Acela a fost momentul când s-au produs cele mai multe victime. În total, dezastrul de pe stadionul Heysel s-a soldat cu moartea a 39 de oameni, dintre care 32 de italieni (dintre aceştia, doi fiind minori), patru belgieni, doi francezi şi un nord-irlandez. Numărul oficial al răniţilor s-a ridicat la 600.

Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
22:40 Câţi fani iau cu asalt Arena Naţională, la FCSB – Farul. Mihai Stoica, mesaj războinic: „Un punct CA SĂ PUNEM PUNCT!” 22:32 „Suntem blestemaţi!” Jucătorul lui Dinamo s-a prăbuşit emoţional după remiza cu Voluntari şi a spus ce urmează pentru „câini”! 22:11 „V-a făcut Rapid o ofertă?” Dani Coman, anunţ ferm despre şansele de a-l înlocui pe Daniel Niculae la Rapid 22:10 LIVE VIDEOQPR – Leeds, acum în AntenaPLAY. Continuă lupta incendiară pentru promovarea în Premier League! Echipele de start 22:05 Faze controversate în Dinamo – FC Voluntari! Radu Petrescu a dictat un penalty pentru „câini”, apoi a întors decizia! 21:49 FCSB – Farul LIVE TEXT (sâmbătă, 20:30). Roş-albaştrii sunt la un punct de titlu. Gică Hagi încearcă să le strice sărbătoarea! 21:45 Dinamo – FC Voluntari 1-1. „Câinii” rămân pe loc de retrogradare! Cum arată acum clasamentul în play-out 21:18 FotoAnunţul despre starea lui Adrian Mititelu Jr, la 5 zile după ce „Spaima litoralului” l-a găsit inconştient şi i-a salvat viaţa! 21:13 Rafael Nadal a dezvăluit de ce nu ia în calcul să se retragă. Ce îl mai motivează, la 37 de ani: „Să-i ofer o amintire!” 20:14 Liverpool l-a ales pe înlocuitorul lui Jurgen Klopp! Anunţul lui Fabrizio Romano Vezi toate știrile
Citește și