Închide meniul

A murit Leon Spinks, singurul muritor care i-a luat o centură mondială lui Muhammad Ali. ”Nu-s cel mai mare. Doar ultimul!”

Reclamă

Antena Sport Publicat: 8 februarie 2021, 9:00

A murit Leon Spinks, singurul muritor care i-a luat o centură mondială lui Muhammad Ali. ”Nu-s cel mai mare. Doar ultimul!”

Hepta

Spinks (prim-plan) și miticul Muhammad Ali, în 1978

Fostul mare campion Leon Spinks, cel care a uimit întrega lume după ce i-a ”furat” centura mondială miticului Muhammad Ali, pe 15 februarie 1978, la Las Vegas, s-a stins la 67 de ani, după ce s-a luptat, mai bine de un cincinal, cu un cancer de prostată, dar și cu alte probleme de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Născut în St. Louis, Spinks s-a înrolat în Marină, înainte de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, unde a cucerit medalia de aur la ”semigrei”! Înainte de a se duela cu marele sportiv, Leon adunase doar opt meciuri ca profesionist, dar niciodată nu trecuse de 10 reprize. De cealaltă parte, Muhammad Ali se găsea pe o pantă descendentă. La 25 de ani, Spinks s-a duelat cu Ali în 15 reprize, jurații fiind de părere că Leon a fost mai bun. Una dată în istorie când un boxer i-a ”furat” centura lui Cassius Clay. În momentul în care a fost proclamat campion al lumii la ”grei”, versiunea WBC, Spinks a surâs, arătându-și dantura ”demolată”: ”Nu sunt cel mai mare. Sunt ultimul!”

Spinks avea să-și piardă centura pentru că refuza să-și apare titlul contra pretendentului Ken Norton. Cu toate acestea, i-a acordat revanşa lui Ali şi a pierdut, printr-o decizie unanimă, la ”Superdome” din New Orleans, la şapte luni după prima lor întâlnire. A fost ultima victorie din cariera lui Ali. Leon Spinks a mai luptat doar o dată pentru titlul la categoria grea şi a fost învins prin KO tehnic de Larry Holmes, într-un meci pentru centura WBC, în iunie 1981.

S-a retras târziu, la 42 de ani, după ce a pierdut, prin decizie unanimă, în fața lui Fred Houpe, în 1995, terminând cariera cu 26-17-3 (14 prin KO). A ajuns la lupte libere, apoi la arte marțiale mixte, dar a început să aibă probleme atât de natură medicală, cât și financiară. Din 2014, starea sa de sănătate i s-a agravat și a fost spitalizat după ce a înghițit un os de pui care i-a perforat intestinul. Din 2019, a suferit de cancer de prostată. Sprinks a fost fratele marelui boxer Michael Spinks, membru al Hall of Fame, și tatăl lui Cory Spinks, campion mondial la pugilism. 

Reclamă
Recomandări

A procedat bine Istvan Kovacs când l-a eliminat pe Araujo, în Barcelona - PSG?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
16:01 „Se rupe” Arena Naţională la derby-ul FCSB – Rapid! Câte bilete s-au vândut deja la meciul ce poate decide matematic titlul! 15:44 Oţelul Galaţi – U Cluj LIVE TEXT (20:30). Corvinul Hunedoara îşi aşteaptă adversara din finala Cupei României. Echipe probabile 15:12 Alex Chipciu, uluit de reacţiile la adresa lui Vlad Chiricheş: „Mi se pare incredibil că lumea a crezut că nu e” 15:06 Oferta pe care a făcut-o Gigi Becali pentru Juan Bauza şi răspunsul pe care l-a dat Adrian Mititelu! 14:17 Au început negocierile cu Carlos Sainz! Ce echipe sunt pe urmele pilotului spaniol: „Are o ofertă foarte profitabilă” 14:01 Valentin Mihăilă a decis unde va juca sezonul viitor! Ce se întâmplă în aceste momente cu colegul lui Dennis Man de la Parma 13:51 VIDEOBernadette Szocs – Manyu Wang 1-4 a fost în AntenaPLAY, în optimile Cupei Mondiale de tenis de masă Macao 2024 13:33 EXCLUSIV AS.ro LIVEExpertul din fotbal care crede că Adrian Mutu a fost „lucrat” de jucătorii lui CFR Cluj: „Nu au vrut să joace” 12:52 Dennis Man şi-a decis viitorul! Unde va evolua românul din sezonul viitor 12:18 EXCLUSIV AS.ro LIVE„Gigi Becali nu e un mare antrenor” Motivul pentru care patronul FCSB-ului se va încununa campion în acest sezon! Vezi toate știrile
Citește și