Scandal înaintea Jocurilor Olimpice! Răspunsul lui Ion Ţiriac după mesajele dure transmise de Eduard Novak şi COSR

Publicat: 1.07.2021, 19:33.
Actualizat: 1.07.2021, 23:56

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) şi ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, se află în conflict cu Federaţia Română de Tenis (FRT), după ce forul condus de Ion Ţiriac a anunţat că nicio jucătoare nu va merge la Jocurile Olimpice de la Tokyo în concursul individual. Unele jucătoare au putut participa însă la Wimbledon, deşi se aflau pe listă cu probleme medicale, a subliniat COSR.

Ion Ţiriac şi Simona Halep, în tribune, la Roland Garros / Profimediaimages

Ion Ţiriac şi Simona Halep, în tribune, la Roland Garros / Profimediaimages

Profimedia

Ministrul Eduard Novak şi COSR au reacţionat dur după ce toate jucătoarele de tenis din România calificate la Tokyo în proba de simplu s-au retras din lotul olimpic. Novak a ameninţat chiar cu oprirea finanţării de la bugetul de stat începând cu anul viitor.

Federaţia condusă de Ion Ţiriac, în conflict cu COSR şi cu Ministerul Sportului

„Sunt foarte mâhnit de faptul că toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice. Această decizie transmite un mesaj toxic pentru tot sportul. Olimpismul este mai presus de orice, iar principiile sale onorează bucuria aflată în efort şi valoarea educativă a bunului exemplu. La Jocurile Olimpice participa staruri ale sporturilor care câştigă milioane de euro şi care respectă aceste principii. De aceea, este de neînţeles pentru mine decizia sportivelor noastre. Cu siguranţă, vom analiza foarte serios de anul viitor ce programe vom finanţa pentru Federaţia Română de Tenis. Aştept reacţia oficială a federaţiei referitor la acest caz”, a scris Novak, pe Facebook.

Şi COSR a ameninţat Federaţia de Tenis şi a anunţat că va urma o anchetă.

“Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a decis astăzi în şedinţa Comitetului Executiv analizarea situaţiei create în urma retragerii jucătoarelor de tenis din Echipa Olimpică ‘Team Romania’.

În data de 20.06.2021, Federaţia Română de Tenis a informat COSR că Simona Halep, Sorana Cîrstea, Patricia Ţig, Irina Begu sunt accidentate şi este necesară retragerea lor din Echipa Olimpică pentru JO Tokyo 2020. Ulterior, Ana Bogdan a devenit eligibilă pentru competiţia olimpică, dar a renunţat la participare.

Din motive justificate, ţinând cont de prejudiciul de imagine şi cel financiar, Comisia Tehnică Olimpică pentru Sportul de Performanţă, Comisia Medicală şi Comisia de Etică vor analiza cazul creat şi vor înainta concluziile Comitetului Executiv.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a sprijinit şi finanţat în acest ciclu olimpic Federaţia Română de Tenis pentru pregătirea componenţilor Lotului Olimpic.

Participarea sportivilor români în competiţia olimpică de tenis mai este posibilă după validarea locurilor cotă. Astfel, dublul feminin Monica Niculescu – Raluca Olaru este eligibil pentru a participa la Jocuri iar Horia Tecău şi Florin Mergea aşteaptă un wild-card din partea Federaţiei Internaţionale. Data limită de acordare, 5 iulie 2021”, se arată pe pagina de Facebook a COSR.

Explicaţiile Federaţiei, după acuzaţiile făcute de Novak şi COSR

Forul condus de Ion Ţiriac a răspuns printr-un comunicat dur în care precizează că nu s-au retras toate jucătoarele, ci doar cele de pe tabloul de simplu, şi că finanţarea oricum nu a mai venit de trei ani de la stat.

“Stimate Domnule Ministru,

Federaţia Română de Tenis a luat la cunoştinţă postarea dumneavoastră de pe o reţea de socializare cu privire la neparticipare unor sportive din tenis la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, şi doreşte să facă următoarele precizări.

Prima dintre aceste precizări reprezintă corectarea unei inadvertenţe: Nu ”toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice”. Este vorba doar de sportivele calificate în proba de simplu, pentru că Federaţia Română de Tenis va fi reprezentată la JO Tokyo 2020 de sportivele Monica Niculescu şi Raluca Olaru, calificate în proba de dublu feminin, care vor reprezenta cu mândrie România, şi tenisul românesc, la Jocurile Olimpice din Japonia.

Apoi, trebuie spus că tenisul, în ultima perioadă, a devenit unul dintre cele mai profesioniste sporturi la nivel individual. Din acest motiv toţi jucătorii şi jucătoarele sunt foarte atenţi cu programul lor, şi cu starea lor de sănătate. Am putea chiar adăuga că jucătoarele, în mod special, sunt foarte atente, mai ales atunci când vine vorba despre probleme fizice.

Astfel, o altă precizare importantă, este aceea că toate cele 4 sportive calificate în proba de simplu la Jocurile Olimpice nu refuză pur şi simplu să participe, ci au probleme fizice: fie sunt accidentate, aşa cum ştiţi prea bine că este cazul sportivei Simona Halep – care, din păcate pentru ea şi pentru tenisul românesc, s-a retras şi de la Roland Garros şi de la Wimbledon – fie au fost accidentate în perioada recentă şi nu sunt complet refăcute şi antrenate pentru a se prezenta corespunzător la această competiţie cu adevărat specială de la Tokyo.

