(P) Testosteronul: ce este și care este rolul său?

De Antena Sport
Publicat: 30.05.2024, 21:05

Testosteronul: ce este și care este rolul său?

Testosteronul: ce este și care este rolul său?

Sursa foto: Shutterstock

Testosteronul, un hormon adesea asociat cu masculinitatea, joacă un rol crucial în sănătatea și bunăstarea noastră. Mai multe despre acest hormon și rolul său în organism, precum și despre efectele pe care le poate avea atât deficitul, cât și excesul de testosteron vei descoperi în rândurile de mai jos.

Reclamă

Ce este testosteronul?

Testosteronul este cel mai important hormon din clasa hormonilor androgeni. El este produs în principal în testicule și ovare și, în cantități mici, în glandele suprarenale.

Reclamă

Producția de testosteron este reglată de creier și de glanda pituitară. Acest proces complex începe în hipotalamus, o parte a creierului care trimite un semnal către glanda pituitară pentru a elibera hormoni care stimulează producția de testosteron. După ce este produs, testosteronul este eliberat în sânge unde îndeplinește o serie de funcții esențiale.

Nivelurile de testosteron se schimbă de la o oră la alta. Acestea tind să fie cele mai ridicate dimineața și cele mai scăzute seara. De asemenea, acestea variază de-a lungul vieții unui individ. Pe parcursul adolescenței și al tinereții, nivelurile de testosteron cresc, atingând un vârf în jurul vârstei de 20 de ani. După această perioadă, începând cu vârsta de 30 de ani, testosteronul începe să scadă treptat.

Care este rolul testosteronului?

Testosteronul joacă un rol esențial în reglarea funcțiilor sexuale. Acesta este responsabil pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine, precum creșterea părului facial și corporal, adâncirea vocii, dezvoltarea testiculelor și a penisului. Totodată, testosteronul este fundamental pentru producerea spermei și în menținerea libidoului.

Pe parcursul vieții adulte, la bărbați, testosteronul mai este implicat în menținerea masei musculare și a forței musculare, menținerea sănătății osoase, stimularea libidoului și asigurarea fertilității.

Care este rolul testosteronului în cazul femeilor este un subiect mai puțin studiat. Totuși, se știe că acesta joacă un rol important în sănătatea oaselor, fertilitate, libido, sănătatea menstruală și cea vaginală.

Efectele deficitului/excesului de testosteron

Deficitul de testosteron poate avea o serie de simptome fizice și emoționale. Printre cele mai frecvente semne ale deficitului de testosteron la bărbați se numără scăderea libidoului și disfuncțiile erectile. Pierderea masei musculare, scăderea densității osoase și scăderea numărului de spermatozoizi sunt, de asemenea, semne ale unui nivel scăzut de testosteron.

În cazul femeilor, deficitul de testosteron poate duce la modificări ale țesutului mamar, probleme de fertilitate, apetit sexual scăzut, menstruații neregulate ori absența acestora, osteoporoză și uscăciune vaginală.

Pe de altă parte, excesul de testosteron poate avea și el consecințe negative. Acneea, comportamentele agresive sau riscante, pilozitatea excesivă și durerile de cap sunt doar câteva dintre problemele care pot apărea. În plus, nivelul ridicat de testosteron poate cauza probleme cu inima sau ficatul, hipertensiune arterială, un apetit sexual crescut, apetit crescut și infertilitate. Insomnia, numărul scăzut de spermatozoizi, modificările de dispoziție și mărirea prostatei, care poate provoca dificultăți la urinare, sunt de asemenea posibile.

Este important să se cunoască aceste simptome și efecte pentru a putea solicita ajutor medical atunci când este necesar. Dacă se suspectează un deficit sau un exces de testosteron, este recomandat să se realizeze un test de sânge pentru a măsura nivelul hormonului. Medicii pot recomanda apoi tratamente adecvate, care pot include modificări ale stilului de viață, medicație sau terapie de substituție hormonală.

Testosteronul are un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării generale. Fie că vorbim despre dezvoltarea caracteristicilor sexuale, reglarea libidoului sau menținerea masei musculare și a densității osoase, testosteronul joacă un rol esențial. Este important să ne monitorizăm nivelurile acestui hormon și să luăm măsurile necesare în caz de deficit sau exces. În cazul în care vrei să afli dacă ai testosteronul scăzut sau crescut, adresează-te unui specialist pentru efectuarea analizei necesare.

Reclamă
Recomandări
  • China Smash 2024 e exclusiv în AntenaPLAY, în perioada 26 septembrie - 6 octombrie
  • PAOK - Aris, meci din etapa a 6-a din Grecia, e exclusiv în AntenaPLAY, duminică, de la 20:30
  • Reuşeşte FCSB să o învingă şi pe PAOK în Europa League?



    *după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

    20:05

    Rapid – Oțelul Galați LIVE TEXT (21:30). Duel de foc în Giulești între Marius Șumudică și Dorinel Munteanu. Echipele de start

    20:00

    LIVE TEXTCFR Cluj – UTA 1-1. Tachtsidis a egalat! Clujenii ţintesc al şaselea meci fără eşec

    19:37

    Dan Petrescu a rămas „mască”, după greşeala uriaşă a lui Ciprian Deac din CFR Cluj – UTA! Imaginile surprinse

    19:35

    „Se deghizează!” Andrei Rațiu, comparat cu Zinedine Zidane de Marca după Rayo – Leganes 1-1. Nota primită de român

    19:21

    Irina Begu, eliminată de la China Open! A fost învinsă de Mira Andreeva, în turul al 2-lea

    18:46

    Poli Iași – U Cluj 1-0! Prima înfrângere a sezonului pentru liderul Ligii 1! Săndoi continuă seria rezultatelor pozitive

    1 FotoFiul lui Ion Ţiriac a împlinit 48 de ani şi a primit o declaraţie de dragoste de la Sorana Cîrstea. Imagine rară: „Favoritul!”s 2 VIDEOCalificările din Marele Premiu din Singapore au fost în direct pe Antena 3 CNN și AntenaPLAY! Lando Norris, pole-positions 3 FotoIubita lui Ionuţ Radu s-a dezbrăcat de inhibiţii! Francesca Cuccuru a avut o apariţie răvăşitoare: „Ilegal de frumoasă!”s 4 VIDEOBoavista – Benfica 0-3, în AntenaPLAY! „Vulturii” au urcat pe podium cu o victorie spectaculoasăs 5 VIDEOLando Norris a câștigat cursa din Marele Premiu de Formula 1 din Singapore, care a fost în direct pe Antena 1 și în AntenaPLAY!s 6 FotoMihaela Cambei, uimită de gestul uriaş al lui Ion Ţiriac! Răsturnare de situaţie: „Era vorba de David Popovici”s

    Relațiile care trec de anul 2024 sunt construite să dureze întreaga viață, potrivit astrologilor

    3 semne zodiacale sunt testate de Univers pe 29 septembrie 2024. Acești nativi se confruntă cu probleme

    Citește și