Închide meniul

Simona Halep a fost suspendată 4 ani în scandalul de dopaj! Veste teribilă primită de fostul lider mondial

Iulian Focșăneanu Publicat: 12 septembrie 2023, 18:14

Reclamă
Simona Halep a fost suspendată 4 ani în scandalul de dopaj! Veste teribilă primită de fostul lider mondial

Simona Halep a fost suspendată 4 ani în scandalul de dopaj

Simona Halep, la US Open 2022 / Profimedia Images

Simona Halep a fost suspendată 4 ani în scandalul de dopaj! Veste teribilă primită de fostul lider mondial, la un an după ce a fost testată pozitiv cu Roxadustat. ITIA a făcut anunţul momentului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Halep era suspendată din luna octombrie a anului trecut şi a primit o suspendare teribilă. Mai are o cale de atac, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. În cazul în care nu îşi va dovedi nevinovăţia la TAS, Simona ar putea reveni pe teren abia pe 6 octombrie 2026.

Simona Halep a fost suspendată 4 ani în scandalul de dopaj

Pedeapsa primită de Simona Halep este una cumulată. Fosta campioană de la Roland Garros şi Wimbledon a mai fost depistată cu nereguli şi în paşaportul biologic.

„Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP). 

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP) al lui Halep.   

Reclamă

Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor. 

„Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat”

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP: Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open. Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP.

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.  Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți ai Unității de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia „dopajul probabil” a fost explicația pentru neregulile din profilul lui Halep. 

Reclamă 4 / 0/3

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. Cazul rămâne subiectul unui apel, se arată în comunicatul ITIA.

Simona Halep a fost ștearsă din clasamentul WTA

Halep a încercat să își demonstreze nevinovăția la Tribunalul Sports Resolutions de la Londra. „Simo” nu a putut să îşi apere astfel singurele puncte pe care le mai avea, de la US Open 2022. Suspendată de un an, constănțeanca este OUT din clasamentul mondial.

După ultima actualizare a clasamentului WTA, numele Simonei Halep nu se mai regăseşte în clasamentul WTA! Este o situație la care nimeni nu s-ar fi putut gândi. Halep va împlini 32 de ani pe 27 septembrie și există riscul să se retragă prematur.

În luna octombrie a anului trecut, când a primit vestea că a fost suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv cu Roxadustat, „Simo” ocupa locul 9 în casamentul WTA. De atunci, românca a pierdut încontinuu puncte și a coborât în ierarhia mondială.

Indiferent de situație, poartă mereu un zâmbet pe față”, a scris Simona pe contul ei de Instagram, cu câteva ore înainte să dispară din ierarhia mondială.

Simona Halep nu mai figurează în clasamentul WTA dat publicităţii luni, astfel că, în cazul revenirii pe teren, va trebui să o ia de la zero. În ierarhia tenisului mondial, Sorana Cîrstea este cel mai bine clasată sportivă din România, fiind pe locul 24.

Reclamă

Cîrstea a urcat patru locuri şi are 1760 de puncte, după ce a reuşit să ajungă în sferturi la US Open 2023. Următoarea româncă din clasament este Irina Begu, pe locul 49, în coborâre şase poziţii, cu 1108 puncte, anunţă news.ro.

Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
23:45 Borussia Dortmund – PSG 1-0! Fullkrug, singurul marcator într-un meci cu ocazii uriaşe! Mbappe nu s-a lipit la gol 23:40 Gigi Buffon, emoţionat de revenirea lui Parma în Serie A! Mesaj superb după performanţa la care au contribuit Man şi Mihăilă 23:31 FotoDennis Man şi Valentin Mihăilă, la bustul gol după ce au promovat în Serie A! Imagini de senzaţie cu românii de la Parma 23:12 Mihai Stoica a spus totul despre sărbătoarea câştigării titlului! Ce a pregătit FCSB: „La cât am aşteptat, trebuia să facem ceva” 23:02 VIDEOCristiano Ronaldo, un nou gol fabulos în Arabia Saudită! Starul portughez a început să danseze după ce a înscris 22:36 Mihai Rotaru l-a descris în trei cuvinte pe Costel Gâlcă şi a spus cine ia deciziile la echipa lui: „Aşa am procedat cu toţi” 22:08 Coreea de Sud – România LIVE VIDEO (vineri, ora 13:30). „Tricolorii” vor o nouă victorie la CM de Hochei, LIVE în AntenaPLAY 22:04 Mihai Stoica a anunţat care e primul jucător care poate semna cu FCSB după câştigarea titlului: „Au început negocierile” 21:48 Jannik Sinner s-a retras de la Madrid! Organizatorii turneului au dezvăluit problema italianului 21:29 Primele reacţii ale lui Dennis Man şi Valentin Mihăilă după ce au obţinut promovarea în Serie A! Vezi toate știrile
Citește și