Mia Hamm a adunat 50 de primăveri. ”N-am eliberat sclavi, doar am jucat fotbal. Feminin!”

De Cătălin Oprișan
Publicat: 17.03.2022, 15:41

”Sunt doar jucătoare de fotbal. Feminin. N-am eliberat sclavi, nici n-am schimbat soarta Lumii. Doar l-am jucat și m-am bucurat de el. Atât!”. Mia Hamm a ajuns la 50 de primăveri, dar rămâne modestă, deși mulți spun că aceasta disciplină s-a dezvoltat în Statele Unite grației ei și, de aici, în întreaga lume. Dacă a fost mare? ”Nike” i-a dat numele unui magazin, ”Nitendo” i-a făcut un joc, ”Mia Hamm Soccer 64”. A fost botezată ”Jordan” și a devenit simbolul unei generații întregi de sportive, cu mult înaintea unor Serena Williams ori Simone Biles. ”Atunci când Mia are mingea la picior, e clar că urma o frază interesantă”, spunea marele Pele. Fiică de pilot al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, a trăit în mai multe orașe, până când familia s-a stabilit în Falls, Texas. Părinții vor adopta doi frați, unul dintre ei, Garrett, cu care s-a înțeles de minute, decedând de tânăr, fapt ce o va marca pe Mia. A început fotbalul la Lake Braddock Secondary School. La Universitatea Carolina de Nord avea să câștige patru titluri NCAA.

276 de selecții pentru SUA, 158 de goluri

În 1991 culegea prima selecție la naționala Statelor Unite. Echipa mergea în China, la Campionatul Mondial. Evolua în cinci meciuri, marca două goluri și cucerea titlul mondial. În 1995, a terminat pe locul al treilea. Medaliată cu aur, ”acasă”, în Atlanta, la JO 1996. Trei ani mai târziu, SUA și China dispută ultimul act, la americance acasă. Hamm transformă penaltyul decisiv, cu 90.000 de suflete în tribune, cea mai mare audiență de până atunci la un meci feminin. S-a format Liga Profesionistă, a ajuns la Washington Freedom, cu care a obținut titlul de golgeter. Apoi, un nou titlu olimpic, în 2004. Când s-a retras de la echipa națională, adunase 276 de selecții, cu 158 de reușite. A început să scrie cărți, a devenit ambasadoarea internațională a fetelor de la FC Barcelona și are propria fundație prin care adună fonduri pentru a-i ajuta pe cei cu probleme la măduvă. Boală de care a pierit fratele ei, Garrett, în 1997...

”Sunt doar jucătoare de fotbal. Feminin. N-am eliberat sclavi, nici n-am schimbat soarta Lumii. Doar l-am jucat și m-am bucurat de el. Atât!”. Mia Hamm a ajuns la 50 de primăveri, dar rămâne modestă, deși mulți spun că aceasta disciplină s-a dezvoltat în Statele Unite grației ei și, de aici, în întreaga lume. Dacă a fost mare? ”Nike” i-a dat numele unui magazin, ”Nitendo” i-a făcut un joc, ”Mia Hamm Soccer 64”. A fost botezată ”Jordan” și a devenit simbolul unei generații întregi de sportive, cu mult înaintea unor Serena Williams ori Simone Biles. ”Atunci când Mia are mingea la picior, e clar că urma o frază interesantă”, spunea marele Pele.

Reclamă

Fiică de pilot al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, a trăit în mai multe orașe, până când familia s-a stabilit în Falls, Texas. Părinții vor adopta doi frați, unul dintre ei, Garrett, cu care s-a înțeles de minute, decedând de tânăr, fapt ce o va marca pe Mia. A început fotbalul la Lake Braddock Secondary School. La Universitatea Carolina de Nord avea să câștige patru titluri NCAA.

Reclamă

276 de selecții pentru SUA, 158 de goluri

În 1991 culegea prima selecție la naționala Statelor Unite. Echipa mergea în China, la Campionatul Mondial. Evolua în cinci meciuri, marca două goluri și cucerea titlul mondial. În 1995, a terminat pe locul al treilea. Medaliată cu aur, ”acasă”, în Atlanta, la JO 1996. Trei ani mai târziu, SUA și China dispută ultimul act, la americance acasă. Hamm transformă penaltyul decisiv, cu 90.000 de suflete în tribune, cea mai mare audiență de până atunci la un meci feminin. S-a format Liga Profesionistă, a ajuns la Washington Freedom, cu care a obținut titlul de golgeter. Apoi, un nou titlu olimpic, în 2004. Când s-a retras de la echipa națională, adunase 276 de selecții, cu 158 de reușite.

A început să scrie cărți, a devenit ambasadoarea internațională a fetelor de la FC Barcelona și are propria fundație prin care adună fonduri pentru a-i ajuta pe cei cu probleme la măduvă. Boală de care a pierit fratele ei, Garrett, în 1997…

Reclamă
Recomandări

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?



*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Ultimele știri
23:00 „Foarte tare m-am simţit sabotat de Steaua!” Mircea Lucescu, dezvăluiri din culise despre marea lovitură primită în carieră 22:50 Vinicius Jr a deschis scorul în Bayern Munchen – Real Madrid după o fază splendidă! Assist de senzaţie al lui Toni Kroos! 22:23 Conducerea Rapidului a confirmat că vrea să îl aducă pe Mircea Lucescu în Giuleşti: „Ne dorim”! De ce depinde lovitura verii 22:11 Suspendare uriaşă primită de Hakim Abdallah, după ce l-a băgat în spital pe Romario Benzar! Lovitură primită de Dinamo 21:35 Handbaliştii de la Dinamo s-au calificat în Turneul Final Four al European League! Performanţă de senzaţie, după 20 de ani! 21:13 EXCLUSIVVictor Piţurcă nu concepe ca Gigi Becali să preia stadionul Steaua: „Să-şi vadă de echipa lui”! Replică dură pentru milionar 21:04 Foto„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul pleca…” 20:24 Rapid – FCSB s-ar putea juca fără spectatori! Fanii „alb-vişinii” au aruncat cu torţe şi cu oltenii! Ce scrie în regulament 20:03 Thibaut Courtois, OUT de la EURO 2024! Decizia finală luată cu 54 de zile înainte de Belgia – România 19:37 „Îi schimbaţi pe Daniel Niculae şi Bogdan Lobonţ?” Victor Angelescu, anunţ despre ceea ce urmează la Rapid: „Nu mă aşteptam!” Vezi toate știrile

Ce zodii sunt în luna mai. Calitățile și defectele persoanelor născute în mai

Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor

Citește și