Piastri a greșit. Întrebarea numărul 1 după Marele Premiu al Marii Britanii e dacă penalizarea lui Oscar Piastri trebuia dată. În opinia mea, da. Australianul a frânat prea brusc.
Stewarzii care au luat decizia sunt Nish Shetty, Mathieu Remmerie, Richard Norbury și Vitantonio Liuzzi. Între virajele 14 și 15, Oscar a aplicat o forță de frânare de 59,2 psi, decelerând de la 218 kilometri pe oră la 52. A încălcat astfel articolul 55.15 din Regulamentul Sportiv, care spune că pilotul aflat în urma mașinii de siguranță ”trebuie să aibă o viteză care să nu implice frânări bruște ori alte manevre care să-i pună în pericol pe ceilalți piloți, din momentul în care luminile de avertizare ale mașinii de siguranță au fost stinse”. Piastri a afirmat că frânarea a coincis cu momentul în care mașina de siguranță a stins luminile, dar pe filmare se vede altceva. În plus, se întâmpla pe o pistă încă udă, deci ar fi trebuit să fie mai precaut.
Prin comparație, forța de frânare aplicată de Russell în Canada, în regim de safety car, în fața aceluiași Verstappen, a fost de 30 psi, adică jumătate.
Martin Brundle spunea la Sky că ”în mod evident, Oscar a vrut să scoată pneurile lui Max din temperatură”. Poate de aceea olandezul a pierdut aderența în virajul imediat următor. Sau poate a fost o greșeală de pilotaj, nu putem ști.
Max a riscat mult
Pentru că suntem aici, trebuie remarcată totuși evoluția lui Verstappen. Sâmbătă, înaintea calificărilor, a decis să riște și să parcurgă sesiunea cu o mașină având o apăsare la sol foarte redusă. Această setare permite atingerea unor viteze mari pe liniile drepte, dar face controlul mașinii în virajele rapide – de pildă, în secțiunea Maggots – Becketts- Chapel – foarte dificil. Turul lui din Q3 a fost formidabil, iar fără acea răsucire pe asfalt Max ar fi fost probabil pe podium. Pista udă a făcut însă pilotarea unui monopost astfel setat aproape imposibilă.
Chiar și Hülkenberg i-a spus, elegant, după cursă, lui Piastri că, în momentul în care australianul a frânat în spatele mașinii de siguranță, a fost cât pe ce să lovească mașinile dinaintea sa.
Poate că o penalizare de 5 secunde ar fi mai potrivită pentru această infracțiune, având în vedere că pilotul pedepsit cam pierde orice șansă la victorie. Grila de pedepse a FIA prevede însă 10 secunde și cu asta mergem mai departe.
A greşit McLaren?
Când doi se ceartă, evident, al treilea câștigă. Lando Norris a fost din nou omul potrivit la locul potrivit. Piastri a fost ceva mai rapid decât el, atât în calificări, cât și în cursă. Lando a capitalizat însă când a trebuit, cum a trebuit.
