(P) Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor

Publicat: 29.04.2024, 16:10.
Actualizat: 6.05.2024, 18:36

Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor

Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor

Sursa foto: Shuttestock

Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor. Transpirația abundentă (hiperhidroza) poate cauza o scădere a încrederii în propria persoană, precum și o distanțare față de cercurile sociale pe care le frecventezi. Din fericire, există soluții pentru această problemă, pe care le vom analiza mai jos. Află alături de noi care sunt factorii declanșatori ai acesteia și cum pot fi gestionate manifestările specifice transpirației abundente.

Reclamă

Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor. Tipuri de hiperhidroză (transpirație abundentă)

Există două tipuri de hiperhidroză:

Reclamă

Hiperhidroza focală primară – acestă afecțiune are un caracter cronic, fiind provocată de o modificare la nivel genetic. Persoanele cu hiperhidroză focală primară o pot moșteni genetic, aceasta fiind, de altfel, cea mai des întâlnită formă de hiperhidroză. Afectează în special zona axilelor, palmele, tălpile și tenul. Debutul acesteia are loc înainte de 25 de ani.

Hiperhidroza generalizată secundară – este activată de o afecțiune subiacentă, sau poate reprezenta sunt simptom secundar al administrării unui anumit tip de medicamentație. De regulă, se manifestă în timpul somnului.

Afecțiuni ce pot cauza hiperhidroza generalizată secundară:

Complicații ale transpirației abundente

Persoanele cu transpirație abundentă sau hiperhidroză se pot confrunta cu anumite complicații la nivel cutanat: infecții, crăparea excesivă a pielii, decolorarea anumitor zone de piele sau pierderea fermității acesteia.

De asemenea, transpirația abundentă sau hiperhidroza poate afecta calitatea stilului de viață și, în consecință, sănătatea mintală. Persoanele în cauză ar putea fi nevoie să-și modifice rutina zilnică sau să renunțe la activități sociale.

Transpirația constantă poate fi atât de severă încât modul in care se comporta acestea s-ar putea schimba odată cu timpul, pe măsura ce problema începe să afecteze puternic psihicul.
De exemplu, anumite acțiuni banale, precum ridicarea brațelor, ar putea fi limitate în anumite condiții, mai ales atunci când și alte persoane de față. De aceea, suportul oferit de specialist, pentru diagnosticarea corectă și abordarea acestei probleme medicale, este foarte important.

Diagnostic și opțiuni pentru gestionarea problemei

În cadrul unei evaluări de specialitate, medicul poate pune diagnosticul de hiperhidroză, în cazul în care pacientul a observat cel puțin două dintre situațiile următoare, timp de cel puțin 6 luni:

De asemenea, este important ca medicul specialist să cunoască dacă există antecedente de hiperhidroză în familia pacientului, sau dacă această problemă interferează cu capacitatea de a face anumite activități.

Există și o serie de teste ce ar putea indica specialistului un caz de transpirație abundentă, sau posibilitatea dezvoltării unei afecțiuni subiacente. În acest caz, alte evaluări de specialitate pot fi necesare, pentru un diagnostic pus corect.

În privința opțiunilor pentru gestionarea manifestărilor hiperhidrozei, medicul poate recomanda:

Consultul de specialitate este esențial pentru diagnosticarea corectă a formelor de transpirație abundentă (hiperhidroză) și identificarea celor mai bune opțiuni de tratament. De asemenea, evaluarea în cabinetul medicului specialist poate arăta faptul că transpirația abundentă reprezintă, de fapt, un simptom al unei alte afecțiuni. Așadar, în cazul în care se observă manifestări precum cele analizate mai sus, pe o perioadă de cel puțin 6 luni, programarea pentru o vizită la medic este recomandată.

Reclamă
Recomandări
  • PAOK - Panathinaikos e live în AntenaPLAY, duminică, de la ora 20:00
  • Boavista - Sporting e live în AntenaPLAY, duminică, de la ora 22:30
  • Cine ia titlul în La Liga în acest sezon?



    *după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

    Citește și:
    17:43

    LIVE SCORESorana Cîrstea – Hailey Baptiste se joacă ACUM. Românca debutează la turneul de la Madrid

    17:28

    Damac – Al-Nassr LIVE SCORE (19:05). Stanciu și Niță, față în față cu echipa lui Cristiano Ronaldo

    17:04

    Anunţul lui Carlo Ancelotti despre starea de sănătate a lui Kylian Mbappe, înainte de finala Cupei!

    16:43

    VideoAntenaSport Update. Cele mai tari ştiri ale zilei de 22 aprilie

    16:38

    Giani Kiriță a răbufnit după Dinamo – Universitatea Craiova 0-2: „Nu ai cum să te prezinți așa în play-off!”

    16:21

    Chinezii au stabilit definitiv cauza morţii lui Aaron Boupendza! Dosarul a fost închis

    1 Turcii anunță că Aaron Boupendza ar fi fost ucis! Cine urmează să fie arestats 2 FotoAroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”s 3 „Nu pot să cred” Ianis Hagi i-a șocat pe scoțieni în Bilbao – Rangers 2-0: „De ce?”s 4 FotoUltimul român celebru văzut alături de Papa Francisc. Suveranul Pontif a murit la 88 de ani, în a doua zi de Paştes 5 Jurgen Klopp ar accepta să îi ia locul lui Carlo Ancelotti la Real Madrid! Anunţul momentuluis 6 „Cascadorii râsului!” Louis Munteanu nu s-a ferit de cuvinte după FCSB – CFR Cluj 3-2: „Pierdem în halul ăsta”s