Cum va arăta Formula 1 peste 50 de ani? Haideți să facem un exercițiu de imaginație!
Dacă am face un salt înapoi în timp cu jumătate de secol, comparativ cu cele de acum, mașinile din 1974 ni s-ar părea precum cele din „Familia Flintstone”, mai ales în ceea ce privește siguranța. Aripile din față și din spate, menite să sporească apăsarea la sol, apăruseră doar de 6 ani (Lotus 49B). Efectul de sol încă nu începuse să fie folosit (de-abia la Lotus 79 urma să se întâmpla aceasta). Nici turbinele (Renault RS01, în 1977), nici monococa din fibră de carbon (McLaren MP4/1, în 1981). Nu existau nici cutii semiautomate (1989, Ferrari). De asemenea, suspensia activă a apărut, într-o formă primară, tot la sfârșitul anilor ‘70.
Cum vor arăta mașinile și cursele în viitor?
Oricum ar fi, după mine, trebuie să asigure un echilibru între două direcții antagonice.
- Pe de-o parte, siguranța piloților trebuie asigurată.
- Pe de altă parte, spectacolul trebuie asigurat.
Dacă există un capitol unde FIA a lucrat exemplar în ultimii 30 de ani, acesta a fost siguranța. De la întărirea normelor de rezistență ale cockpit-ului până la introducerea dispozitivelor HANS și Halo, progresele au fost enorme.
În altă ordine de idei, trebuie să ne uităm la ce se întâmplă în industria auto. Sunt convins că în 20 de ani mașinile care se vor conduce singure vor deveni dacă nu singurele de pe șosele, măcar majoritare. Va fi pur și simplu mai sigur și mai ușor să conducă Inteligența Artificială decât omul. Și atunci, dacă piloții vor fi o specie pe cale de dispariție, ce sens vor mai avea întrecerile între ei?
Oameni concurând cu oameni
Chestia e că doar pentru public sunt întreceri între piloți. Pentru constructori sunt mai degrabă întreceri între mașinile pe care vor să le vândă, doar puse în valoare de oameni. Sporturile nu dispar pentru că dispar rațiunea lor de a exista și mizanscena. Dacă ar fi fost așa, nu am mai avea astăzi discipline sportive ca tirul cu arcul sau aruncarea suliței. Sporturile dispar dacă nu mai există o piață de desfacere pentru ele. Iar piața Formulei 1, din câte o arată cifrele, e într-o expansiune accelerată, ca Universul.
O chestie e clară: vrem să vedem oameni concurând cu oameni. Ideea de a vedea două calculatoare luptându-se între ele iese din discuție.
De aceea, părerea mea este că, dacă mașinile se vor deplasa în continuare pe sol, și nu în aer, există două răspunsuri posibile la întrebarea din titlu: