Închide meniul

Simona Halep, în capul listei! Cazuri celebre de dopaj în sportul românesc

Reclamă

Alexandru Ivan Publicat: 21 octombrie 2022, 19:42

Simona Halep, în capul listei! Cazuri celebre de dopaj în sportul românesc

Cazuri celebre de dopaj în sportul românesc

Adrian Mutu, la Chelsea, în 2004 / Profimedia

Au fost mai multe cazuri de dopaj în sportul românesc de-a lungul timpului. Simona Halep a fost suspendată provizoriu, vineri, după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Halep este ultimul nume de pe o listă de sportivi români care au fost suspendaţi pentru dopaj în ultimele decenii, scrie news.ro. 

Cazuri celebre de dopaj în sportul românesc

În anul 2000, odată cu Jocurile Olimpice de la Sydney, sportul românesc primea o lovitură importantă: patru dintre sportivii tricolori participanţi la Olimpiada din Australia erau suspendaţi pentru dopaj: Andreea Răducan (gimnastică), Mihaela Melinte (atletism), Traian Cihărean şi Adrian Mateaş (haltere).

În 2004 a venit rândul fotbalului, odată cu suspendarea jucătorului de la FC Braşov, Nicolae Grigore. În toamna anului 2004 a explodat cazul ”Adrian Mutu / Chelsea”, în care atacantul român era suspendat după ce consumase cocaină. Tot Mutu a mai fost suspendat odată în anul 2010, pe când evolua la AC Fiorentina.

2013 a adus suspendarea halterofililor Răzvan Martin şi Gabriel Sîncrăian, după Europenele din Albania, unde aceştia cuceriseră medalii.

Reclamă

În anul 2014 au urmat suspendări pentru halterofila Loredana Toma şi pentru luptătoarea Estera Dobre

În 2016 au fost suspendaţi biatlonista Eva Tofalvi, atleta Mirela Lavric, dar şi întregul lot de kaiac-canoe al României, care a fost interzis timp de un an din toate competiţiile, din cauza ”dopajului sistematic”.

După Jocurile Olimpice de la Rio, a fost depistat pozitiv halterofilul Gabriel Sîncrăian – care a pierdut bronzul la haltere, categoria 85 kg şi a fost suspendat pentru opt ani din activitatea competiţională.

Reclamă 4 / 0/3

Răzvan Martin şi Roxana Cocoş au fost descalificaţi retroactiv de la Jocurile Olimpice Londra 2012, unde cuceriseră medalii. Descalificarea a fost dictată în anul 2020, după ce esantioanele lor de urină au fost analizate din nou.

Tot anul 2020 a adus noi suspendări în fotbal, implicaţi fiind jucătorii Astrei Giurgiu, Takayuki Seto, Alex Ioniţă şi Kehinde Fatai.

Şi boxerul Lucian Bute a trecut printr-un scandal legat de dopaj, în 2016, dar el a fost iertat de către Comisia de box şi wrestling din Washington DC şi a revenit în ring în anul 2017.

Simona Halep riscă o suspendare uriașă după ce a fost prinsă dopată

AS.com notează că Simona Halep Roxadustat e printre substanțele care atrag cele mai mari pedepse. Sportiva din România poate fi suspendată din tenis până la patru ani!

Jucătoarea noastră a fost informată că a picat testul anti-doping pe 7 octombrie. I-au fost recoltate două probe. În primul eșantion a fost depistat roxadustat.

Simona Halep și-a exercitat dreptul de a solicita analizarea probei B, ceea ce a confirmat constatarea din proba A. Cât timp este suspendata, Simona nu este eligibilă să concureze sau să participe la niciun turneu sau meci de tenis.

Simona Halep a fost testată la US Open 2022. Grand Slam-ul american s-a desfășurat în perioada 29 august – 11 septembrie. Halep a fost eliminată în primul tur de Daria Snigur, scor 2-6, 6-0, 4-6.

Reclamă

Ce este Roxadustat, substanța interzisă în sport cu care Simona Halep a fost testată pozitiv

Roxadustat este un medicament anti-anemie, care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. A fost investigat în studii clinice pentru tratamentul anemiei cauzate de boala renală cronică. Se administrează pe cale orală.

Cele mai frecvente reacții adverse includ hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută), tromboză de acces vascular (formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge asociate cu dializă), diaree, edem periferic (umflarea în special a gleznelor și picioarelor), hiperkaliemie (niveluri ridicate de potasiu în sânge) și greață (senzație de rău).

Roxadustat a primit prima aprobare globală în China pe 17 decembrie 2018, pentru tratamentul anemiei la pacienții dependenți de dializă. A fost aprobat în Japonia în 2019, pentru tratamentul anemiei cauzate la pacienții aflați în dializă, iar în 2020 pentru pacienții care nu fac dializă. Roxadustat a fost aprobat pentru uz medical în Uniunea Europeană în august 2021.

În sport, Roxadustat se află pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping din 2011, în aceeași categorie cu eritropoietinele și agenții care afectează eritropoieza.

Cine va fi golgheterul Ligii 1?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
23
apr.
23:37
VIDEOLeicester – Southampton a fost live în AntenaPLAY. Liderul din Championship, victorie categorică
23
apr.
23:29
„Nu am mai trăit aşa ceva în viaţa mea!” Zeljko Kopic s-a prăbuşit emoţional, după ce Dinamo a fost învinsă de Botoşani
23
apr.
23:19
Ce a spus Bogdan Andone după victoria uriaşă cu Dinamo despre momentul în care a „explodat” la arbitri şi a văzut cartonaşul roşu
23
apr.
23:12
„Începe hegemonia FCSB-ului?” Răspunsul dat de Mihai Pintilii! Roş-albaştrii, la un pas de primul titlu după nouă ani
23
apr.
23:01
Marius Şumudică, sfătuitorul din umbră al lui Valeriu Iftime! Cum s-a implicat la Botoşani: „Îi mulţumescu mult!”
23
apr.
22:53
AS.ro LIVE | Alexandru Corneschi este invitatul lui Dan Pavel. Poveştile de senzaţie ale celui mai rapid maratonist român
23
apr.
22:50
Dennis Politic a cedat şi a transmis un mesaj categoric, după Botoşani – Dinamo 2-1: „Suntem penibili!”
23
apr.
22:20
„Ceva nu se leagă!” Răzvan Patriche, la pământ după ce Dinamo a fost învinsă în prelungiri de Botoşani
23
apr.
22:18
Ionel Dănciulescu a găsit principalul vinovat după ce Dinamo a fost învinsă de FC Botoşani: „Interpretează foarte prost”
23
apr.
21:59
Dinamo Bucureşti – Skjern Handbold 28-27, în turul sferturilor European League
Vezi toate știrile
Citește și