Să nu uităm, domnule Ministru, că aceste jucătoare au reprezentat ţara noastră la nivel internaţional ori de câte ori a fost nevoie de ele, inclusiv acum 2 ani, când Romania a jucat fără niciun fel de finanţare din partea MTS în semifinalele Federation Cup, cea mai importantă competiţie feminină pe echipe naţionale la nivel mondial, şi s-a clasat printre primele 4 naţiuni ale lumii.

De asemenea, trebuie să amintim şi faptul că Federaţia Română de Tenis nu a fost subvenţionată de către MTS sau de statul român timp de peste 3 ani, şi, cu toate că s-a insistat pe soluţionarea acestei probleme, nu am găsit prea multă înţelegere din partea Ministerului pe care îl conduceţi acum dumneavoastră. În plus, trebuie spus că finanţarea primită pentru acest an este mult sub nivelul unei federaţii moderne şi de succes cum este Federaţia Română de Tenis.

Toate cele de mai sus, coroborate cu restricţiile impuse de Pandemia COVID 19, au adus jucătoarele în situaţia de a lua aceste decizii, pe care Federaţia Română de Tenis, preocupată de starea de sănătate a tuturor jucătorilor de tenis din România, le respectă.

Cu deosebită consideraţie,

Comitetul Director al Federaţiei Române de Tenis”, a venit replica Federaţiei conduse de Ion Ţiriac.

Potrivit topului mondial publicat după Roland Garros, pe baza căruia sunt stabiliţi participanţii la turneul olimpic, Simona Halep, Sorana Cîrstea şi Patricia Ţig ar fi putut juca la Tokyo în pe tabloul de simplu. Dintre ele, Sorana şi Ţig au fost prezente însă la Wimbledon.

AS. RO LIVE

Edi Iordănescu, la AS.ro LIVE

Pe același subiect
Fotbal intern • 14 sept., 23:10
„Care e Steaua istorică?” Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului din România, a dat verdictul: „Acolo am închis totul!”
Eduard Novak
Extra • 5 sept., 18:24
„Am simţit că este un telefon de rămas bun!” Dezvăluirea tulburătoare făcută de Eduard Novak, după moartea lui Ivan Patzaichin: „Era fericit că îmi aude vocea”
Ivan Patzaichin şi povestea de film a pagaiei rupte
Extra • 5 sept., 11:00
Ivan Patzaichin şi povestea de film a pagaiei rupte. Cum a câştigat aurul olimpic
Antena 1
Ultimul interviu al lui Petrică Cercel. Era înconjurat de toată familia și a zâmbit încontinuu
Top citite
Dezvăluiri răvăşitoare în documentarul despre Michael Schumacher, care tocmai a fost lansat. Soţia lui a început să plângă. Imagini unice
1
Foto Dezvăluiri răvăşitoare în documentarul despre Michael Schumacher, care tocmai a fost lansat. Soţia lui a început să plângă. Imagini unice
Ultimele știri
0:28 Jablonec – CFR Cluj 1-0 | Dan Petrescu, atac la Marius Şumudică: „N-am început eu pregătirea, n-am făcut eu transferurile! Eu trebuie să repar” 0:17 Jablonec – CFR Cluj 1-0 | Reacția lui Andrei Burcă după a doua înfrângere la rând. „Trebuie să punem capul în jos!” Derapaj involuntar la finalul interviului 16
sept.
23:46
„Coșmarul vostru s-a întors!” Reacţie fabuloasă a turcilor de la Galatasaray la faza în care Moruţan a declanşat nebunia la Istanbul
16
sept.
23:40
Jablonec – CFR Cluj 1-0. Meci de coșmar în Cehia! Dan Petrescu, a doua înfrângere la rând de la revenirea în Gruia. Campioana României, ultima în grupa de Conference League
16
sept.
23:31
Jablonec – CFR Cluj | Cristi Bălgrădean și Camora au „îngropat-o” pe campioana României! Gafe de curtea școlii ale oamenilor lui Dan Petrescu. „Ce ai făcut?”
16
sept.
22:48
Nicolae Badea a dat răspunsul cu privire la revenirea lui Mircea Rednic la Dinamo: „Dacă ne întâlnim, nu înseamnă că punem ceva la cale!” Ce a spus Iuliu Mureşan
16
sept.
22:11
Dinamo – Kielce 32-29. Victorie uriaşă pentru „dulăi” în grupele Ligii Campionilor. Pascual a câştigat duelul cu Dujshebaev
16
sept.
21:28
VIDEOAlexandru Mitriță, primul gol la PAOK Salonic! Echipa lui Răzvan Lucescu s-a distrat în Gibraltar
16
sept.
21:06
VideoScene uluitoare în Cehia! Jucătorii de la CFR Cluj şi staff-ul condus de Dan Petrescu au putut intra pe stadion doar după ce au prezentat paşaportul Covid. Control la sânge făcut de cehi
16
sept.
20:30
UPDATEOlimpiu Moruțan, aproape de un super-gol în Galatasaray – Lazio! Voleul său a zguduit bara transversală. Reacţie ireală: s-a luat singur la palme. Portarul lui Lazio s-a făcut de râs din cauza românului
Close