Close

Decizia finală în cazul Kamilei Valieva! Campioana de 15 ani a fost depistată pozitiv după ce a scris istorie la Jocurile Olimpice de iarnă

Publicat: 14 februarie 2022, 10:02

În ciuda unui test antidoping pozitiv, rusoaica Kamila Valieva (15 ani) a fost autorizată luni de către Tribunalul de Arbitraj pentru Sport să continue competiţia la Jocurile Olimpice de la Beijing, informează lequipe.fr. Programul scurt al probei individuale feminine de patinaj artistic va avea loc marţi.

Reclamă
Kamila Valieva

Profimedia

Decizia finală în cazul Kamilei Valieva, campioana depistată pozitiv

Tribunalul sportiv a confirmat ridicarea suspendării provizorii a Kamilei de către Agenţia Rusă Antidoping (Rusada), considerând că privarea sportivei de un eveniment chiar înainte de a fi examinat fondul cauzei i-ar provoca un „prejudiciu ireparabil”.

Reclamă

„Instanţa a stabilit ca sportiva să beneficieze de circumstanţe excepţionale, deoarece are sub 16 ani. Prin urmare, ea este o persoană aflată sub protecţie, potrivit WADA. Regulile antidoping Usada şi codul WADA nu spun nimic despre suspendările provizorii impuse persoanelor aflate sub protecţie. Aceste reguli prevăd sancţiuni mai blânde în cazul persoanelor aflate în protecţie”, a explicat Matthieu Reeb, secretarul general al TAS, potrivit news.ro.

Al doilea motiv se referă la consecinţele unei posibile suspendări provizorii. Comisia a avut în vedere „că dacă sportivei i s-ar fi impus o suspendare provizorie şi dacă ulterior nu ar fi fost sancţionată, odată epuizate toate procedurile, sau dacă ar fi avut o sancţiune mai mică, suspendarea provizorie i-ar fi cauzat prejudicii grave”. El a vorbit, în acest caz, de un „prejudiciu ireparabil”.

Reclamă

Secretarul general a acuzat „notificarea cu întârziere (n.r. – de către laboratorul de la Stockholm care a analizat probele) a rezultatului acestui test efectuat în decembrie 2021, care a împiedicat capacitatea sportivei de a efectua anumite acţiuni juridice care i-ar fi putut aduce beneficii. Notificarea târzie, în plină desfăşurare a JO, nu a fost vina ei”. Reed a adăugat că procedurile de control antidoping sunt efectuate de obicei într-o săptămână sau zece zile, mai ales în cazul Jocurilor Olimpice.

În vârstă de 15 ani, Kamila Valieva a devenit prima patinatoare care reușește o săritură cvadruplă la o ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Citește și:

CIO şi WADA au sesizat TAS

CIO şi WADA au sesizat TAS, făcând apel la decizia Agenţiei Ruse Antidoping (Rusada), luată miercuri, de a ridica suspendarea provizorie a patinatoarei ruse, care a fost depistată pozitiv la un test efectuat în 25 decembrie.

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost testată la Campionatul Rusiei de la Sankt Petersburg în 25 decembrie de către Rusada, care a primit doar marţi rezultatul pozitiv. Substanţa identificată este trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.

Rusada a suspendat-o iniţial temporar pe patinatoare, apoi miercuri, Valieva a făcut recurs şi a obţinut ridicarea suspendării.

Reclamă
Citește și:
EMISIUNI
Miodrag Belodedici, la AS.ro LIVE
Ultimele știri
10:39 CM 2022 | Reacția momentului, după accidentarea lui Neymar de la Cupa Mondială: „Cea mai mare greșeală a lui e că s-a născut în Brazilia” 10:39 CM 2022 Polonia – Arabia Saudită LIVE SCORE (15:00). Lewandowski luptă împotriva ”călăilor” lui Messi. Echipele probabile 10:38 Avertisment pentru Gigi Becali: „Mihai Pintilii nu e antrenor, nu are nicio calificare pentru meseria asta!”. Ce sancțiuni riscă FCSB 10:01 CM 2022 | Selecționerul Angliei, explicații după egalul cu SUA. Mesajul transmis de Gareth Southgate 9:48 FotoFiica Anamariei Prodan, complet răvășită: „M-a rupt chestia asta! Plâng automat!” 9:24 CM 2022 | Dialog exploziv între Virgil van Dijk și Marco van Basten: „Nu se impune ca lider!”/”E ușor să vorbești din studio!” 8:59 CM 2022 | Selecționerul Angliei, luat la țintă după egalul cu SUA! Ce star a lăsat pe bancă Gareth Southgate: „E o rușine! E cel mai bun jucător al nostru” 8:54 CM 2022 | Mihai Stoica face show pe rețelele sociale, în timpul Mondialului! MM i-a găsit „sosia” unui fost jucător de la Rapid 8:35 CM 2022 | Un jucător de la Campionatul Mondial a purtat ghete cu steagul Rusiei: „E casa mea! Nu mi-e frică de nimic!” 8:26 Dan Șucu a dezvăluit cu ce echipă ținea, până să investească la Rapid: „Țineam cu Steaua!” Mesaj pentru fanii giuleșteni
Pe același subiect
Beatrice Huștiu, în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă
Alte Sporturi • 15 feb., 13:03
Beatrice Huștiu a scris istorie la Olimpiada de iarnă! Povestea celei mai tinere sportive care a reprezentat România la JO! Ce s-a întâmplat cu costumul pe care l-a purtat
Kamila Valieva ar fi fost prinsa dopata
Alte Sporturi • 10 feb., 10:35
Campioana olimpică de la patinaj, Kamila Valieva, ar fi fost prinsă dopată la doar 15 ani! Substanţa interzisă pe care ar fi folosit-o
Maria Constantin, cu lacrimi în ochi după ce a fost descalificată
Alte Sporturi • 9 feb., 9:02
Jocurile Olimpice de iarnă | Maria Constantin, cu lacrimi în ochi după ce a fost descalificată! Dezastru pentru Mikaela Shiffrin
Știri
Roxana Blenche şi surorile Odagiu au preparat ”Banofee pie”
Close