Austriacul din Budapesta care a jucat pentru România. Ne-a marcat prima ”dublă” din istorie
De Cătălin Oprișan
Publicat: 15.03.2022, 15:10
Isidor Gansl s-a născut în 1896, în Budapesta, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar. Rădăcini evreiești și austriece. De mic i-a plăcut fotbalul, un sport care se extindea atunci prin Europa, după ce ”explodase” în Anglia. Avea doar 16 ani când fonda, alături de fratele spu, Max, ”Sportclub Unitas”. În iunie 1914 se transfera la Wiener AF. Evolua atacant, dar nu părea prea ”copt”, așa că stătea mai mult pe bancă.
Atunci când Primul Război Mondial pornea la drum, ”Isi” sau ”Iszo”, cum era alintat de către prieteni, s-a înrolat în armata austriacă. A rămas, apoi, la Ferencvaros. A prins o linie de atac cu Neufeld și cu Pataki, terminând prima ediție de campionat de după marea conflagrație pe locul secund. Când au ajuns, în vara anului 1919, la Viena, pentru ”Turneul Parter”, mai mulți jucători au profitat pentru a se legitima la cluburile austriece. Gansl a trecut la Hakoah Viena. Aici aveau să sosească și fratele său, Jeno, dar și fostul coleg de la Ferencvaros, Neufeld. În sezonul următor, vienezii marcat 107 goluri, dintre care 52 erau opera lui ”Iso”!!!
După trei ani acolo, a ajuns în România ”Dodoloață, la Maccabi Cernăuți (n.a. – pe stadionul acestei echipe România disputase, în 1922, primul meci ca gazdă, o partidă terminată la egalitate, contra Poloniei). În 1923, trupa s-a clasat pe locul secund în Campionatul Regional, nu s-a calificat pentru turenul final al României Reîntregite, dar a atras atenția… selecționerului Costică Rădulescu. Culmea, nu a fost chemat pentru Ungaria ori Austria, dar a jucat în… naționala României!
S-a îmbolnăvit în Tunisia. S-a stins la doar 42 de ani!
În octombrie 1923 am mers la Istanbul. Federația turcă apăruse pe 23 aprilie, contra României era primul meci al otomanilor. Costică Rădulescu a făcut selecția din fotbaliști care proveneau din rândul minorităților: germani, evrei, maghiari, polonezi, iar vedeta trupei era Dumitru Vețianu, care evolua la Venus. Aceasta din cauza unui scandal imens. Mario Gebauer, membru al Biroului Executiv al Comitetului Central al FSSR, a rerfuzat să convoace jucători din Ardeal ori din Banat, care puneau condiția de a primi bani: ”Dacă nu suntem îndemnizați, nu plecăm!” Astfel, Isidor Gansl a prins prima și singura sa partidă ca ”tricolor”. Avea să marcheze de două ori, întâia noastră ”dublă”, întâlnirea încheindu-se la egalitate, 2-2.
Această știre, o clipă am luat-o drept glumă. În primul rând, cu banii cui se vor acoperi cheltuielile? Mi s-a spus că turcii plătesc totul: drum, casă, masă și chiar chef-urile, vorba turcului. Exact, dar, din nefericire, numai în parte
Dinu Cesianu, membru în Biroul Central al FSSR
Și-a închieta cariera la Hakoah Graz. În 1926, la 30 de ani, s-a vorbit despre o posbiliă revenire la Viena, mai ales că echipa își pierduse toată linia de atac. Însă cu ceva vreme suferise o fractură gravă, iar recuperarea nu decursese așa cum trebuie. S-a retras și a devenit antrenor. Cinci ani de zile a lucrat la US Tunisienne. Acolo a contactat o boală gravă, transformată, apoi, în paralizie. S-a stins la Viena, la spital, în 1938, la numai 42 de ani…
- Din 107 goluri marcat de Hakoah, 52 au fost opera sa, într-un singur sezon!
- A marcat două goluri în Turcia – România, 2-2
- WTT Finals Fukuoka e live în AntenaPLAY, în perioada 20-24 noiembrie
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY