5 lucruri de ştiut despre Campionatele Europene de înot în bazin scurt (5-10 decembrie, AntenaPLAY)

De Dan Roșu
Publicat: 3.12.2023, 11:50

5 lucruri de ştiut despre Campionatele Europene de înot în bazin scurt

5 lucruri de ştiut despre Campionatele Europene de înot în bazin scurt

David Popovici, în timpul unei curse - Profimedia Images

Site-ul oficial al Federaţiei Europene de Nataţie, len.eu, a prezentat 5 lucruri de ştiut despre Campionatele Europene de înot în bazin scurt, ce se vor desfăşura în perioada 5-10 decembrie, live în AntenaPLAY.

Reclamă

David Popovici este unul dintre numele importante care vor concura pentru medalii la competiţia de la Otopeni, unde România va fi reprezentată de un lot de 21 de sportivi.

Reclamă

5 lucruri de ştiut despre Campionatele Europene de înot în bazin scurt

1. 22 de ani de Campionate Europene de înot în bazin scurt

Ediţia de la Otopeni este o bornă de 22 de ani de Campionate Europene de înot în bazin scurt. Prima ediţie a avut loc în 1996 şi a înlocuit Campionatele Europene de sprint, care au fost organizate în perioada 1991-1994.

Alexander Popov, unul dintre cei mai mari înotători din istorie, a fost unul dintre primii câştigători ai Europenelor în bazin scurt, cucerind medalia de aur, în 1991, la 50 de metri liber, cu 8 luni înainte să devină dublu campion olimpic, la Barcelona.

2. Prima ediţie desfăşurată în România

Complexul olimpic din Otopeni va fi gazda unui asemenea eveniment pentru prima oară, după ce a organizat cu succes Europenele de juniori din 2022.

Complexul este situat la 10 kilometri la capitala României, Bucureşti, şi a fost inaugurat în 2021, având cinci piscine şi tribune care pot primi până la 3.000 de fani.

3. David Popovici conduce lotul României

Toate vedetele înotului european vor fi prezente la Otopeni, inclusiv David Popovici. La 19 ani, David este deja dublu campion mondial şi european, în bazin normal şi deţinătorul recordului mondial la 100 de metri liber, 46.86.

Popovici este şi singurul român care a cucerit o medalie de aur în bazin scurt. A reuşit performanţa la Kazan, în 2021, la 200 de metri liber. La Mondialele în bazin scurt de la Melbourne, el a obţinut un argint.

4. Ştafetele mixte, introduse în 2012

Una dintre cele mai importante schimbări ale programului Europenelor în bazin scurt a venit în 2012, la Chartres, unde a fost introdusă proba de ştafetă mixtă.

Florent Manaudou a fost cel care a câştigat prima medalie de aur la proba menţionată mai sus. Înotătorul ajuns la 33 de ani care şi-a adjudecta la Chartres cinci medalii de aur, va fi prezent şi la Otopeni.

5. Libertate, dreptate, fraternitate

Logoul competiţiei, care este unic pentru fiecare ediţie, este simbolul libertăţii, dreptăţii şi al fraternităţii. A fost creat de Federaţia Română şi de cea Europeană şi are o semnificaţie aparte legată de valorile pentru care luptă România.

„Albastrul reprezintă libertatea, galbenul simbolizează dreptatea şi roşul reprezintă fraternitatea naţiunii”, a spus Camelia Potec, şefa înotului românesc.

Programul complet al lui David Popovici la Campionatele Europene de înot în bazin scurt 2023

Programul complet al lui David Popovici la Campionatele Europene de înot în bazin scurt 2023 îl aduce în prim-plan pe dublul campion mondial şi european la două probe, de 100 şi 200 de metri liber. Competiţia se va desfăşura în perioada 5-10 decembrie, live în AntenaPLAY.

David Popovici va încerca să obţină a doua medalie de aur pentru România la Campionatele Europene de înot în bazin scurt, după ce tot el a cucerit-o şi pe prima, la Kazan, cu doi ani în urmă, la 200 de metri liber.

Dacă nu va lua decizia de ultimă oră să participe şi la alte probe, Popovici va fi prezent în bazinul de la Otopeni, în ultimele trei zile ale competiţiei, atunci când vor avea loc seriile, semifinalele şi finalele de la 100 şi 200 de metri liber.

Programul la 100 metri

Programul la 200 metri

Reclamă
Recomandări

Rămâne Edi Iordănescu la naţională şi după EURO 2024?



*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Ultimele știri
21:45 LIVE VIDEOSouthampton – West Brom e ACUM în AntenaPLAY. Leeds îşi aşteaptă adversara din finala play-off-ului de pe Wembley 21:44 Record de asistenţă pentru Dinamo la meciul de baraj cu Csikszereda! Câte bilete s-au vândut pentru partida tur 21:22 Elisabeta Lipă cere răbdare cu Simona Halep: „Numai în situaţia ei să nu fii! A dat dovadă de o ambiţie de fier!” 21:03 Gabriela Ruse s-a calificat în semifinale la Trophee Clarins! Victorie de senzaţie cu Alize Cornet! 20:50 LIVE VIDEOBellator Champions Series Paris e ACUM LIVE VIDEO în AntenaPLAY. Patrick Mix – Magomed Magomedov e main-event-ul 20:38 Adrian Bumbescu, un nou atac la echipa lui Gigi Becali: „Titlul 27, adică 1”! Ce îl deranjează pe câştigătorul Cupei Campionilor 20:36 VideoUn cuplu de români este pentru a treia oară la Imola! Alexandra ţine cu Verstappen, Victor cu Hamilton! Reportaj EXCLUSIV 19:49 Marius Şumudică a spus care este adevărata Steaua pentru el! Ironii pentru echipa lui Gigi Becali: „M-au egalat la titluri” 19:39 Danemarca – Elveția, Letonia – Suedia (13:20) și Canada – Finlanda (17:20), LIVE VIDEO în AntenaPLAY. Spectacol la CM de hochei 19:20 VIDEOSesiunea de antrenamente la Porsche Mobil 1 Supercup Imola 2024 a fost în AntenaPLAY. Programul complet Vezi toate știrile

10 lucruri interesante despre femeia Gemeni. Astrele o favorizează în plan amoros

Când ești cea mai norocoasă persoană din lume. Află anul, luna și ziua în care astrele sunt de partea ta

Citește și