Închide meniul

Lotul României pentru Campionatele Europene de Haltere (12 – 20 februarie, AntenaPLAY). „Mizăm pe câştigarea a trei medalii”

Antena Sport Publicat: 6 februarie 2024, 15:34

Reclamă
Lotul României pentru Campionatele Europene de Haltere (12 – 20 februarie, AntenaPLAY). „Mizăm pe câştigarea a trei medalii

Lotul României pentru Campionatele Europene de Haltere (12 - 20 februarie, AntenaPLAY)

Mihaela Cambei, în timpul unui concurs - Profimedia Images

Lotul României pentru Campionatele Europene de Haltere a fost definitivat. Competiţia va avea loc la Sofia, în perioada 12-20 februarie, exclusiv în AntenaPLAY.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„România va participa cu 13 sportivi la Europene. Pe listă era şi Anca Grosu, dar la ea a intervenit o problemă medicală şi nu va mai putea concura. În schimb, în afară de sportivi, România va fi reprezentată şi de doi arbitri la Sofia, este vorba despre Georgeta Ion şi Cristina Maftei, aceasta din urmă fiind nominalizată să participe şi la Jocurile Olimpice de la Paris”, a afirmat Alexandru Pădure, preşedintele FRH, citat de agerpres.ro.

Lotul României pentru Campionatele Europene de Haltere

Cei 13 sportivi din lotul României pentru Campionatele Europene de la Sofia ( 12-20 februarie) sunt: Marian Cristian Luca (cat. 55 kg), Valentin Ionadi Iancu (cat. 61 kg), Tiberiu Ionuţ Donose (cat. 73 kg), Claudiu Sergiu Popa (cat. 96 kg), Paul Ioniţă (cat. 102 kg), Ioana Mădălina Miron (cat. 45 kg), Bianca Daniela Dumitrescu (cat. 45 kg), Mihaela Valentina Cambei (cat. 49 kg), Adriana Cosmina Pană (cat. 49 kg), Andreea Cotruţa (cat. 59 kg), Marinela Moroşan (cat. 59 kg), Loredana Elena Toma (cat. 71 kg) şi Alexandra Alexe (cat. 87 kg).

„Noi mizăm pe câştigarea a trei medalii care să confirme rezultatele pe care le-am avut la Europene de anul trecut de la Erevan. Iar candidatele pentru îndeplinirea acestor obiective sunt fetele care au câştigat medaliile de aur de anul trecut, Mihaela Cambei, Andreea Cotruţa şi Loredana Toma. Aceasta este ultima ediţie a Campionatelor Europene înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris şi penultima competiţie de calificare, ultima fiind Cupa Mondială de la Phuket (Thailanda), care este şi obligatorie”, a mai afirmat preşedintele.

Americanii, invitaţi de onoare la Europene

În premieră, la ediţia din acest an a Campionatelor Europene va participa şi delegaţia Statelor Unite ale Americii, care va concura în afara clasamentului.

Reclamă

„Este o competiţie inedită, una extrem de interesantă pentru că în premieră va participa şi delegaţia Statelor Unite ale Americii. Sportivii din SUA vor concura în afara clasamentului, deci nu vor putea urca pe podium, dar vor puncta pentru sistemul de calificare la Jocurile Olimpice. SUA va concura la Europene deoarece competiţia continentală panamericană e programată în Venezuela, iar relaţiile dintre cele două ţări nu sunt la cel mai bun nivel în momentul de faţă. Aşa că federaţia din SUA a solicitat sprijinul Federaţiei Europene de Haltere, iar Comitetul Executiv a agreat participarea. Este o premieră absolută la o ediţie a Campionatelor Europene.

Au mai fost situaţii în care au fost primiţi cu statut de oaspeţi 1-2 sportivi, dar nu s-a mai întâmplat niciodată ca o echipă întreagă să participe la Europene. S-a mai întâmplat de exemplu ca Azerbaidjan să concureze la o etapă din Africa, însă pentru competiţia continentală europeană este o premieră. În plus, la Europene vor fi prezenţi sportivi din Belarus care vor concura sub steag neutru, precum şi o echipă a refugiaţilor internaţionali, înregistrată la nivelul Federaţiei Internaţionale”, a explicat Alexandru Pădure.

„Nu ascund faptul că au fost mai multe poziţii referitor la participarea SUA, unele pro, altele contra. Unii văd o oportunitate şi o motivaţie, alţii un obstacol în a reuşi evoluţii mai bune. Noi, ca federaţie, credem că prezenţa sportivilor din SUA reprezintă o motivaţie. Asta pentru că în afară de chinezoaice, sportivele din SUA sunt adversare directe pentru sportivele noastre la categoriile 49 şi 71 kg. Deci pentru delegaţia României este o oportunitate şi o motivaţie, pentru că şi Mihaela Cambei şi Loredana Toma au adversare din SUA şi suntem convinşi că va fi o confruntare interesantă”, a adăugat oficialul FRH.

