Închide meniul

Mia Hamm a adunat 50 de primăveri. ”N-am eliberat sclavi, doar am jucat fotbal. Feminin!”

Cătălin Oprișan Publicat: 17 martie 2022, 15:41

Reclamă
Mia Hamm a adunat 50 de primăveri. ”N-am eliberat sclavi, doar am jucat fotbal. Feminin!”

”Sunt doar jucătoare de fotbal. Feminin. N-am eliberat sclavi, nici n-am schimbat soarta Lumii. Doar l-am jucat și m-am bucurat de el. Atât!”. Mia Hamm a ajuns la 50 de primăveri, dar rămâne modestă, deși mulți spun că aceasta disciplină s-a dezvoltat în Statele Unite grației ei și, de aici, în întreaga lume. Dacă a fost mare? ”Nike” i-a dat numele unui magazin, ”Nitendo” i-a făcut un joc, ”Mia Hamm Soccer 64”. A fost botezată ”Jordan” și a devenit simbolul unei generații întregi de sportive, cu mult înaintea unor Serena Williams ori Simone Biles. ”Atunci când Mia are mingea la picior, e clar că urma o frază interesantă”, spunea marele Pele. Fiică de pilot al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, a trăit în mai multe orașe, până când familia s-a stabilit în Falls, Texas. Părinții vor adopta doi frați, unul dintre ei, Garrett, cu care s-a înțeles de minute, decedând de tânăr, fapt ce o va marca pe Mia. A început fotbalul la Lake Braddock Secondary School. La Universitatea Carolina de Nord avea să câștige patru titluri NCAA.

276 de selecții pentru SUA, 158 de goluri

În 1991 culegea prima selecție la naționala Statelor Unite. Echipa mergea în China, la Campionatul Mondial. Evolua în cinci meciuri, marca două goluri și cucerea titlul mondial. În 1995, a terminat pe locul al treilea. Medaliată cu aur, ”acasă”, în Atlanta, la JO 1996. Trei ani mai târziu, SUA și China dispută ultimul act, la americance acasă. Hamm transformă penaltyul decisiv, cu 90.000 de suflete în tribune, cea mai mare audiență de până atunci la un meci feminin. S-a format Liga Profesionistă, a ajuns la Washington Freedom, cu care a obținut titlul de golgeter. Apoi, un nou titlu olimpic, în 2004. Când s-a retras de la echipa națională, adunase 276 de selecții, cu 158 de reușite. A început să scrie cărți, a devenit ambasadoarea internațională a fetelor de la FC Barcelona și are propria fundație prin care adună fonduri pentru a-i ajuta pe cei cu probleme la măduvă. Boală de care a pierit fratele ei, Garrett, în 1997...

”Sunt doar jucătoare de fotbal. Feminin. N-am eliberat sclavi, nici n-am schimbat soarta Lumii. Doar l-am jucat și m-am bucurat de el. Atât!”. Mia Hamm a ajuns la 50 de primăveri, dar rămâne modestă, deși mulți spun că aceasta disciplină s-a dezvoltat în Statele Unite grației ei și, de aici, în întreaga lume. Dacă a fost mare? ”Nike” i-a dat numele unui magazin, ”Nitendo” i-a făcut un joc, ”Mia Hamm Soccer 64”. A fost botezată ”Jordan” și a devenit simbolul unei generații întregi de sportive, cu mult înaintea unor Serena Williams ori Simone Biles. ”Atunci când Mia are mingea la picior, e clar că urma o frază interesantă”, spunea marele Pele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fiică de pilot al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, a trăit în mai multe orașe, până când familia s-a stabilit în Falls, Texas. Părinții vor adopta doi frați, unul dintre ei, Garrett, cu care s-a înțeles de minute, decedând de tânăr, fapt ce o va marca pe Mia. A început fotbalul la Lake Braddock Secondary School. La Universitatea Carolina de Nord avea să câștige patru titluri NCAA.

276 de selecții pentru SUA, 158 de goluri

În 1991 culegea prima selecție la naționala Statelor Unite. Echipa mergea în China, la Campionatul Mondial. Evolua în cinci meciuri, marca două goluri și cucerea titlul mondial. În 1995, a terminat pe locul al treilea. Medaliată cu aur, ”acasă”, în Atlanta, la JO 1996. Trei ani mai târziu, SUA și China dispută ultimul act, la americance acasă. Hamm transformă penaltyul decisiv, cu 90.000 de suflete în tribune, cea mai mare audiență de până atunci la un meci feminin. S-a format Liga Profesionistă, a ajuns la Washington Freedom, cu care a obținut titlul de golgeter. Apoi, un nou titlu olimpic, în 2004. Când s-a retras de la echipa națională, adunase 276 de selecții, cu 158 de reușite.

A început să scrie cărți, a devenit ambasadoarea internațională a fetelor de la FC Barcelona și are propria fundație prin care adună fonduri pentru a-i ajuta pe cei cu probleme la măduvă. Boală de care a pierit fratele ei, Garrett, în 1997…

Reclamă
Reclamă
Înapoi la Homepage
Reclamă
Recomandări

Va rămâne Radu Drăguşin titular la Tottenham după ce revin Romero şi Van de Ven?

Loading ... Loading ...
Citește și:
20:12

Mihai Stoica, anunţ despre ultimul transfer făcut de FCSB: „Şi l-a dorit patronul”

19:52

Rapid îl transferă pe Denis Ciobotariu din această iarnă! Laszlo Dioszegi a anunţat suma pe care o vor plăti giuleştenii

19:33

Gigi Becali a dezvăluit ce i-a spus Florinel Coman înainte de a pleca de la FCSB: „N-ar fi vrut să se ducă”

19:29

Un fost star de la Real Madrid este implicat într-un scandal de comerţ ilegal de crustacee

19:18

NEWS ALERTOfertă de 10 milioane de euro pentru Daniel Bîrligea. Anunţul bombă făcut de Gigi Becali

19:00

O nouă surpriză uriaşă la Australian Open! Daniil Medvedev, eliminat de numărul 121 mondial după un „thriller” de 5 seturi

1 Un alt milionar român a devenit patron în Serie A! E oficial: „Suntem încântați să anunțăm achiziția” 2 EXCLUSIVVlad Chiricheş a plecat din cantonamentul FCSB. De când nu s-a mai antrenat fundaşul lui Elias Charalambous 3 Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!” 4 PSG pregăteşte 50 de milioane de euro pentru Radu Drăguşin! Fundaşul român, ţinta lui Luis Enrique în această iarnă 5 Gigi Becali, dezvăluire incredibilă despre Daniel Popa: motivul pentru care atacantul refuză un salariu de 25.000 de euro pe lună 6 Radu Drăguşin, la mare căutare! Anunţul făcut de agentul său: „I-au sunat pe cei de la Tottenham”
Citește și