Închide meniul

Cristi Balaj, fost președinte al Agenției Naționale Anti-Doping, despre cazul Halep: „Paşaportul biologic e greu de combătut”

Reclamă

Bogdan Stănescu Publicat: 7 octombrie 2023, 13:04

Cristi Balaj, fost președinte al Agenției Naționale Anti-Doping, despre cazul Halep: „Paşaportul biologic e greu de combătut

Cristi Balaj, fost președinte al Agenției Naționale Anti-Doping, despre cazul Halep

Cristi Balaj şi Simona Halep / colaj Hepta

Cristi Balaj, care a condus Agenţia Naţională Anti-Doping între 18 ianuarie 2019 și 2 noiembrie 2021, a vorbit despre cazul de dopaj al Simonei Halep.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cristi Balaj, în prezent preşedinte la CFR Cluj, nu a vrut să se pronunţe în privinţa şanselor Simonei Halep la TAS, dar a punctat că speră ca românca să reuşească să îşi dovedească nevinovăţia la Lausanne.

Cristi Balaj, fost președinte al Agenției Naționale Anti-Doping, despre cazul Halep

„Atât cât am reușit să citesc din mass-media, dar fără a ști toate detaliile din dosar, pot spune, în primul rând, că știu cum lucrează WADA și ce reguli impune tuturor membrilor afiliați, reguli care duc la pierderea conformității dacă nu sunt respectate.

Chiar dacă nu am intrat niciodată în laboratorul din România al ANAD, știu ce reguli există în cadrul laboratoarelor acreditate la nivel mondial. Consider că este total greșit dacă cineva își imginează că cei de afară au ceva cu românii. Ei o privesc doar ca pe o sportivă. WADA nu acceptă pași greșiți ai sportivilor aflați la final de carieră, pentru că aceștia au fost pregătiți de multe ori, de-a lungul anilor, din punct de vedere anti-doping”, a declarat Cristi Balaj pentru sport.ro.

„Pașaportul biologic este o descoperire greu de combătut. Și refuz să cred că se poate întâmpla în ziua de azi ca probele să fie contaminate. Îmi doresc să-și demonstreze nevinovăția la TAS. Dacă se va întâmpla să fie o sentință în defavoarea ei, consider că a fost păcălită sau, așa cum s-a exprimat ea, trădată. Singurul lucru ce-i mai rămâne de făcut este să spună cine a trădat-o!”, a mai declarat Cristi Balaj despre acest subiect, pentru sursa citată.

Reclamă

Simona Halep, susţinută de Elisabeta Lipă: „E nedrept ce i se întâmplă. Sportivul se lasă pe mâna medicului”

Simona Halep este susţinută de Elisabeta Lipă, după suspendarea primită. Dubla câştogătoare de Grand Slam a primit o suspendare de patru ani, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat, la un test efectuat la US Open 2022.

Verdictul în cazul româncei a venit după mai bine de un an. Fostul număr 1 WTA a anunţat că va merge la Tribunal de Arbitraj Sportiv de la Lausanne pentru a îşi căuta dreptatea.

Elisabeta Lipă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, a vorbit despre suspendarea primită de Simona Halep. Fosta mare sportivă a României este alături de Halep şi consideră că ce i se întâmplă fostului numpr 1 mondial este nedrept, în condiţiile în care sportivii sunt nevoiţi să aibă încredere în medici atunci când vine vorba despre medicamentaţie.

Reclamă 4 / 0/3

„Sportivul e direct răspunzător, e nedrept acest lucru”

„Din păcate legea asta nu o facem noi, este internaţională, iar legislaţia WADA (Agenţia Internaţională Anti-Doping) este foarte clară. Sportivul trebuie să ştie mereu ce ia şi el este direct răspunzător. Este nedrept acest lucru pentru că sportivul nu este doctor, nu are cunoştinţe medicale.

El poate doar să citească şi să întrebe doctorul ce să facă. Doctorul recomandă medicamentele. Sportivul are nevoie însă şi de susţinerea asta medicamentoasă, pentru că altfel nu are cum să reziste. Să te antrenezi 3 ore, să pierzi 2-3 kg, trebuie să pui la loc într-un timp foarte scurt şi trebuie să beneficiezi de tot ce e mai bun. Sportivul se lasă pe mâna medicului, el trebuie să cunoască ce-i dă sportivului.

E nedrept ce i se întâmplă Simonei, dar nimeni dintre noi nu o poate ajuta”, a declarat Elisabeta Lipă, potrivit orangesport.ro.

 

Recomandări
Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
19:44 VIDEOPalermo – Reggiana 1-2 a fost în AntenaPLAY. Echipa lui Ionuț Nedelcearu, pas greșit în lupta pentru promovare 19:40 Dan Nistor a răbufnit după FCU Craiova – U Cluj 3-2. L-a atacat pe Juan Bauza: „Parcă l-a împușcat cineva!” 19:36 Cine i-a luat locul lui Florinel Coman, în primul 11 al FCSB-ului! Roş-albaştrii se pregătesc de sărbătoare 19:26 FCU Craiova – U Cluj 3-2! Oltenii „respiră” și o lasă pe Dinamo pe ultimul loc! Cum arată clasamentul 19:13 Adrian Mititelu Jr, surprins la FCU Craiova – U Cluj! Prima apariţie publică, după ce a stat în comă zece ore 19:09 Ange Postecoglou, răspuns direct pentru fanii care îl cer pe Radu Drăgușin titular la Tottenham! 19:00 FCSB – Farul LIVE TEXT (20:30). Roş-albaştrii sunt la un punct de titlu. Gică Hagi încearcă să le strice sărbătoarea! Echipele 18:52 „6 inși câștigă mai bine!” Ce salariu avea Gabi Tamaș la Concordia Chiajna, înainte de retragere. A spus suma fără nicio reținere 18:49 Jucătorul dorit de Gigi Becali la FCSB, „dublă” de senzaţie! A ţinut-o pe FCU Craiova „în viaţă”, cu două goluri superbe 18:14 „Vor ieşi flăcări!” Mohamed Salah, reacţie furibundă după scandalul cu Jurgen Klopp! Mesajul scurt transmis Vezi toate știrile
Citește și