(P) Cele mai comune boli ale gazonului – sfaturi și soluții
De Valentin Pîrcălabu
Publicat: 21.02.2023, 16:52
Actualizat: 24.07.2023, 14:50
Cele mai comune boli ale gazonului – sfaturi și soluții. Vine un moment în care fiecare proprietar de casă pe pământ, oricât s-ar ocupa de îngrijirea gazonului, va observa că acesta începe să se usuce sau să aibă un aspect deloc plăcut.
Din fericire, cele mai multe probleme ale gazonului sunt foarte ușor de rezolvat. Totul este să identifici ce a dus la problema pe care o are acesta și să o combați. Iată câteva sfaturi pentru gazon lipsit de probleme!
Introducere la problemele comune ale gazonului
Petice maro de iarba, mușuroaie în mijlocul gazonului sau dungi inestetice după tunderea acestuia? Sunt doar câteva dintre problemele comune ale gazonului.
Cele mai multe probleme ale gazonului sunt date fie de o îngrijire necorespunzătoare (udări prea rare sau în exces) fie de diferite boli sau chiar dăunători ai gazonului. Tocmai de aceea este important să știi cum să identifici problema pe care gazonul o are și să acționezi astfel încât să rezolvi cu brio această problemă.
Cele mai comune boli ale gazonului – sfaturi și soluții. Identificarea simptomelor bolilor gazonului
Pentru a găsi soluții pentru gazon este important să știi cum să identifici cele mai comune probleme și boli ale gazonului.
Infecție cu fungi
Funghii gazonului sunt destul de greu de depistat la timp. De cele mai multe ori problema este evidenta abia în momentul în care este prea târziu. De multe ori, până observi că ceva nu este în regulă, este prea târziu și atunci ajungi să tratezi iarba moartă în loc să lucrezi la cauză.
Simptomele specifice infecției cu fungi a gazonului sunt petele inexplicabile de iarba moartă, care se extind rapid.
Pete lipsite de iarbă
Există multe motive pentru pete goale într-un gazon altfel sănătos și verde. Traficul pietonal ridicat sau mai diferite tipuri de boli pot provoca pete goale în gaon. Practic iarba dispare și apare în locul acesteia doar solul gol și cu un aspect bătătorit.
Simptomele specifice sunt petele neregulate, uscate în care nu crește iarba, zone cu iarbă moartă și noroi expus.
Gazon cu dungi
Dungile sunt perfecte pentru decorațiuni, pentru haine și alte accesorii, dar nu pentru gazon. Un gazon cu dungi poate fi interpretat ca un strigăt de ajutor al ierbii.
Dungile care apar în gazon sunt vizibile cel mai bine după tunderea cu unele dintre cele mai performante ustensile precum niște trimmere electrice pentru gazon de la Hyundai.
Simptomele specifice gazonului cu dungi sunt dungile galbene și lungi de-a lungul ierbii.
Pete arse de urina animalelor
Animalele de companie sunt drăguțe, dar pot deteriora foarte mult gazonul dacă li se permite să se ușureze pe acesta. Dacă gazonul tău a dezvoltat mici pete maronii înconjurate de iarbă verde închis, acesta este rezultatul dat de urinarea unui animal (în special câine) pe sol.
Simptomele specifice, în acest caz, sunt pete prea uscate, maro sau galbene în iarbă, înconjurate de iarbă sănătoasă.
Mușuroaie de cârtițe
Cârtițele sunt niște creaturi asemănătoare rozătoarelor care adoră solul umed și moale și se hrănesc cu viermi de pământ, furnici și larve. Deși te scapă de acești dăunători, cârtițele sapă tuneluri sub gazon, în căutare de hrană și duc la afectarea gazonului.
Cârtițele săpătoare vor deteriora rădăcinile plantelor și, în cele din urmă, vă veți trezi cu un gazon mâncat.
Simptome. Dâre de pământ ridicate în mai multe zone ale curții și mușuroaie de pământ deasupra gazonului (uneori cârtițele sapă un tunel până la suprafață pentru a face loc oxigenului să pătrundă în sol). Alte semne ar putea fi petele și găurile inestetice în gazon și zone de sol moale și aerat.
Cauzele bolilor gazonului
Când vorbim despre un gazon afectat este important să știi care sunt cauzele apariției acestora pentru a putea găsi soluții pentru gazon dacă acesta a fost deja afectat, dar și pentru a preveni ca alte părți ale gazonului să fie afectate.
Infecție cu fungi
Cauzele tipice ale infecției cu fungi a gazonului sunt udarea în exces, fertilizarea în perioada nepotrivită a anului sau cosirea necorespunzătoare.
Pete lipsite de iarbă
Cauzele petelor lipsite de iarbă pot fi multiple. De la trafic pietonal, la condițiile proaste ale solului, a deversărilor de substanțe chimice, a ciupercilor, a pietrelor îngropate în sol etc.
Petele chele sau scalpate ar putea fi, de asemenea, rezultatul unei cosiri prea scurte a gazonului. Aceasta poate duce, de asemenea, la invazia mușchilor și a buruienilor. Este important să abordezi cauza reală dacă dorești ca aceste pete să nu reapară după ce plantezi un nou gazon.
Gazon cu dungi
Cauzele apariției dungilor inestetice pe gazon sunt aplicarea neuniformă a îngrășămintelor. Însă, dacă dungile sunt mai întunecate și par mai mult bronzate decât galbene, sunt șanse să existe o problemă cu mașina de tuns iarba.
De asemenea, în cazul în care dungile sunt cafenii, reglează mașina de tuns iarba pentru a tunde uniform gazonul și pentru a evita scalparea ierbii.
