Acupunctura este o metodă în cadrul medicinei tradiționale chineze (TCM). TCM se referă la metodele tradiționale de vindecare din China, precum și din alte țări asiatice, care s-au dezvoltat în ultimii 2.500 – 3.000 de ani. Termenul TCM distinge terapia asiatică de medicină convențională occidentală. Multe elemente ale artelor vindecătoare chinezești pot fi găsite astăzi în Europa. Astfel, sunt incluse: Yoga, Tai chi, Feng Shui precum și multe alte forme.
Ce sunt punctele de acupunctură?
În acupunctură, acele fine sunt inserate în corpul pacientului pentru a stimula puncte specifice de acupunctură, efectuându-se în acest mod un tratament acupunctura. Această stimulare poate fi exercitată nu numai cu ace, ci și, de exemplu, cu căldură, cunoscută sub numele de moxibustie, sau presiune cu degetul, adică presopunctură. Pe lângă acupunctura clasică, s-au dezvoltat și metode moderne, cum ar fi acupunctura cu laser și alte tehnici. Conceptul de bază al acupuncturii se bazează pe predarea yin și yang. Adăugirile ulterioare au adus în această practică teoria celor cinci elemente și teoria meridianelor corpului, acestea fiind extrem de importante. Un tratament înseamnă în general de la zece până la douăsprezece ședințe, ce sunt efectuate săptămânal. După o scurtă pauză de două-trei săptămâni, are loc o altă serie de tratamente.
În timpul ședințelor, care durează maxim o ora, pacientul stă într-o poziție confortabilă, relaxată. Înainte că acupuncturistul să pună acul pe zona specifică, el masează locul respectiv. Punctele de acupunctură, care sunt în număr de aproximativ 400, sunt situate pe așa-numitele meridiane. Aceste canale de energie se desfășoară în douăsprezece meridiane principale asociate, precum și opt meridiane suplimentare, cu alte puncte suplimentare.
Cum funcționează tratamentul cu acupunctură la un acupuncturist?
Un acupuncturist poartă mănuși pentru tratament și folosește întotdeauna ace de acupunctură sterile. De obicei, nu mai mult de 16 puncte sunt stimulate pe ședință. După puncție, pacientul simte fie o ușoară durere, dar după un timp scurt are o senzație de greutate sau căldură. Acest lucru transmite faptul că punctele de acupunctură au fost atinse. Acele de acupunctură rămân în piele timp de 20 până la 30 de minute până când sunt îndepărtate, dacă nu au căzut deja singure. Ulterior, dar și înainte de puncție, zona poate fi curățată cu un tampon.
Care este efectul tehnicii?
Scopul principal al acupuncturii este normalizarea și echilibrarea fluxului de energie din organism. Meridianele, care sunt considerate fluxuri de energie, sunt reglementate de ace de acupunctură. Fiecare meridian este conectat la un organ sau sistem de organe, astfel încât anumite regiuni ale corpului care cauzează disconfort pot fi vizate cu precizie. Prin urmare, acupunctură nu acționează direct asupra organului care trebuie tratat, ci îl influențează cu ajutorul punctelor de acupunctură. Nu numai energia corpului, ci și cea a organelor individuale este echilibrată și sunt stimulate să se vindece singure. Dacă nu există leziuni permanente ale organelor, acestea pot fi tratate de obicei cu acupunctură fără efecte secundare dăunătoare.
Ce tipuri de ace de acupunctură există?
Acele clasice de acupunctură sunt ambalate steril și sunt utilizate că produse de unică folosință, adică sunt așa-numitele ace de unică folosință. Acupuncturistul folosește această formă de stimulare 97% din timp. De obicei, acele sunt fabricate din oțel inoxidabil. Acele au lungimi diferite și sunt extrem de subțiri. Pentru a permite o inserare lină, acele sunt ascuțite în față.
Pentru a reduce durerea, acestea pot fi acoperite cu silicon. Până acum câțiva ani se foloseau și ace refolosibile, care erau sterilizate din nou după utilizare.
Cu toate acestea, utilizarea lor prezintă un risc ridicat de infecție, de exemplu pentru SIDA sau hepatită B, dar și alte tipuri de infecții. De aceea, trebuie să apelăm doar la cabinete autorizate. Acupunctura București este un astfel de cabinet, unde există medici specializați precum Dr. Corneliu Moldovan și Dr. Gheorghe Emilia-Fibia, ce îți pot oferi tratamente de acupunctură în conformitate cu învățăturile chineze și regulile igienico-sanitare. Riscurile de infecție practic nu există dacă apelăm la acest cabinet.
Pe lângă acele clasice, există și alte tipuri, așa-numitele ace permanente. Sunt folosite că ace speciale pentru acupunctura urechii și a altor puncte de pe corp. Acele permanente diferă ca formă de acele clasice de acupunctură.
Lungimea este considerabil mai scurtă, iar unele dintre ele au detalii speciale. Adesea puteți vedea bile mici sau bile metalice care sunt atașate. Spre deosebire de acele convenționale de acupunctură, acele acestea rămân inserate mult timp, uneori până când cad singure.
Din ce materiale diferite pot fi fabricate acele de acupunctura?
În trecut, acupuncturiștii foloseau ace realizate din aur, argint sau parțial placate cu aur sau modele placate cu argint. În zilele noastre, oțelul inoxidabil este utilizat pentru a preveni reacțiile alergice.
În concluzie…
Acupunctura este efectuată de medici, așa cum am menționat mai sus, în cabinete autorizate. Evitați să apelați la medici despre care nu există informații și care nu pot să demonstreze studiile și să arate autorizațiile pe care le au.
Acele trebuie să fie desfăcute în fața pacientului și, după folosire, aruncate în locuri special amenajate. Pentru mai multă siguranță, dar și pentru rezultate deosebite în tratamentele pe care trebuie să le urmați, vă recomandăm cabinetul Acupunctura București, unde nu există niciun fel de risc.
- Acupunctura este o metodă tradițională de medicină chineză
- Marele Premiu din Qatar e în AntenaPLAY, în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY