Close

A murit primul luptător de MMA! S-a bătut pe reguli mixte cu marele Muhammad Ali în 1976

Avatar photo

De Florian Ceafalău
Publicat: 2 octombrie 2022, 14:24

A murit primul luptător de MMA, japonezul Inoki. Acesta a luptat cu marele Ali în 1976 într-un meci cu reguli mixte. Lupta este considerată un precursor al MMA-ului modern.

Reclamă
A murit primul luptător de MMA! S-a bătut pe reguli mixte cu marele Muhammad Ali în 1976

Lupta este considerată un precursor al MMA-ului modern de astăzi.

Din 1976, japonezii au tot organizat meciuri cu reguli mixte. Nașterea oficială a MMA-ului în forma modernă a fost în UFC, în 1993. De atunci, mai multe promoții uriașe au contribuit la dezvoltarea acestei discipline. Pride, UFC, Strikeforce, WEC, Bellator sau ONE Championship sunt promoțiile ce au popularizat MMA-ul pe tot globul.

Reclamă

A murit primul luptător de MMA!

Inoki a fost un luptător de pro wrestling. Ba chiar a fost campionul WWE la un momentdat. În 2010, conducerea WWE l-a indus în Hall of Fame alături de cei mai tari wrestleri.

În 1976, Inoki s-a bătut cu marele Ali pe reguli mixte. Acesta din urmă era campion mondial, deținând centurile WBA, WBC și The Ring la categoria grea. Ali era în vârful carierei, venind după victorii cu Frazier, Foreman și Norton.

Meciul a fost unul bizar, cum era de așteptat. Regulamentul a fost făcut în așa fel încât să îl avantajeze pe Ali. Au fost limitate loviturile de picior dar și tehnicile de aruncare. Lupta a început cu Inoki stând pe spate mai multe reprize, de unde a trimis lovituri de picior în genunchiul lui Ali. După ce publicul a început să îi reproșeze tactica, Inoki a încercat să lupte corp la corp cu Ali.

Reclamă

Această tactică nu a durat mult. Ali l-a lovit de 2 ori pe Inoki cu directe de stânga iar acesta a revenit la vechea tactică de pe spate. Mai ales pentru că Ali se ținea de corzi de fiecare dată când japonezul încerca să ducă lupta la sol. În cele din urmă, meciul a fost declarat egalitate. Legenda spune că Ali a suferit în urma meciului. Ba chiar, din cauza loviturilor repetate la genunchi, ar fi fost aproape de o amputare din cauza unor cheaguri de sânge.

Meciul dintre cei doi a rămas în legenda MMA-ului ca prima luptă mediatizată pe reguli mixte. Inoki, cel care era luptătorul ”mixt”, cu procedee de lovire cu brațul, piciorul, tehnici de proiectare dar și tehnici la sol, a devenit celebru după egalul cu marele Muhammad Ali.

La 79 de ani, Inoki s-a stins din viață. Conform presei din Japonia, acesta suferea de mai mult timp de o formă de diabet, cel îl dusese în scaun cu rotile. Întreaga comunitate a artelor marțiale a deplâns dispariția unui pionier al acestui sport.

Reclamă
EMISIUNI
Miodrag Belodedici, la AS.ro LIVE
Ultimele știri
17:33 CM 2022 | Situaţie de necrezut în Belgia – Maroc 0-2. Yassine Bounou a fost pe teren la intonarea imnurilor, dar nu a apărat niciun minut! 17:16 VideoOctavian Popescu, în formă de vis la antrenamente! „Perla” de la FCSB face spectacol şi marchează pe „bandă rulantă” 16:52 CM 2022 | Belgia – Maroc 0-2. O nouă surpriză de proporţii în Qatar! Sabiri şi Aboukhlal au înscris goluri de senzaţie 16:38 Foto„Cea mai frumoasă femeie de la Cupa Mondială” i-a înnebunit pe arabi pe ritmurile unui manelist român 16:28 Ofertă „obscenă” primită de Cristiano Ronaldo. Contract pe 3 ani şi salariu astronomic! 15:48 CM 2022 | Lothar Matthaus a anunțat noua senzație de la Cupa Mondială: „Va fi următorul Messi!” 15:09 CM 2022 | Tite, ultimele detalii despre starea lui Neymar: ”Asta este părerea mea” 15:06 Andrei Cordea a anunțat marea revenire a FCSB-ului: „Fața noastră va fi altfel!” 14:38 CM 2022 | Spania – Germania LIVE TEXT (21:00). Derby-ul din faza grupelor la Cupa Mondială! Echipele probabile 14:28 Frații ”Mineru” se bat în aceeași seară, pe 16 decembrie! Unul la București, celălalt la Moscova
Pe același subiect
Frații ”Mineru” se bat în aceeași seară, pe 16 decembrie! Unul la București, celălalt la Moscova
FIGHT • 14:28
Frații ”Mineru” se bat în aceeași seară, pe 16 decembrie! Unul la București, celălalt la Moscova
Jucătorii de la Costa Rica și Japonia, în timpul meciului de la Campionatul Mondial din Qatar
Campionatul Mondial 2022 • 13:48
CM 2022 | Japonia – Costa Rica 0-1. O nouă surpriză la Cupa Mondială! Niponii s-au făcut de râs după ce au învins Germania. Final exploziv în grupa E
Se încing spiritele înainte de meciul lui Sandu Lungu cu colosul din Ungaria! Ce mesaje au trimis fanii unguri
FIGHT • 26 nov., 17:22
Se încing spiritele înainte de meciul lui Sandu Lungu cu colosul din Ungaria! Ce mesaje au trimis fanii unguri
Știri
Hello Chef sezonul 4, 23 octombrie 2022: Roxana Blenche şi Macanache
Close