Close

FRF cere amânarea aplicării ordinului lui Eduard Novak. Răzvan Burleanu vrea explicații de la MTS

Avatar photo

De Alexandru Ivan
Publicat: 9 iulie 2022, 16:32

FRF a revenit cu un nou comunicat cu privire la ordinul emis de Ministrul Sportului Eduard Novak, care prevede ca cel puțin 40% dintre sportivii aflați pe teren în sporturile de echipă să fie români. Forul condus de Răzvan Burleanu a cerut amânarea aplicării legii, chiar dacă aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Reclamă
Răzvan Burleanu, la o conferință de presă

Răzvan Burleanu, la o conferință de presă / Hepta

„Impunerea acestui ordin a fi aplicabil cu începere din sezonul 2022 – 2023 determină nu doar încălcarea principiului predictibilității, astfel încât cluburile participante în competițiile fotbalistice să fie în imposibilitatea da a-și adapta strategia transferurilor și legitimărilor, în special, a formării lotului de jucători pentru noul sezon, în general, conform noilor norme despre care acestea nu au avut cunoștință până astăzi!

Reclamă

FRF cere amânarea aplicării ordinului lui Eduard Novak

De asemenea, un alt principiu afectat în situația aplicării Ordinului mai sus menționat începând cu jocurile din sezonul 2022-2023 este cel al stabilității contractuale, cluburile având în desfășurare contracte cu sportivi de nationalități diferite, mulți dintre acești jucători nefiind de naționalitate română, dar având statut de comunitari și, implicit acești sportivi nu pot avea un tratament diferit fata de sportivii de naționalitate română, iar încetarea intempestivă a unor astfel de contracte sau neutilizarea unor astfel de jucători exclusiv pentru motivul limitei menționate în cuprinsul Ordinul pot genera litigii și efecte patrimoniale importante în sarcina cluburilor și, pe cale de consecință, în sarcina federațiilor sportive naționale și chiar a Ministerului Sportului, în cazul unor soluții defavorabile în instanțele de judecată.

Reclamă

În concluzie, Federația Română de Fotbal solicită amânarea aplicării efectelor Ordinului în cauză pentru cel puțin un sezon competițional”, se arată într-un pasaj din comunicatul emis sâmbătă de FRF.

De asemenea, FRF a cerut explicații de la Ministerul Sportului, cu privire la modul în care va plicat în fotbal ordinul lui Eduard Novak.

„Federația Română de Fotbal consideră că sunt necesare clarificări cu privire la modalitățile de aplicare a Ordinului și de verificare a îndeplinirii condițiilor impuse prin intermediul acestuia. Subliniem că, la o analiză sumară, procentul de 40 % de jucători români impuși pentru fiecare echipă în teren, în cazul fotbalului, reprezintă o aplicare inversă a regulii FIFA “6+5”, regulă considerată în numeroase ocazii ca fiind în contradicție cu normele comunitare și chiar respinsă de Parlamentul European în 2008. Astfel, chiar și în situația în care regula ar fi “5+6”, FRF consideră necesară o analiză amănunțită cu privire la compatibilitatea acestei reguli cu normele dreptului UE”, mai precizează comunicatul.

Ordinul lui Eduard Novak a fost publicat în Monitorul Oficial

Conform Ministerului, obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022/2023.

Potrivit documentului publicat de Ministerul Sportului, “obiectivul prezentelor instrucțiuni constă în susținerea sportului de înaltă performanță și obținerea unor rezultate remarcabile la competițiile sportive naționale oficiale de către sportivii de performanță români”.

„Federațiile sportive naționale au obligația să respecte prevederile statutului, actului constitutiv și regulamentelor proprii, precum și ale actelor normative cu incidență în domeniul de activitate al federației la stabilirea ponderii prevăzute.

Nerespectarea dispozițiilor prezentelor instrucțiuni constituie contravenție, prin nerespectarea solicitărilor legale ale Ministerului Sportului, și se sancționează corespunzător”, se mai arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Dan Petrescu a răbufnit după decizia istorică anunțată de Novak

CFR Cluj va fi cea mai afectată echipă din Superligă, având în vedere că are în lot nu mai puțin de 16 jucători străini.

Dan Petrescu consideră că o astfel de regulă implementată de Ministrul Sportului este „imposibilă pentru fotbal”. În urma ordinului de minister anunțat, fiecare echipă din fotbalul românesc va trebui să aibă în „primul 11” 4 sau 5 jucători români.

Antrenorul campioanei a oferit un contraexemplu, de pe vremea în care juca în Anglia, la Chelsea:

„Nu cred că la fotbal se poate, nu? E imposibil la fotbal. Nu poți să spui acum că nu mai ai voie jucători (n.r. – străini), trebuie să-i dai afară. Eu am jucat la Chelsea, erau numai străini în echipă şi n-a afectat pe nimeni, nici pe fani, nici pe miniştri. Trebuie să fie la liber, la orice sport”, a declarat Dan Petrescu, la conferința de presă.

Reclamă
Citește și:

EMISIUNI

Dan Petrescu, la AS.ro LIVE

Ultimele știri
21:49 Toni Petrea a scos-o pe CSA Steaua din Cupa României şi e gata să mai facă o „victimă”. I-a pus gând rău şi Rapidului! 21:39 Play-off Cupa României | CSA Steaua – Chindia 1-2. Toni Petrea a eliminat trupa din Ghencea! Axiopolis – Minaur 4-5, meciul zilei. Toate rezultatele, AICI 21:25 Dan Petrescu a dat verdictul după ce România a retrogradat în „lumea a 3-a” a fotbalului! Ce a spus despre Edi Iordănescu 21:20 VideoMascota Ronny a făcut show pe Giuleşti! A dat tonul distracţiei şi a fost preferata celor mai mici fani ai României 21:05 Adi Popa, reacţie nervoasă după eliminarea lui CSA Steaua din Cupa României: „E unic în istoria fotbalului!” 21:00 Cornel Dinu, discurs devastator la adresa lui Edi Iordănescu: „E băiatul lui tăticu’! Nu e potrivit pentru funcția de selecționer!” 20:00 Eduard Radaslavescu a dat replica după ce Dumitru Dragomir a spus că „e grăsuț”! Reacția mijlocașului după ce a marcat în România U19 – Austria U19 2-0 19:36 FotoSimona Halep a primit un cadou spectaculos de ziua ei: „M-am îndrăgostit!”. Noua „bijuterie” a campioanei noastre costă zeci de mii de euro 19:30 Noi dezvăluiri despre Michael Schumacher. Modul în care s-a schimbat viaţa soţiei şi copiilor după teribilul accident 18:39 Răzvan Burleanu şi Mihai Stoichiţă îl anunţă pe Ladislau Boloni că s-a speriat degeaba de clauzele din contract: „Aceeaşi ar fi fost propunerea noastră!”
Pe același subiect
Mircea Lucescu, în timpul unui meci
Liga Naţiunilor • 1:12
Mircea Lucescu cere ca Edi Iordănescu să rămână selecţionerul României: „Ce să facă? Să o ia altul de la capăt?”. Reacţie categorică după România – Bosnia 4-1
Eduard Novak
Extra • 26 sept., 17:45
Elisabeta Lipă l-a „distrus” pe ministrul Eduard Novak: „Aţi venit total nepregătit!”. Discurs manifest la sosirea în ţară a campionilor de la Mondialul de canotaj
Edi Iordănescu, pe banca României
Liga Naţiunilor • 26 sept., 13:46
De ce îl susține FRF necondiționat pe Edi Iordănescu! Selecționerul, îndemnat de familie să plece de la națională! Cine se opune
Close