Închide meniul

David Popovici, la 20 de ani! Bornele impresionante atinse de campionul olimpic român, care au uimit întreaga lume

Viviana Moraru Publicat: 15 septembrie 2024, 9:43

Reclamă
David Popovici, la 20 de ani! Bornele impresionante atinse de campionul olimpic român, care au uimit întreaga lume

David Popovici, la 20 de ani

David Popovici, cu medaliile de aur şi de bronz, cucerite la Jocurile Olimpice de la Paris/ Profimedia

David Popovici împlineşte pe 15 septembrie vârsta de 20 de ani. Campionul olimpic român a stabilit deja borne impresionante, până la această vârstă, iar performanţele sale au uimit întreaga lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Considerat copilul minune al nataţiei mondiale, supranumit de presă „Noua Torpilă”, „Rechinul”, „Fenomenul” sau „Extraterestrul din bazin”, înotătorul David Popovici deţine numeroase recorduri mondiale la juniori în probele de 100 şi 200 metri liber şi este campion mondial la seniori şi campion olimpic.

David Popovici, la 20 de ani

David Popovici a început înotul în bazinul din Complexul Naţional Sportiv „Lia Manoliu” din Bucureşti, la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-şi corecta micile deformaţii ale coloanei vertebrale. A cucerit primul său titlu naţional la înot, la numai zece ani, performanţă care l-a determinat să continue să practice acest sport, iar începutul colaborării cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile.

După numeroase recorduri naţionale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019 a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record naţional la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 şi 18 ani şi două de argint, la 50 şi 200 metri liber, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku. Un an mai târziu, în 2020, a cucerit titlurile naţionale de seniori la 100 şi 200 metri liber, şi 200 metri mixt, iar în luna mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 metri liber, a reuşit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 şi şi-a asigurat prezenţa în întrecerile olimpice din capitala niponă.

Cu două săptămâni înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, la Campionatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câştigat titlul mondial la 100 metri liber cu un nou record mondial la juniori (47,30 s) care a reprezentat şi cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori.

Reclamă
Reclamă

Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 metri liber. La finalul competiţiei, în palmaresul său s-au adăugat trei medalii de aur (50, 100, 200 metri liber) şi una de argint în proba de ştafetă 4 X 100 metri liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu.

Deţinător de record mondial la 100 m liber, până în 2023

La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, David Popovici a obţinut un merituos loc 4 în proba de 200 metri liber şi o clasare în finală (locul 7) la 100 metri liber.

În iunie 2022, la numai 17 ani, a uimit mapamondul la Campionatele Mondiale de seniori de la Budapesta cucerind medalia de aur în proba de 200 metri liber devenit primul înotător român care a cucerit aurul mondial la seniori şi cel mai tânăr campion mondial din istoria nataţiei. După ce s-a impus şi în finala de la 100 m liber, a devenit primul înotător român din toate timpurile dublu campion mondial. Pentru performanţa sa, David Popovici a fost decorat de preşedintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, potrivit www.cosr.ro.

Reclamă

Seria rezultatelor sale de excepţie a continuat la Campionatele Europene de seniori de la Roma unde a cucerit titlurile continentale atât la 100 cât şi 200 m liber, timpul înregistrat în finala de la 100 m liber (46,86 s) reprezentând noul record mondial şi european la seniori şi juniori, noul record al competiţiei şi al 4-lea cel mai bun timp din istorie la această probă. Astfel, a devenit cel mai tânăr sportiv din lume care a coborât sub 47 de secunde la 100 m liber.

Anul 2022, a fost pentru David Popovici anul de vis, în care a cucerit, în mai puţin de trei luni (20 iunie – 5 septembrie), 13 medalii, dintre care 4 de aur la seniori, la patru dintre cele mai importante competiţii de înot din lume – Mondialele de seniori de la Budapesta (iunie), Europenele de juniori de la Otopeni (iulie), Europenele de seniori de la Roma (august), Mondialele de juniori de la Lima (august – septembrie).

David Popovici, primul campion olimpic din istoria înotului românesc

În mai 2024, a câştigat finala probei de 100 m liber, la reuniunea Mare Nostrum de la Barcelona, cu timpul de 48 sec 49/100, iar în iunie, a cucerit medalii de aur în probele de 200 m liber şi de 100 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Belgrad.

Dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, David Popovici (19 ani) a obţinut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc la Jocurile Olimpice de la Paris în iulie 2024. A câştigat medalia de aur la proba de 200 m liber cu timpul de 1 min 44 sec 72/100, fiind mai rapid cu două sutimi faţă de britanicul Matthew Richards (1 min 44 sec 74/100), dar şi medalia de bronz la proba de 100 m liber.

La 23 august 2024, Romfilatelia a introdus în circulaţie emisiunea filatelică „Medalii Olimpice – Paris 2024”. Pe timbrul cu valoarea nominală de 25 lei este ilustrat înotătorul David Popovici, sportiv de mare clasă, cel mai tânăr recordman mondial.

Reclamă

Ce rezultat va fi la CFR Cluj - FCSB?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
12:39

„Veste groaznică!” Florin Prunea, devastat de moartea lui Gigi Mulțescu: „Am fost unul dintre copii lui”

12:36

„Ne naştem să murim…” Cornel Dinu, reacţie tulburătoare după moartea lui Gigi Mulţescu: „A fost uitat!”

12:14

Dinamo, prima reacție după moartea lui Gigi Mulțescu! Mesaj emoționant despre legenda clubului

11:56

Fiul lui Gigi Mulțescu s-a prăbușit după moartea tatălui său! Și-a găsit cu greu cuvintele: „Suntem devastați”

11:37

Poli Iași – Universitatea Craiova LIVE SCORE (18:15). Oltenii luptă pentru primul loc în Liga 1. Echipele probabile

11:14

Grecii i-au „citit” strategia lui Răzvan Lucescu! Analiză fermă înaintea derby-ului PAOK – Panathinaikos

1 VIDEOCharles Leclerc, pole-position în Marele Premiu al Azerbaidjanului! Cursa e duminică, pe Antena 1 şi în AntenaPLAY (13:45) 2 VIDEOBenfica, victorie la scor cu Santa Clara, live în AntenaPLAY. Di Maria a marcat un gol superb 3 VIDEORichard Verschoor a câştigat cursa dramatică din Formula 2 din Azerbaidjan, live în AntenaPLAY 4 Petrolul – Farul 1-1! Gicu Grozav i-a „suflat” victoria lui Gică Hagi! Alibec a marcat pentru „marinari” 5 Fostul jucător de la FCSB, aproape de revenirea în Liga 1: „Aştept un proiect bun. Vreau să fac asta în acelaşi timp cu fotbalul” 6 „Bă, nu vă e ruşine?” Dumitru Dragomir a dat de pământ cu Ministerul Apărării. Discurs dur al fostului preşedinte LPF
Citește și