Jocurile Olimpice 2020 | Povestea lui Dragoş Popovici, Racheta din România care a uimit pe toată lumea. „Este unul dintre eroii pe care-i căutam”

De Antena Sport
Publicat: 1.08.2021, 11:19

Jocurile Olimpice 2020 | Numele lui David Popovici a fost pe buzele tuturor la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Trei probe olimpice la nataţie, din care în două a evoluat în finală, la doar 16 ani, înseamnă enorm şi pentru un sportiv consacrat. Dincolo de talentul său nativ, David surprinde plăcut şi prin maturitatea exprimării, mentalitate şi un bun simţ din ce în ce mai rar întâlnit.

Jocurile Olimpice 2020 | Povestea lui Dragoş Popovici, Racheta din România care a uimit pe toată lumea

Jocurile Olimpice 2020 | Povestea lui Dragoş Popovici, Racheta din România care a uimit pe toată lumea

Profimediaimages

După parcursul la JO de la Tokyo, unde s-a clasat pe locul 4 la 200 m liber şi pe locul 7 la 100 m liber, a scris un mesaj de mulţumire celor care l-au susţinut, adresat însă şi ”oamenilor minunaţi” care îl ajută să devină ”cea mai bună versiune” a sa ca sportiv, dar mai ales ca om. Între aceştia se numără şi Dragoş Luscan, preparator fizic şi kinetoterapeut cunoscut deja în lumea sportului, iar despre colaborarea din ultimii patru ani cu David Popovici, Dragoş vorbeşte pentru News.ro.

„În 2017 am fost invitat, în calitate de preparator fizic într-un cantonament organizat de federaţia de nataţie în Turcia, cu lotul naţional de cadeţi. Au fost mai mulţi sportivi, între care şi David, alături de băieţi cu are a luat aurul la ştafetă acum, la Roma. După un an, în 2018, David a venit la cabinetul meu cu o problemă de sănătate, deci ca pacient.

Am făcut recuperare medicală o perioadă până şi-a revenit, iar apoi am avut o discuţie cu el, părinţii lui, antrenorul Adrian Rădulescu şi am acceptat să mă ocup şi de pregătirea lui fizică. Astfel, am intrat într-un program specializat, pentru că aţi văzut cum arată înotătorii. Sunt mari, puternici, agili, cu mobilitate bună, iar lucrurile cu David au decurs parcă fără să ne dăm seama. A prins încredere în mine şi am început treaba, cu pregătire specifică. Mă interesează ca el să devină din ce în ce mai puternic”, a spus Dragoş.

Jocurile Olimpice 2020 | Dragoş Popovici a avut o sală de forţă în casă

Preparatorul fizic nu este întotdeauna pe primul loc la ”simpatie” într-o echipă, poate tocmai pentru că impune o rutină, o muncă în care sportivul se bate cu el însuşi, iar eforturile fizice, repetările, exerciţiile sunt cele care nu se compară niciodată cu un concurs. Dragoş Luscan povesteşte că nu cedează de la planul de pregătire, iar David a înţeles foarte repede beneficiile.

”David are relaţia lui cu fiecare membru din staf. Cu mine, ca şi preparator fizic, lucrurile nu sunt uşoare, negociabile, dar în acelaşi timp David a înţeles foarte repede că ceea ce lucrăm o să-l ajute foarte mult. Mai ales anul trecut, în perioada stării de urgenţă, el a lucrat cel mai mult pe uscat, cum se spune, neavând bazin să se antreneze. A fost perioada cu o mare oportunitate pentru noi.

Nu ştiu dacă ştie cineva, el în perioada respectivă şi-a făcut o sală de forţă acasă, într-o cameră pe care a sacrificat-o. Şi-a cumpărat greutăţi, bară, aparate de forţă. Cumva, pandemia a fost o şansă de a lucra foarte mult la forţă, cum nu reuşeşte un înotător în mod normal, a fost o perioadă în care David s-a dezvoltat bine, sunt mulţumit de perioada respectivă. Foarte multe exerciţii a făcut atunci”, mai spus preparatorul fizic.

David Popovici şi mentalul său de fier

Întrabat care este atuul lui David Popovici, preparatorul său fizic nu a stat pe gânduri. ”Aş zice că mentalul lui, nu o componentă fizică anume. Mentalul este principalul lui atu, mai departe vin celelalte în completare. Dacă nu avea un mental pentru performanţă, nici nu s-ar fi antrenat la 5 dimineaţa, nu ar fi făcut sală de la 7 dimineaţa. Pe măsură ce se va dezvolta va veni şi restul. Din punctul meu de vedere va bate multe recorduri. Cred că asta va fi o mare provocare pentru el: să bată recorduri. Noi vom lucra împreună în continuare, iar alături de mine cu pregătirea fizică şi kinetoterapia este şi colegul Valentin Grigoraş.

Eu mă ocup de planul total de pregătire şi împreună cu Valentin implementăm. Inclusiv partea de refacere, cu masaje, cu streching, exerciţii de kinetoterapie, pentru că face în continuare kinetoterapie, pentru postura lui, pentru mobilitate. Totul e împărţit pe zile, ştim în fiecare zi ce avem de lucrat. Succesul vine şi din persistenţă. Face atât de multe lucruri bune, încât 0,1% din fiecare la un moment dat poate însemna 0,1 secunde în cursă. Este foarte atent şi la nutriţie, cât efort depune în viaţa de zi cu zi, e foarte bine calculat din toate punctele de vedere. Chiar şi la şcoală”.

