Trei documentare excelente despre Formula 1. Recomandările lui Adrian Georgescu
De Adrian Georgescu
Publicat: 30.09.2024, 9:40
În această pauză dintre curse, avem nevoie de niște înlocuitori pentru întrecerile care se vor relua pe 20 octombrie, cu Marele Premiu al Statelor Unite. Până atunci putem vedea niște documentare excelente.
Nu vă recomand docudrama realizată de Netflix „Drive to Survive”. Este 90% drama și doar 10% documentar, o producție umflată cu pompa, menită să atragă noi categorii de public. Poate doar din acest punct de vedere este o reușită.
Problema cu hiperdramatizarea este nu e o reprezentare a vieții, ci o caricaturizare a sa. Când camerele și microfoanele te urmează peste tot, nu îți mai trăiești viața, ci o joci. Te interpretezi pe tine însuți. Povestea adevărată și frustă a Formulei 1 este mult mai emoționantă fără exagerările menite, paradoxal, să aducă emoție.
Există multe alte documentare bune despre Formula 1, care vă vor răscoli. Dintre acestea, vă recomand trei.
Senna (2010)
Asif Kapadia a mai făcut două documentare din lumea sportului care trebuie văzute: „Ronaldo” și, foarte recent, „Federer”. Trebuie să mai amintim și excelentul „Amy”, despre Amy Winehouse. Modul lui de a spune povestea nu este excesiv și nu stoarce lacrimi ca metodă ieftină de a cumpăra publicul. Kapadia are un fel de a te introduce în lumea subiectului său de o sinceritate și de un firesc năucitoare. Când ajunge la punctul culminant, weekend-ul negru de la Imola din 1994, ești lipit de ecran.
În curând, pe Netflix va începe o serie biografică intitulată „Senna”. Din motivele expuse ceva mai sus, nu m-aș înghesui să o văd. Acest excelent documentar e suficient.
„1” sau „Life on the Limit” (2013)
Această producție, narată de Michael Fassbender, vă va răscoli profund. Este povestea oamenilor care au mers la limita dintre viață și moarte în Formula 1. Unii au rămas dincoace de această linie, alții au trecut dincolo. Jochen Rindt, Graham Hill, Roger Williamson, Francois Cevert, Emerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda și, mai ales, Sir Jackie Stewart. Este, totodată, o cronică a luptei duse pentru îmbunătățirea siguranței în acest sport.
Documentarul este postat integral și pe YouTube.
Un documentar asemănător este și Grand Prix: The Killer Years (2011).
Villeneuve Pironi (2022)
O altă poveste devastatoare.
Despre Gilles Villeneuve mulți spun că a fost cel mai rapid pilot din toate timpurile. Prietenia lui cu francezul Didier Pironi, coechipierul său la Ferrari începând din 1981, a fost una extrem de strânsă. Până când, în Marele Premiu al Statului San Marino din 1982, francezul nu a mai respectat înțelegerea cu coechipierul său și a câștigat cursa.
După aceea, prietenia s-a transformat în rivalitate și povestea a alunecat încet în tragedie.
Și acest documentar este postat pe YouTube.