(P) Ce sunt anvelopele de înaltă performanță (UHP – ultra high performance)?

Publicat: 18.10.2023, 12:28.
Actualizat: 19.10.2023, 17:27

Ce sunt anvelopele de înaltă performanță (UHP – ultra high performance)?

Ce sunt anvelopele de înaltă performanță (UHP – ultra high performance)?

Pentru unele mașini anvelopele de înaltă performanță (UHP – ultra high performance) sunt imperios necesare, pentru altele poate nu, dar ar putea să conducă la efecte contrarii celor așteptate. Prin urmare: ce cauciucuri să iau?

Reclamă

Pentru a înțelege mai bine de ce se întâmplă asta, ar trebui întâi să înțelegeți ce sunt anvelopele de înaltă performanță. Acestea sunt de obicei oferite standard sau opțional pe mașini de peste 400 CP care sunt destinate utilizării frecvente pe circuite. Anvelopele de acest gen au proprietăți remarcabile la capitolul aderență, atât pe accelerare cât și pe frânare sau pe viraje. Uneori mai sunt denumite și semi-slick pentru că profilul acestora este făcut să aibă o pată de contact cât mai mare și au foarte puține șanțuri de scurgere a apei. Prin urmare, la prima ploaie ar fi recomandabil chiar să trageți pe dreapta deoarece fenomenul de acvaplanare va apărea imediat.

Reclamă

O altă caracteristică esențială a anvelopelor de înaltă performanță este aceea că devin cu adevărat aderente numai după ce s-au încălzit suficient de mult. În timpul rulării, orice anvelopă se încălzește. Cele destinate utilizării normale au un ecart de temperaturi mai scăzut și de aceea sunt eficiente chiar de la plecarea de pe loc. La drumuri lungi se vor încălzi suficient, dar nu excesiv de mult astfel încât să ducă la deteriorarea lor.

Ce sunt anvelopele de înaltă performanță (UHP – ultra high performance)

Pe de altă parte, anvelopele de înaltă peformanță nu oferă suficientă aderență atunci când sunt reci. La temperaturi ambientale de 20 de grade, spre exemplu, se comportă asemănător unora de vară pe asfalt aproape de temperatura de îngheț a apei. Pe măsură ce se încălzesc însă, pneurile UHP devin mult mai aderente și suportă temperaturi mult mai ridicate decât anvelopele normale. În consecință, vor putea asigura o aderență bună chiar și la eforturi laterale consistente. De aceea este recomandată utilizarea acestora pe circuite sau la curse.

Prin urmare, dacă le veți cumpăra pentru a le monta pe o mașină familială obișnuită, cu un motor care abia reușește să producă 120 CP, și pe care o veți folosi 90% din timp în oraș și niciodată pe circuit, trebuie să căutati un alt timp de anvelopă.

Dar dacă aveți o mașină cu care vă place să mergeți mai sportiv, eventual pe un circuit, atunci anvelopele de înaltă performanță sunt chiar recomandate. Ca o recomandare însă, ar fi de preferat să aveți două seturi: unul de stradă și cel de circuit. Indicat ar fi ca toate tipodimensiunle roților să fie identice. Astfel, nu veți fi nevoit să ajustați unghiurile. Mai mult, veți ajunge într-un final și la o economie financiară întrucât anvelopele de stradă utilizate pe circuit se vor uza excesiv. Există chiar probabilitatea ca să nu reziste nici măcar o singură zi.

O altă caracteristică ce diferențiază anvelopele performante de stradă de cele de înaltă performanță este felul în care pierd aderența. Astfel, cele dedicate utilizării cotidiene au un comportament progresiv. Mașina „anunță” persoana aflată la volan că a început să piardă aderența. Pneurile de înaltă performanță, la fel ca și cele destinate exclusiv utilizării pe circuit, rareori mai dau astfel de avertismente. Practic, reușesc să mențină aderența până la valori ridicate, dar când au rupt-o deja sunt slabe speranțe ca cel aflat la volan să mai poată reacționa. Desigur, excepțiile sunt date de piloții care anticipează derapajul, nu li se întâmplă pur și simplu.

Reclamă
Recomandări

Câţi bani va încasa FCSB pentru transferul lui Daniel Bîrligea?



*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

23:09

„E frustrant!” Costel Gâlcă, uluit de ratările din derby-ul cu Dinamo: „Portarul lor a scos mingi imposibile!”

23:03

Zeljko Kopic a tras concluziile, după ce Dinamo a remizat cu Universitatea Craiova! Ce jucător a remarcat şi ce a spus despre Alexandru Mitriţă

23:02

„Îi mulţumim!” Cătălin Cîrjan a numit eroii lui Dinamo după egalul cu Universitatea Craiova: „O să zic şi de el”

22:51

Alexandru Roşca, prima reacţie după ce a fost „eroul” lui Dinamo în remiza cu Universitatea Craiova: „Înseamnă enorm!”

22:42

Alexandru Mitriţă a fost devastator la declaraţii după Craiova – Dinamo 1-1: „Nu vrea să fiu arogant!”

22:30

Universitatea Craiova – Dinamo 1-1. Portarul Roşca, eroul „câinilor”! Jucătorii lui Gâlcă au ratat mai multe ocazii uriaşe

1 Un alt milionar român a devenit patron în Serie A! E oficial: „Suntem încântați să anunțăm achiziția”s 2 Dinamo achită peste 500.000 de euro pentru două transferuri! Andrei Nicolescu confirmă: „E deja stabilit!”s 3 Recordul istoric stabilit de Novak Djokovic după calificarea în turul 3 de la Australian Open 2025. Victorie şi pentru Carlos Alcarazs 4 Ionuţ Nedelcearu, dorit de Dinamo! Andrei Nicolescu a confirmat interesul: „O oportunitate pentru noi!”s 5 Dorinel Munteanu, dezvăluiri despre revenirea în Liga 1. Oferta pe care nu ar putea să o refuze: „Asta este principala condiție”s 6 EXCLUSIVVlad Chiricheş a plecat din cantonamentul FCSB. De când nu s-a mai antrenat fundaşul lui Elias Charalambouss

Toate zodiile trebuie să știe asta. Care sunt zilele nefavorabile din 2025 pentru fiecare nativ în parte

Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare

Citește și