Papa Benedict al XVI-lea a murit, la două zile după Pele. Momentul în care s-a întâlnit cu legenda fotbalului mondial: „Sunteți brazilian?”

De Iulian Focșăneanu
Publicat: 31.12.2022, 13:19

Papa Benedict al XVI-lea și Pele s-au întâlnit în 2005

Papa Benedict al XVI-lea a murit, la două zile după Pele

Papa Benedict al XVI-lea și Pele s-au întâlnit în 2005 / Profimediaimages

O nouă veste tragică. Papa Benedict al XVI-lea a murit, la numai două zile după ce legendarul Pele s-a stins din viață. Fostul Suveran Pontif avea 95 de ani.

Reclamă

În 2005, Papa Benedict al XVI-lea l-a primit în audiență, la Koln, pe Pele. „Vă transmit salutări din partea tuturor jucătorilor din lume”, i-a transmis atunci singurul fotbalist care a câștigat de trei ori Cupa Mondială. Răspunsul Suveranului Pontif l-a surprins.

Reclamă

Papa Benedict al XVI-lea a murit, la două zile după Pele

„Sunteți brazilian?”, l-a întrebat Papa Benedict al XVI-lea. Imediat a intervenit un consilier papal care i-a explicat cine aste în fața lui.

Fostul conducător al bisericii catolice a avut un discurs categoric împotriva dopajului din sport, dar și împotriva violenței din fotbal.

Presiunea de a obţine rezultate bune nu ar trebui niciodată să vă determine să folosiţi scurtături cum este dopajul. Spiritul de echipă să fie un impuls pentru a evita aceste fundături şi o susţinere pentru cei care realizează că au greşit, astfel încât ei să se simtă ajutaţi„, spunea Suveranul Pontif, în 2012, în fața a 200 de oameni, potrivit mediafax.ro.

Dopajul în sport nu este doar o înşelătorie, ci este şi o scurtătură care anulează demnitatea„, a subliniat atunci Papa Benedict al XVI-lea, care le cerea sportivilor să se ghideze pe „loialitate, respect, simţul solidarităţii, bucurie, satisfacţie şi sărbătoare„.

Niciun campion nu este construit în laborator. Uneori s-a întâmplat şi nu putem fi siguri că nu se va mai întâmpla, chiar dacă sperăm că nu.

Însă timpul va scoate la lumină talentele originale de cele construite, iar un campion se naşte şi se întăreşte prin antrenamente. Talentul este un cadou primit, dar acest lucru nu este suficient: trebuie să lucrezi la el.

Îmi amintesc de cei care aleargă pe distanţa de 100 m la olimpiadă: pentru acele foarte puţine secunde au nevoie de ani şi ani de antrenament, fără lumini aprinse.

Din când în când citeam despre un mare campion care este primul venit la antrenamente şi ultimul care pleacă. Aceasta este mărturia că voinţa este mai puternică decât îndemânarea„, a subliniat Papa Benedict al XVI-lea.

Papa Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican, a anunţat un purtător de cuvânt al Sfântului Scaun.

Cu tristeţe vă informez că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, a încetat din viaţă astăzi, la ora 9:34 (10:34, ora României), la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Informaţii suplimentare vor fi furnizate cât mai curând posibil„, a spus purtătorul de cuvânt într-o declaraţie scrisă citată de Reuters.

Fostul Papă Benedict al XVI-lea, care în 2013 a devenit primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a demisionat, a murit la vârsta de 95 de ani, la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican, unde locuia de la demisia sa.

La începutul acestei săptămâni, Papa Francisc a dezvăluit în timpul audienţei generale săptămânale că predecesorul său este „foarte bolnav” şi a cerut oamenilor să se roage pentru el.

Vineri au avut loc mai multe slujbe de rugăciune la Roma şi în Germania, ţara natală a Papei emerit Benedict al XVI-lea.

Timp de aproape 25 de ani, sub numele de cardinal Joseph Ratzinger, Benedict al XVI-lea a fost puternicul şef al biroului doctrinar al Vaticanului, cunoscut sub numele de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei. Conservatorii din Biserică l-au privit pe fostul papă ca fiind purtătorul lor de stindard, iar unii ultratradiţionalişti au refuzat chiar să îl recunoască pe succesorul său, Papa Francisc, ca pontif legitim.

Aceştia l-au criticat pe Papa Francisc pentru abordarea sa mai deschisă faţă de membrii comunităţii LGBTQ+ şi faţă de catolicii care au divorţat şi s-au recăsătorit în afara Bisericii, spunând că ambele subminează valorile tradiţionale.

Reclamă
Recomandări

Care va fi finala UEFA Champions League?



*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Ultimele știri
15:15 VIDEOProgramul complet al Marelui Premiu de la Miami! Max Verstappen, în pole position în cursa de sprint 14:53 Va pune FCSB abonamente la vânzare din sezonul viitor? Mihai Stoica a făcut un anunț important pentru fanii campioanei 14:37 FotoDonație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște 14:28 „E fantastic!” Elias Charalambous, anunțul momentului despre Vlad Chiricheș! S-a operat și va reveni mult mai repede pe teren 13:54 „Ce mesaj ați primit de la Gigi Becali?” Reacția lui Elias Charalambous. Dezvăluiri de la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului 13:48 „Lipsă totală de respect!” Galeria lui Rapid boicotează meciul cu CFR Cluj! Anunțul de ultim moment 13:17 Cursa de sprint de la Marele Premiu din Miami, 19:00, LIVE pe Antena 3 CNN și LIVE STREAM în AntenaPLAY 13:07 „Îmbătrânește urât! El e tatăl Cooperativei” Atac total la adresa lui Mircea Lucescu, după acuzațiile incredibile de blat 12:56 Noi detalii despre starea lui George Pușcaș, după operație! Veste importantă pentru Edi Iordănescu, înainte de EURO 12:10 „E fratele meu mai mic!” Dennis Man, mesaj superb despre relația cu Valentin Mihăilă! A vorbit și despre echipa națională Vezi toate știrile

Calendarul fazelor lunii în mai 2024. Luna Plină pică în zodia Săgetător

5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024

Citește și