(P) Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor

Publicat: 29.04.2024, 16:10.
Actualizat: 6.05.2024, 18:36

Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor

Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor

Sursa foto: Shuttestock

Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor. Transpirația abundentă (hiperhidroza) poate cauza o scădere a încrederii în propria persoană, precum și o distanțare față de cercurile sociale pe care le frecventezi. Din fericire, există soluții pentru această problemă, pe care le vom analiza mai jos. Află alături de noi care sunt factorii declanșatori ai acesteia și cum pot fi gestionate manifestările specifice transpirației abundente.

Reclamă

Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor. Tipuri de hiperhidroză (transpirație abundentă)

Există două tipuri de hiperhidroză:

Reclamă

Hiperhidroza focală primară – acestă afecțiune are un caracter cronic, fiind provocată de o modificare la nivel genetic. Persoanele cu hiperhidroză focală primară o pot moșteni genetic, aceasta fiind, de altfel, cea mai des întâlnită formă de hiperhidroză. Afectează în special zona axilelor, palmele, tălpile și tenul. Debutul acesteia are loc înainte de 25 de ani.

Hiperhidroza generalizată secundară – este activată de o afecțiune subiacentă, sau poate reprezenta sunt simptom secundar al administrării unui anumit tip de medicamentație. De regulă, se manifestă în timpul somnului.

Afecțiuni ce pot cauza hiperhidroza generalizată secundară:

Complicații ale transpirației abundente

Persoanele cu transpirație abundentă sau hiperhidroză se pot confrunta cu anumite complicații la nivel cutanat: infecții, crăparea excesivă a pielii, decolorarea anumitor zone de piele sau pierderea fermității acesteia.

De asemenea, transpirația abundentă sau hiperhidroza poate afecta calitatea stilului de viață și, în consecință, sănătatea mintală. Persoanele în cauză ar putea fi nevoie să-și modifice rutina zilnică sau să renunțe la activități sociale.

Transpirația constantă poate fi atât de severă încât modul in care se comporta acestea s-ar putea schimba odată cu timpul, pe măsura ce problema începe să afecteze puternic psihicul.
De exemplu, anumite acțiuni banale, precum ridicarea brațelor, ar putea fi limitate în anumite condiții, mai ales atunci când și alte persoane de față. De aceea, suportul oferit de specialist, pentru diagnosticarea corectă și abordarea acestei probleme medicale, este foarte important.

Diagnostic și opțiuni pentru gestionarea problemei

În cadrul unei evaluări de specialitate, medicul poate pune diagnosticul de hiperhidroză, în cazul în care pacientul a observat cel puțin două dintre situațiile următoare, timp de cel puțin 6 luni:

De asemenea, este important ca medicul specialist să cunoască dacă există antecedente de hiperhidroză în familia pacientului, sau dacă această problemă interferează cu capacitatea de a face anumite activități.

Există și o serie de teste ce ar putea indica specialistului un caz de transpirație abundentă, sau posibilitatea dezvoltării unei afecțiuni subiacente. În acest caz, alte evaluări de specialitate pot fi necesare, pentru un diagnostic pus corect.

În privința opțiunilor pentru gestionarea manifestărilor hiperhidrozei, medicul poate recomanda:

Consultul de specialitate este esențial pentru diagnosticarea corectă a formelor de transpirație abundentă (hiperhidroză) și identificarea celor mai bune opțiuni de tratament. De asemenea, evaluarea în cabinetul medicului specialist poate arăta faptul că transpirația abundentă reprezintă, de fapt, un simptom al unei alte afecțiuni. Așadar, în cazul în care se observă manifestări precum cele analizate mai sus, pe o perioadă de cel puțin 6 luni, programarea pentru o vizită la medic este recomandată.

Reclamă
Recomandări
  • Marele Premiu din Qatar e în AntenaPLAY, în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie
  • Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY
  • Ce rezultat va fi la FCSB - Olympiacos?



    *după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

    14:54

    Prezentare senzaţională a meciului Al-Gharafa – Al Nassr. Imagine virală cu Florinel Coman, înaintea de duelul stelar cu Cristiano Ronaldo

    14:47

    Vinicius s-a „rupt”! Cât va lipsi de pe teren starul brazilian al lui Real Madrid

    14:37

    Obiectivul setat de Dinamo, după victoria cu Petrolul 1-0. Răzvan Zăvăleanu a dezvăluit secretul „câinilor”: „Trebuie să fie campioană”

    14:16

    Ruben Amorim, deranjat că a fost întrerupt de Ed Sheeran! Ce s-a întâmplat când antrenorul analiza primul lui meci pe banca lui United

    14:04

    Florentino Perez, noi critici despre Balonul de Aur. Cum ar fi putut să ia Vinicius Junior trofeul

    13:43

    UTA Arad – Universitatea Craiova LIVE TEXT(20:30). „Bătrâna Doamnă” este neînvinsă acasă. Miză uriașă pentru olteni

    1 FotoIanis Hagi a anunţat la ce club va juca din 2025! „Pentru asta trăiesc”s 2 VIDEOGeorge Russell, pole-position în Marele Premiu din Las Vegas! Max Verstappen, pe locul cinci în calificăris 3 Jucătorul cu clauză de reziliere de 20 de milioane de euro revine la FCSB! Anunţul făcuts 4 „Executorie!” Hotărârea luată de UEFA, după scandalul din România – Kosovo. Când va fi anunţat verdictul şi ce se întâmplă la tragerea la sorţis 5 VIDEOBernadette Szocs, după una dintre victoriile carierei, la WTT Finals 2024: „Sper că voi face un rezultat mare aici”s 6 FotoKosovarul Vedat Muriqi a fost eliminat după ce a fost surprins de VAR că i-a arătat semne obcene unui adversars

    Cum ar putea să arate următorii 20 de ani pentru nativii din zodiac. Pluto în Vărsător își continuă călătoria transformatoare

    Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele

    Citește și