Reclamă 4 / 0/3

Andreea Cotruţa, miză uriaşă la Sofia

Andreea Cotruţa, triplă medaliată cu aur la ediţia precedentă a CE de la Erevan, va concura la Sofia la categoria olimpică 59 kg pentru a încerca să urce în clasamentul mondial pentru a obţine calificarea la JO de la Paris.

„În momentul de faţă avem două sportive ca şi calificate, Mihaela Cambei la cat. 49 kg şi Loredana Toma la cat. 71 kg, pentru că amândouă sunt în primele cinci locuri la nivel mondial, la doar câteva kilograme de primele clasate. Pentru noi Europenele de anul trecut au fost un real succes, cu 14 medalii. Şi poate nu numărul total de medalii, ci cele 9 de aur cucerite de Mihaela Cambei, Andreea Cotruţa şi Loredana Toma au reprezentat ceva extraordinar. La ediţia din acest an Mihaela şi Loredana vor concura în continuare la categoriile unde sunt consacrate, însă pe Andreea Cotruţa o vom urca de la 55 kg la categoria olimpică 59 kg.

Cotruţa este oarecum pariul nostru pentru cea de-a treia cotă de calificare. În trecut, ea a mai făcut încercări la 59 kg, dar nu la o competiţie de acest nivel. Conform sistemului actual, primii 10 sportivi din clasamentul mondial (n.r. – alcătuit din totalul obţinut la competiţiile de calificare) la fiecare categorie se califică la Paris. Deci noi mizăm ca Andreea Cotruţa să intre în top 10 la 59 kg. Noi suntem încrezători şi în acelaşi timp conştienţi că este o misiune destul de grea. Procesul de urcare a fost unul dificil pentru că Andreea nu a arătat o disponibilitate fizică de a acumula kilogramele necesare. Cum de altfel se întâmplă şi în cazul Loredanei Toma, care are această dificultate de a ajunge la greutatea optimă”, a menţionat preşedintele.

Valentin Iancu visează la Jocurile Olimpice 2024

La masculin, cele mai mari şanse de a obţine calificarea la JO de la Paris le are Valentin Iancu, triplu medaliat la CE de anul trecut la categoria 55 kg.

„La masculin situaţia este într-adevăr destul de complicată. Se fac eforturi pentru a ne apropia de top 10 şi cu o cotă de calificare la masculin. Misiunea este extrem, extrem de grea, dar există totuşi un procent de, să spunem, 5% ca situaţia să fie favorabilă. Dintre sportivii cu care am plecat la drum, titular a rămas Valentin Iancu, el fiind medaliat la multiple ediţii a Campionatelor Europene. Cu el încercăm să obţinem o clasare cât mai bună în ranking-ul mondial la 61 kg”, a precizat el.

Preşedintele Federaţiei Române de Haltere s-a arătat optimist înaintea Europenelor de la Sofia, cu atât mai mult cu cât lotul a putut efectua un stagiu de pregătire şi pe perioada sărbătorilor: „Pentru pregătire am avut sprijinul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, alături de cel al Agenţiei Naţionale pentru Sport. Pentru că lotul a fost în pregătire şi pe perioada sărbătorilor, lucru important, pentru că a avut continuitate, iar acest lucru considerăm noi că este un plus în abordarea acestei ediţii a Campionatelor Europene”.

Reclamă
Recomandări
Citește și:

Care va fi finala UEFA Champions League?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
8:31 „Anchete în stilul Bulibașa!” Mircea Sandu a auzit acuzațiile lui Mircea Lucescu și a izbucnit nervos: „Perversitatea asta…” 8:18 Florin Talpan, atac furibund la adresa FCSB! Campioana a primit interzis în Ghencea: „Nu are ce să caute acolo!” 0:00 AS Roma – Bayer Leverkusen 0-2 şi Marseille – Atalanta 1-1! Meciuri nebune în semifinalele Europa League şi Conference League 2
mai
23:54
EXCLUSIVVictor Piţurcă, discurs neaşteptat despre Elias Charalambous după ce FCSB a devenit campioană: „Nu ştiu cine e, nu-l cunosc!”
2
mai
23:48
VIDEOCăpitanul lui PAOK, discurs motivaţional în jurul unei icoane! Imagini superbe din vestiarul jucătorilor lui Răzvan Lucescu
2
mai
23:25
Hakan Calhanoglu a pus mâna pe telefon şi l-a sunat pe Elias Charalambous, după a petrecut pe manele titlul câştigat cu Inter
2
mai
23:13
„Bani? Nu primesc foarte mulţi bani aici” Siyabonga Ngezana a vorbit în Africa de Sud despre salariul de la FCSB
2
mai
22:18
Românii atacă tabloul principal la Saudi Smash 2024! Trei români joacă vineri, LIVE în AntenaPLAY
2
mai
22:15
„Nu l-am sunat pe Gigi Becali că nu am fost în halul ăla de beat!” Tamaş, dezvăluiri colosale: „Aoleu, iar s-a îmbătat Găbiță!”
2
mai
22:08
Coreea de Sud – România LIVE VIDEO (vineri, ora 13:30). „Tricolorii” vor o nouă victorie la CM de Hochei, LIVE în AntenaPLAY
Vezi toate știrile
Citește și