Pete arse de urina animalelor
Cauza apariției petelor de urină este faptul urina câinelui conține o cantitate mare de azot care duce la uscarea ierbii.
Mușuroaie de cârtițe
Cauzele apariției mușuroaielor de cârtiță sunt micile rozătoare care sapă tuneluri în sol în căutarea hranei (acestea hranindu-se cu larve din sol, râme, furnici și viermi).
Soluții pentru tratarea bolilor gazonului
Există numeroase soluții pentru tratarea bolilor specifice gazonului, în funcție de tipul acestora. Iată câteva sfaturi pentru gazon afectat, astfel încât acesta să arate ca nou fără prea multe bătăi de cap.
Infecție cu fungi
Din fericire există soluții și pentru gazonul afectat de fungi. Este important ca peticele de iarbă afectate să fie îndepărtate. Se va aplica apoi un fungicid pentru a trata restul zonelor afectate (dar unde iarba nu s-a uscat încă). După ce problema a dispărut (soluția se aplică inclusiv în locurile din care ai îndepărtat iarba), poți replanta noi semințe, sau poți pune petice de iarbă proaspătă.
Pete lipsite de iarbă
Soluția pentru a scăpa de petele goale este să elimini urmele rămase de iarbă din aceste pete. Elimină inclusiv iarba sănătoasă din jurul petelor, pe o porțiune de câțiva centimetri. Sapă apoi solul pentru a te asigura că nu este vorba despre pietre îngropate sub stratul de pământ (asta dacă nu observi o problemă cu iarba, dată de o boală specifică). Adaugă apoi un strat de pământ vegetal și reînsămânțează solul cu gazon, apoi irigă-l corespunzător.
Gazon cu dungi
Soluția pentru ca dungile inestetice să nu mai apară este o bună distribuție a îngrășămintelor. Nu uita să suprapui șenilele roților atunci când aplici îngrășământ cu un distribuitor de tip picătură.
De asemenea, în cazul în care dungile sunt cafenii, reglează mașina de tuns iarba pentru a tunde uniform gazonul și pentru a evita scalparea ierbii.
Pete arse de urina animalelor
Soluția tratării petelor de urină și a prevenirii uscării ierbii după ce cânele a urinat este simplă.
Utilizarea repelenților pentru animale nu sunt eficienți în acest caz. Cel mai bun mod de a rezolva această problemă este să descurajezi animalul să urineze pe gazon.
Dacă observi ca animalul s-a ușurat pe gazon, soluția este să uzi solul temeinic în zona respectivă, imediat după ce animalul și-a terminat treburile. Acest lucru duce la dizolvarea cantității de azot și pătrunderea adâncă în sol a acesteia.
O altă soluție este să ridici nivelul de tuns al ierbii pentru ca aceasta să fie mai rezistentă.
Mușuroaie de cârtițe
Soluții pentru un gazon afectat de cârtițe sunt:
Singurul mod uman de a trata cârtițele este prinderea lor și relocarea cu ajutorul unei capcane speciale. Adâncește crestătura făcută în sol de cârtiță și instalează capcana în aceasta. Când animalul va trece prin tunel, aceasta se va activa și va prinde cârtița. Vei putea apoi să scoți dispozitivul și să relochezi cârtița într-un alt loc.
O altă soluție poate fi plasarea unor dispozitive de zgomot sau cu ultrasunete în apropierea traseelor cârtițelor.
Acum că ai aflat care sunt cele mai comune boli ale gazonului dar și ce soluții pentru gazon există, este important să înveți și cum să faci îngrijirea gazonului în mod corect, astfel încât să lucrezi din timp la prevenirea bolilor gazonului în loc să le tratezi.
Sfaturi practice pentru prevenirea bolilor gazonului
1. Ține buruienile departe de gazonul tău. Dacă observi că acestea își fac apariția smulge-le cu tot cu rădăcină pentru a nu reapărea.
2. Testează solul înainte de a selecta semințele de gazon potrivite sau înainte de a aplica fertilizanți. Nivelul ideal al pH-ului solului este între 6,2 și 6,7. Un nivel mai mic de 6,0 vă expune gazonul la riscul apariției bolilor fungice. Dacă pH-ul este prea scăzut, corectează-l cu calcar, cel mai bine aplicat toamna. Nu uita, este important să fertilizează solul doar în funcție de nevoile sale de azot și să nu îl aplici după ureche.
3. Tunde iarba la înălțimea potrivită. Ca regulă, setează mașina de tuns iarba la o înălțime de 5 cm. Acest lucru încurajează rădăcinile adânci. Majoritatea oamenilor tund iarba prea scurt, ceea ce reduce capacitatea gazonului de a produce hrană prin fotosinteză și invită buruienile să-și facă prezența.
4. Tundeți frecvent gazonul. Gazonul crește rapid, în special în perioada primăvară-vară, prin urmare trebuie tuns regulat. Nu îndepărta niciodată mai mult de o treime din înălțimea ierbii la o singură tundere. Ideal este ca gazonul să fie tuns săptămânal.
5. Lasă iarba tăiată pe gazon ca îngrășământ natural.
6. Fertilizează solul la începutul toamnei și la începutul primăverii, ținând seama de nevoile solului.
7. Nu uda gazonul în exces. Gazonul nu trebuie udat în exces. Acest lucru duce la slăbirea rădăcinilor, dar și la apariția bolilor și fungilor. În plus, udările frecvente împiedică dezvoltarea rădăcinilor ierbii, care altfel ar pătrunde mai adânc în sol făcând ca iarba să crească mai puternică.
8. Nu uda gazonul prea rar. Gazonul are nevoie de udări zilnice în perioadele secetoase. Dacă într-o perioadă de vară secetoasă acesta este lăsat câteva zile fără apă, gazonul se va usca.