Despre lupta pentru putere din culise de la Red Bull bănuiesc că știți. Dacă nu, aveți aici un scurt rezumat.
După cum de asemenea știți, contractul lui Sergio Perez a fost reînnoit. Performanțele mexicanului, mai ales în ultimele curse, nu se pot însă compara cu cele ale lui Max Verstappen. Mika Hakkinen e unul dintre cei care s-au arătat șocați de această veste. „Pur și simplu, diferența dintre performanțele sale și cele ale colegului de echipă e uriașă”, a declarat campionul mondial din 1998 și 1999.
După mine, prelungirea contractului cu Perez este un semn de putere dat de „tabăra Horner” în acest război dur și inutil. Mexicanul l-a sprijinit însă mereu necondiționat pe directorul echipei de când a început scandalul cu angajata anonimă. Max Verstappen nu. Aș zice chiar că dimpotrivă.
Mesajele lui Max
O scurtă paranteză, că tot vorbim despre comunicare. Să remarcăm că Max Verstappen e un tip mult mai subtil și mai priceput în domeniu decât tatăl lui, Jos. Max a dat recent un interviu în care spunea, e drept, că nu are de gând să plece de la Red Bull, nuanțând însă într-un mod interesant.
- A subliniat cât de important e să ai cea mai rapidă mașină de pe grilă. Subtext: „când Red Bull nu va mai avea cea mai rapidă mașină, nu voi fi la fel de interesat să rămân”.
- Întrebat dacă plecarea lui Newey îl face și pe el să pună sub semnul întrebării propria rămânere la Red Bull, Max a răspuns: „Nu în acest moment”. Mesajul e clar. „Acum nu, dar mai încolo e posibil.”
- „Suntem un grup cu-adevărat puternic despre care poate nu se vorbește atât de mult în presă”. Subtext: „Horner, cel care apare periodic în presă, de când cu scandalul cu angajata Red Bull, nu e neapărat parte din acest grup.
E plecarea lui Newey picătura care umple paharul?
Dar semnul cel mai clar de fragilizare este anunțul făcut de Adrian Newey pe 1 mai, după 19 ani la Red Bull, că va pleca, de la anul. Una dintre consecințele anunțului a fost că șase echipe, cel puțin, au lansat, sub o formă sau alta, discuții cu Newey. Șeful echipei, Zak Brown, a dezvăluit că, după anunțul lui Newey, o avalanșă de CV-uri a venit către McLaren. OK.
Genul acesta de declarație trebuie luat cu rezervă, pentru că vine de la concurența directă, care are tot interesul să destabilizeze. Totuși, „zboară CV-urile celor de la Red Bull pe-aici”? Dacă și 10% din această afirmație e adevărat, înseamnă că – așa cum prevestea Jos Verstappen – situația la Red Bull chiar e gata să explodeze.
Red Bull + Honda = love? Nope
Mai este relația complicată și bizară între Red Bull și motoristul Honda. Japonezii s-au retras formal din F1 în 2021, dar a fost stabilit să furnizeze motoare pentru Red Bull până la sfârșitul sezonului 2025. Până aici totul face parte din ecuația normală a unei ieșiri de „Marele Circ”. Red Bull a pornit apoi proiectul Powertrains, prin care pregătește construirea propriilor propulsoare. Au fost încercări de a include Honda în proiectul Powertrains, dar acestea au eșuat. După aceea, însă, Honda și-a anunțat, surprinzător, reintrarea în F1, în 2026, alături de Aston Martin.
Cât de implicat mai poate fi un motorist în colaborarea cu o echipă căreia îi livrează motoare în virtutea inerției, în timp ce-și pregătește reintrarea alături de o echipă rivală? (Răspuns posibil: cam cât de implicați sunt cei de la Mercedes în colaborarea cu Hamilton, de când englezul a anunțat că din 2025 va pilota pentru Ferrari).
