Închide meniul

Ucraineanca Lesia Tsurenko, mesaj înainte de Roland Garros: „Trebuie să mergem şi să-i învingem pe ruşi pe toate terenurile”

Antena Sport Publicat: 24 mai 2023, 13:48

Reclamă
Ucraineanca Lesia Tsurenko, mesaj înainte de Roland Garros: „Trebuie să mergem şi să-i învingem pe ruşi pe toate terenurile

Ucraineanca Lesia Tsurenko, mesaj înainte de Roland Garros

Lesia Tsurenko, în timpul unui meci / Profimedia Images

Ucraineanca Lesia Tsurenko a avut un mesaj înainte de Roland Garros. Ea a făcut apel la compatrioţii săi, cu câteva zile înaintea startului turneului de Grand Slam de la Roland Garros, să învingă „pe toate terenurile sportive” adversarii din Rusia şi Belarus, informează AFP.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Mesajul înaintea Internaţionalelor Franţei pe care îl transmis tuturor celorlalţi sportivi este mereu acelaşi: trebuie să mergem şi să-i învingem pe toate terenurile”, declarat Tsurenko (33 de ani), numărul 63 mondial, care are în palmares patru titluri WTA.

Ucraineanca Lesia Tsurenko, mesaj înainte de Roland Garros

„Nu ar avea sens ca sportivii ucraineni să renunţe. Ce imagine am transmite?” a continuat ea.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Lesia Ţurenko regretă lipsa de sprijin manifestată faţă de ea de rivalele sale ruse şi belaruse, chiar dacă unele dintre ele „erau foarte bune prietene” anterior.

„Doar o singură persoană a venit să vorbească cu mine direct, în prima zi de război. Acea persoană avea lacrimi în ochi văzând cum se petrece un lucru atât de groaznic. Astăzi, nicio jucătoare (rusă sau belarusă) nu mai vorbeşte cu mine. Nu am simpatie pentru niciuna dintre ele. Tot ce pot să spun este că, dacă ele suferă, noi suferim şi mai mult”, a precizat ucraineanca.

Reclamă

„Există multe modalităţi de a-ţi exprima dezaprobarea (faţă de invadarea Ucrainei de către Rusia). Îţi poţi schimba naţionalitatea sau poţi părăsi ţara cu familia, dacă îţi este frică”, a adăugat Tsurenko.

Ea a denunţat şi atitudinea autorităţilor mondiale din tenis faţă de jucătorii şi jucătoarele din Rusia şi Belarus, întruchipată în opinia sa de schimbarea de poziţie a lui Steve Simon, conducătorul circuitului feminin (WTA).

Tsurenko îl atacă pe Steve Simon

„Acum un an, Steve Simon ne-a spus că dacă o jucătoare îşi va arăta susţinerea pentru război va fi interzisă. Un an mai târziu, parcă acelaşi Steve Simon ar spune ‘putem sprijini războiul'”, a subliniat Tsurenko.

Reclamă 4 / 0/3

Ea a reamintit că, dacă a renunţat în luna martie să joace împotriva belarusei Aryna Sabalenka la Indian Wells (SUA), a fost pentru că se temea să nu fie folosită. „Mă gândeam că dacă aş fi disputat acest joc pe terenul central, atunci oameni ca Simon ar fi putut spune în întâlnirile dintre marii conducători ai sportului: ‘Iată, ele joacă una împotriva celeilalte şi totul merge bine'”.

În timp ce problema reintegrării ruşilor şi belaruşilor, interzişi la evenimentele sportive mondiale majore, cu excepţia câtorva sporturi, inclusiv tenisul, se ridică în special din perspectiva Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris, Tsurenko a atacat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care recomandă reprimirea acestora, sub drapel neutru şi pe bază individuală.

„Am impresia că CIO foloseşte tenisul ca o pârghie pentru a afirma că în acest sport totul merge bine, jucăm unul împotriva celuilalt iar asta nu este o problemă şi serveşte drept exemplu pentru Jocurile Olimpice. Dar este o problemă. E foarte greu pentru ucraineni să joace împotriva ruşilor şi belaruşilor, dintr-o mulţime de motive”, a exclamat ea.

„WTA şi CIO privesc sportul doar din perspectiva drepturilor omului din Rusia şi Belarus şi ignoră încălcările drepturilor ucrainenilor”, acuză Ţurenko, care nu s-a mai întors în ţara sa de la debutul invaziei, însă mama sa Larisa şi sora sa Oksana au rămas acolo.

„Se trezeşte în fiecare noapte pentru a merge într-un loc sigur”, povesteşte ea despre sora sa Oksana, care locuieşte la Kiev, capitala Ucrainei, unde Lesia Tsurenko visează să se întoarcă în curând. „Este oraşul meu şi locul pe care îl iubesc mai presus de toate”, a mai spus jucătoarea ucraineană.

Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
15:46 VIDEOSlovenia – România 6-1 a fost în AntenaPLAY, la Campionatul Mondial de Hochei, Divizia 1, Grupa A 15:40 NEWS ALERTDan Petrescu a semnat cu CFR. Clip de prezentare spectaculos: „Gata cu vorba!” 15:29 „Să fii cu soția lângă tine și să fii amăgit” Marius Şumudică îl compătimeşte pe Dan Şucu, după Rapid – Universitatea Craiova 14:39 Louis Munteanu, 20.000 de euro salariu pe lună la FCSB! Cât vrea Gigi Becali să plătească pentru transfer 14:13 Bayern Munchen – Real Madrid LIVE TEXT (22:00).  Duel stelar în semifinalele Ligii Campionilor 13:17 EXCLUSIVDecizia luată de conducerea Rapidului după umilinţele din play-off 12:39 Marian Iancu, la un pas de revenirea în fotbalul românesc! Echipa cu care vrea să facă performanţă: „Aş merge şi eu ca acţionar” 12:31 CSA Steaua, sancţionată de Comisia de Disciplină! Echipa din Ghencea va juca fără spectatori! Ce amendă trebuie să plătească 12:10 Statuia lui Dani Alves din oraşul natal a fost retrasă 11:55 Programul complet al Marelui Premiu de la Miami (3-5 mai, AntenaPLAY)! Calificările şi cursele sunt şi pe Antena 3 CNN Vezi toate știrile
Citește și