Nicolae Stanciu nu a uitat de critici după victoria fantastică împotriva Ucrainei: „Nu ne mai jigniţi”
De Bogdan Stănescu
Publicat: 17.06.2024, 20:53
Nicolae Stanciu nu a uitat de critici după victoria fantastică a României în meciul cu Ucraina. Discursul căpitanului naţionalei a amintit de discursul ţinut de Gică Hagi înainte de Campionatul Mondial din 1998, disputat în Franţa.
Stanciu a susţinut că el şi alţi jucători ai naţionalei au fost jigniţi şi a cerut să nu se mai întâmple acest lucru. El a susţinut, totodată, că George Puşcaş ar fi fost „tocat” de presă în ultimul an şi jumătate.
Nicolae Stanciu nu a uitat de critici după victoria fantastică împotriva Ucrainei: „Nu ne mai jigniţi”
„Îmi cer scuze dacă v-am jignit vreodată pe voi, cei din presă! Le cer scuze și celor două-trei mii de fani care ne-au huiduit și au plecat de la meciul cu Bulgaria! Nu sunt deloc ironic. Sunt scuze sincere.
Ceea ce vă rog eu, în calitate de căpitan al echipei, indiferent de ceea ce se va întâmpla la meciul următor și la Euro, indiferent dacă veți scrie sau vorbi de bine sau de rău, vă rog… Să rămână totul la critică! Pentru că în doi ani ați dus-o la un alt nivel. Și n-am zis niciodată nimic.
Ați jignit colegi de-ai mei, m-aţi jignit pe mine… Chiar acum, cu câteva zile înainte de European… Nu avem nicio problemă cu critica, să ziceți că eu sunt slab, că ăla e slab, că celălalt. Dar nu jigniți! Ceea ce i-ați făcut lui George (n.r. Pușcaș) în ultimul an și jumătate… Pot să accept, sunt cel mai slab număr 10, n-am nicio problemă…
Visul meu de mic a fost să ajung la națională. Și eu, ca și voi, am trecut prin multe. Încercăm să ne facem treaba cât mai bine.
Criticați, cât vreți, dar nu ne mai jigniți! Citiți articolele pe care le-ați scris… Nu poți, dacă ai suflet în tine, să scrii asemenea cuvinte despre un jucător sau altul”, a declarat Nicolae Stanciu la conferinţa de presă de după meci.
Gică Hagi, în 1998: „Merităm să ne faceţi statuie”
În 1998, Gică Hagi, înainte de Campionatul Mondial din Franţa, a avut un discurs asemănător cu cel al lui Nicolae Stanciu de acum.
„De zece ani v-am obişnuit cam prost în condiţiile care sunt în România. Nu avem nimic, niciun fotbal. Ce performanţă a făcut vreo echipă în România? Merităm să ne faceţi statuie pentru ce am făcut noi, având în vedere condiţiile din România. Rezultatele cântă cu noi. Se duce fotbalul românesc. Se duce. Zero. În doi-trei ani, zero”, spunea Hagi în 1998.
„O echipă uluitoare” Gazzetta dello Sport, elogii pentru tricolori după România – Ucraina 3-0: „Avertisment pentru Belgia”
Gazzetta dello Sport a transmis elogii pentru tricolori după România – Ucraina 3-0. Cunoscuta publicaţie italiană a lăudat naţionala lui Edi Iordănescu.
Tricolorii au reuşit o victorie cu un scor neverosimil, iar Gazzetta dello Sport a numit drept „o echipă uluitoare” naţionala României.
“Debut grozav pentru România, care a marcat hat-trick-ul împotriva unei Ucraine de nerecunoscut și a făcut un pas spre optimile de finală. Stanciu, Răzvan Marin și Drăguș au obținut un succes meritat.
Grație unei mari organizări și individualității, au învins un adversar de nerecunoscut a cărui apărare se scurgea pe toate părțile. Protagonistul, pe partea negativă, este portarul Lunin, dar nici colegii săi nu au strălucit la idei și hotărâre, sub privirile președintelui federal Shevchenko.
România trimite un avertisment Belgiei ca următor adversar din grupă, pentru Ucraina următorul meci împotriva Slovaciei lui Francesco Calzona are deja savoarea unei ultime soluții“, au scris jurnaliştii publicaţiei Gazzetta dello Sport după România – Ucraina 3-0.
România – Ucraina 3-0
Naţionala României a început cu o victorie categorică parcursul la Campionatul European din Germania, scor 3-0 cu Ucraina, la Munchen, în grupa E. Victoria vine la o zi după ce selecţionerul Edward Iordănescu a împlinit 46 de ani. Tricolorii au fost susţinuţi din tribune de zeci de mii de suporteri.
Meciul de la Munchen a început cu Ucraina presând, însă jucătorii lui Rebrov nu au reuşit să trimită nici un şut pe poarta lui Niţu şi tricolorii au profitat. Man i-a pasat lui Stanciu, în marginea careului, iar acesta şutat din prima propulsând balonul la vinclul porţii lui Lunin şi înscriind un gol fabulos, 1-0 pentru România în minutul 29. Man a trimis pe lângă poartă în minutul 38, pentru ca un minut mai târziu Stanciu să încerce poarta din corner şi să lovească bara.
Tricolorii au intrat cu avantaj minim la pauză, dar startul reprizei secunde a adus minute excelente pentru elevii lui Edi Iordănescu. Răzvan Marin a majorat diferenţa pentru echipa noastră, în minutul 53, cu un şut de la 22 de metri care a trecut pe sub Lunin, iar minutul 57 a adus golul unui nesperat 3-0 pentru România: Man a driblat în careu, a trimis în faţa porţii şi Drăguş a înscris.
Ucrainenii au schimbat masiv, au încercat să pună presiune pe poarta lui Niţă, dar nu au reuşit să înscrie, deşi au avut o bară, prin Yaremchuk, în minutul 90+2, iar România a obţinut o victorie uriaşă în grupa E, făcând un pas mare către optimile de finală şi mulţumindu-şi extraordinarii suporteri, care au dominat, la rândul lor, duelul din tribune.
Stanciu, Răzvan Marin şi Drăguş au marcat pentru naţională
ROMÂNIA: Niţă – Raţiu, Drăguşin, Burcă, Bancu – M. Marin (AD. Rus 75), Fl. Coman (Mihăilă 62), R. Marin, Man (I. Hagi 62), Stanciu (Racoviţan 87) – Drăguş (Puşcaş 75). SELECŢIONER: Edward Iordănescu
UCRAINA: Lunin – Konoplya (Tymchyk 72), Zabarniy, Matvyenko, Zinchenko – Shaparenko (Yaremchuk 62), Stepanenko (Brazhko 62) – Tsygankov (Yarmolenko 62), Sudakov (Malinovskyi 83) , Mudryk – Dovbyk. SELECŢIONER: Serghei Rebrov.
Cartonaşe galbene: R. Marin 79 / Konoplya 67
Arbitri: Glenn Nyberg – Mahbod Beigi, Andreas Soderqvist (toţi din Suedia) – Espen Eskas (Norvegia)