Un steag al Stelei, la derby-ul Everton – Liverpool. Un steag al Stelei a fost afişat de fanii lui Liverpool, în timpul meciului cu rivalii de la Everton. Aşa au ales cormoranii să se amuze din nou pe seama faptului că Everton nu a jucat în Cupa Campionilor, în sezonul 1985-1986.
Chiar dacă Everton câştigase titlul în Anglia, în 1985, englezii au fost interzişi în cupele europene după tragedia de Heysel, de la finala CEE dintre Liverpool şi Juventus.
Un steag al Stelei, la derby-ul Everton – Liverpool
”Acesta este un steag al echipei Steaua București afișat batjocoritor de LFC, amintind că Everton nu a apucat să joace în Cupa Campionilor Europeni pentru că fanii lor au ucis 39 de oameni. Mi-e rușine, slavă Domnului că nu sunt unul dintre ei”, e mesajul postat de un fan al „Caramelelor”.
This is a steaua Bucharest flag in the @LFC end, mocking the fact that Everton didn’t get to play in the European Cup because their fans murdered 39 people. Ashamed of nothing, thank god I’m not one of them pic.twitter.com/aPbqZNk7D7
— Colin Thompson (@colinwthompson) September 3, 2022
Asta în situaţia în care acesta îi consideră pe englezi vinovaţi de cele întâmplate în Belgia. Decizia forului european a fost suspendarea cluburilor englezeşti, una ridicată în sezonul 1990-1991.
Dezastrul de la Heysel, cu 39 de morţi şi 600 de răniţi
Pe 29 mai 1985, pe stadionul Heysel din capitala Belgiei, Bruxelles, s-a consemnat una dintre cele mai mari tragedii, un număr de 39 de microbişti pierzându-şi viaţa şi alte şase sute fiind răniţi.
Deşi era stadion naţional al Belgiei, stadionul Heysel, cu o vechime de peste jumătate de secol la acea vreme, era într-o stare tehnică precară. De altfel, atât directorul general al FC Liverpool, Peter Robinson, cât şi preşedintele clubului italian, Giampiero Boniperti ceruseră UEFA să aleagă un stadion mai potrivit pentru un astfel de prilej, printre alternativele sugerate aflându-se Camp Nou şi Santiago Bernabeu. Însă oficialii UEFA au refuzat să mute meciul.
În seara finalei, stadionul din capitala Belgiei a fost ticsit cu 58.000-60.000 de suporteri, cu peste 25.000 din fiecare tabără. Cele două peluze din spatele porţilor erau, în realitate, nişte terase de stat în picioare, fără scaune, fiecare divizată în trei sectoare. Fanilor lui Juventus le-au revenit sectoarele O, N şi M. De partea cealaltă, suporterii cormoranilor au fost situaţi în sectoarele de tribună X şi Y. Marea problemă avea să fie sectorul Z, aflat în imediata apropiere a sectorului X. Teoretic, aici ar fi trebuit să se afle spectatorii neutri, belgieni. Totuşi, şi sectorul Z avea să fie ocupat, în majoritate, de suporteri italieni, lucru deloc surprinzător având în vedere masiva comunitate italiană din Bruxelles.
