Asociația Presei Sportive din România, reacţie după incidentul incredibil de la meciul Rapid – Oţelul 0-0
De Dan Roșu
Publicat: 29.09.2024, 11:06
Asociația Presei Sportive din România a avut o reacţie imediată după incidentele de la meciul Rapid – Oţelul 0-0. Impresarul Rareş Pop, cu o legitimaţie a clubului din Galaţi la gât, a bruscat un jurnalist şi a ameninţat un reporter, în timpul meciului de pe Giuleşti.
Impresarul celor de la IG Sports Management chiar s-a răstit la jandarmi: „Ce faceți, mă? Dormiți? Luați-l pe ăsta!”, iar oamenii legii, în loc să ia o decizie legată de acţiunea agentului, s-au îndreptat către jurnalist.
Asociația Presei Sportive din România condamnă incidentele şi aşteaptă şi o reacţie din partea Ligii Profesioniste de Fotbal și a Federației Române de Fotbal.
Asociația Presei Sportive din România, reacţie după incidentul incredibil de la meciul Rapid – Oţelul 0-0
„Asociația Presei Sportive din România condamnă incidentul grav petrecut în seara zilei de 28 septembrie 2024, la meciul de fotbal Rapid – Oțelul Galați.
În timp ce adunau informații despre un moment important din meci, respectiv accidentarea unui fotbalist, mai mulți jurnaliști de la publicațiile IAMsport, GOLAZO.ro și Fanatik au fost agresați fizic și verbal de un agent de fotbaliști. Acesta purta la gât un ecuson de oficial al clubului din Galați, cu ajutorul căruia pătrunsese într-o zonă cu acces limitat.
Agresiunea s-a desfășurat chiar sub privirile forțelor de ordine, 8 jandarmi asistând impasibili la momentul violent. Ba chiar, la îndemnul atacatorului, jandarmii s-au îndreptat tot către victime în loc să îl oprească pe atacator. De asemenea, niciun reprezentant al clubului gazdă nu a intervenit în apărarea ziariștilor.
Ulterior, după ce episodul presărat cu lovituri, înjurături și amenințări a fost relatat de presa online și de televiziuni, Jandarmeria a emis un comunicat prin care anunța amendarea cu 500 de lei a impresarului (validat în Giulești drept “oficial” al clubului Oțelul Galați) și interzicerea accesului său pe stadioane timp de un an. Dar chiar și în acest comunicat Jandameria spune, cu nonșalanță, că “jandarmii aflați la fața locului au observat incidentul și, ulterior, au luat măsuri pentru ținerea la distanță a celor implicați”.
A fost încă un moment, la fel ca multe altele petrecute pe arene sportive, care arată că siguranța jurnaliștilor nu este tratată cu seriozitatea necesară.
APS solicită imperativ atât organizatorilor de competiții sportive, cat și reprezentanților forțelor de ordine să abordeze cu responsabilitate acest aspect, să reacționeze ferm pentru a asigura securitatea presei pe stadioane și nu numai și să descurajeze sau să penalizeze exemplar orice pornire violentă la adresa ziariștilor (reporteri, fotoreporteri, cameramani etc).
Este vital, pentru dreptul la informare al publicului, ca reprezentanții media să își desfășoare activitatea în siguranță, în orice loc s-ar afla.
De asemenea, relaxarea cu care cluburile acordă permise de acces unor persoane neavenite este un aspect alarmant, care ar trebui stopat de intervenția fermă a Ligii Profesioniste de Fotbal și a Federației Române de Fotbal”, e comunicatul emis de Asociația Presei Sportive din România.