”Poate exagerez, dar David este unul dintre eroii pe care-i căutau cei din ţara noastră. Mai ales generaţia lui. Sper ca românii să aibă încredere în el în continuare, să-l susţină mai departe. Să ne respectăm oamenii, eroii, să avem răbdare cu ei. El va face 17 ani, probabil lumea se aşteaptă ca peste trei ani să ia toate medaliile posibile şi imposibile, dar trebuie să avem încredere. El se va zbate pentru tot şi face tot ce e posibil să reprezinte România cu onoare şi să câştige medalii”, încheie preparatorul fizic şi kinetoterapeutul lui David Popovici.

Cine este Dragoş Luscan, preparatorul fizic al lui David Popovici

Dragoş Luscan este licenţiat în “Sport şi performanţă motrică”, respectiv ”Kinetoterapie şi motricitate specială” în cadrul UNEFS, unde a urmat şi un master în ”Nutriţie şi remodelare corporală” şi un curs postuniversitar de preparator fizic, este licenţiat şi în Administraţie publică, iar la Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a antrenorilor predă Teoria antrenamentului sportiv. Are la activ numeroase certificări în domeniu, iar în ultimii ani a participat la zeci de conferinţe şi reuniuni la nivel mondial pe teme de antrenament, mental coaching, nutriţie, kinetoterapie. Este şi instructor internaţional de tenis certificat ATP, precum şi membru al “European Athletics CoachesAssociation” şi “Global Professional Tennis Coach Association”.

La 34 de ani, din care 10 a jucat handbal, urmaţi de colaborări preţioase ca preparator fizic şi kinetoterapeut cu Simona Halep, Horia Tecău şi Florin Mergea, Cristina Neagu, echipe de volei, polo, handbal sau rugby, Dragoş Luscan îşi împarte timpul între proiectele cu sportivi de mare performanţă şi pacienţii de la clinica sa, KinetoFit. De patru ani se cunoaşte cu David Popovici, iar în ultimii trei colaborarea lor s-a axat treptat pe mare performanţă.

AS. RO LIVE

Răzvan Stanca, la AS.ro LIVE

Pe același subiect
David Popovici
Extra • 13 sept., 22:32
David Popovici a făcut valuri în prima zi de şcoală! Puștiul minune al natației mondiale a dansat cu ministrul Învățământului: „Sunt 4 bețe, la înot mă mișc eu repede”
Ivan Patzaichin şi povestea de film a pagaiei rupte
Extra • 5 sept., 11:00
Ivan Patzaichin şi povestea de film a pagaiei rupte. Cum a câştigat aurul olimpic
Edward Andrei a fost invitat la AS.ro LIVE
Alte Sporturi • 2 sept., 16:17
Edward Andrei dezvăluiri de senzație din polo: ”Se lasă cu dinți scoși, cu sânge!” Cantonament ca în armată pentru Olimpiada de la Atlanta
Antena 1
Un bărbat a prins un aligator imens, dar ceea ce a găsit în stomac l-a lăsat fără cuvinte: „Are în jur de 5.000 de ani”
Top citite
Florin Tănase „a semnat” cel mai tare contract al vieții! Florinel Coman, apariție care l-ar face invidios și pe Ilie Năstase. Cum s-au afișat „perlele” lui Gigi Becali la cununia civilă
1
Foto Florin Tănase „a semnat” cel mai tare contract al vieții! Florinel Coman, apariție care l-ar face invidios și pe Ilie Năstase. Cum s-au afișat „perlele” lui Gigi Becali la cununia civilă
Ultimele știri
16:41 Întrebarea care l-a scos din minți pe Laurențiu Reghecampf! Antrenorul Universității Craiova a răbufnit. „Asta e ideea ta, nu?” 16:23 Ronald Koeman, gest șocant la conferința de presă! Ce a putut să facă antrenorul Barcelonei 16:04 EXCLUSIV AS.ro LIVECântăreț de succes în România, a antrenat o echipă de juniori în Canada, dar a ales să revină în țară: ”Îmi băteau părinții la ușă: Copilul meu de ce nu joacă?” 15:31 Laurenţiu Reghecampf le-a declarat război lui Edi Iordănescu şi Dan Petrescu: „Principalul obiectiv e ăsta!” Ce a spus de revanşa din Cupa României cu CFR Cluj şi de excluderile lui Mateiu şi Bălaşa 14:55 NEWS ALERTReacţia lui Cristian Tudor Popescu, după ce Simona Halep a anunţat despărţirea şoc de Darren Cahill: „Nu se mai putea continua în felul acesta!” 14:39 Simona Halep și Darren Cahill s-au despărțit pentru a doua oară. Antrenorul australian a ajutat-o pe „Simo” să scrie istorie! 14:02 BREAKING NEWSCUTREMUR! Simona Halep a anunţat că Darren Cahill nu mai este antrenorul său. Mesajul transmis de campioana noastră: „Este timpul să punem capăt colaborării noastre!” 13:59 Moment fabulos la „Asia Express”! Turcii l-au implorat pe Gică Hagi să îl trimită pe Ianis la Galatasaray: „Te rugăm, trimite-ţi fiul aici! Vrem un nou erou să aibă numele Hagi” 12:56 Cristiano Ronaldo este cel mai bine plătit fotbalist din lume. Pe ce loc se află Lionel Messi şi cum arată TOP 10 12:27 Cristiano Ronaldo a prins 32,51 km/h. Iute ca vântul și ca gândul!
Close