Close

Jocurile Olimpice de iarnă | Ce substanţe au fost găsite în organismul Kamilei Valieva! Anunțul făcut de New York Times

Avatar photo

De Antena Sport
Publicat: 16 februarie 2022, 10:39

Jocurile Olimpice de iarnă. Kamila Valieva ar fi folosit trei substanţe diferite pentru a trata afecţiuni cardiace, potrivit analizei probei care a declanşat scandalul de dopaj de la Jocurile Olimpice de la Beijing, informează New York Times.

Reclamă
Ce substanţe au fost găsite în organismul Kamilei Valieva

Getty Images

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost testată la Campionatul Rusiei de la Sankt Petersburg, la 25 decembrie 2021, de către Rusada, care a primit doar în 7 februarie rezultatul pozitiv de la laboratorul din Stockholm. Substanţa identificată a fost trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.

Reclamă

Jocurile Olimpice de iarnă | Ce substanţe au fost găsite în organismul Kamilei Valieva

New York Times scrie că eşantionul ei conţinea şi medicamentele pentru inimă Hipoxen şi L-carnitină, care nu sunt pe lista celor interzise de Agenţia Mondială Antidoping.

Sportiva s-ar fi apărat după ce a fost depistată pozitiv, susţinând că a luat din greşeală medicamentele bunicului ei. Potrivit lui Denis Oswald, preşedintele Comisiei de disciplină a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Kamila Valieva şi-ar fi justificat controlul pozitiv în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) prin faptul că a făcut o confuzie cu medicamentele prescrise bunicului ei pentru a trata o problemă la inimă.

NY Times a precizat că bunicul patinatoarei a furnizat un mesaj video preînregistrat la o audiere cu oficialii ruşi antidoping, în 9 februarie, în care a spus că el a folosit trimetazidină pentru a trata „atacuri”.

Reclamă

Bunicul sportivei a arătat un pachet de medicamente în timpul mesajului. Mama Kamilei Valieva a afirmat la aceeaşi audiere că fiica ei a luat Hipoxen din cauza bătăilor neregulate ale inimii. Ea a precizat că bunicul avea grijă de nepoata lui în absenţa părintelui.

Prezenţa trimetazidinei în corpul sportivei ar fi putut fi o greşeală, au sugerat oficialii ruşi. Dar descoperirea mai multor substanţe în eşantionul unui sportiv de elită, în special a unuia tânăr ca Valieva, a fost extrem de neobişnuită, potrivit unui important oficial antidoping.

Directorul executiv al Agenţiei Antidoping din Statele Unite, Travis Tygart, a declarat că beneficiile unei astfel de combinaţii de substanţe „par să vizeze creşterea rezistenţei, reducerea oboselii şi o eficienţă mai mare în utilizarea oxigenului”.

Jocurile Olimpice de iarnă | Valieva a declarat trei produse într-un formular de control antidoping

L-carnitina este permisă atunci când este administrată pe cale orală, a spus Tygart, dar este interzisă dacă este administrată în cantităţi mari prin perfuzie sau injectabil, deoarece ar putea oferi un avantaj incorect de îmbunătăţire a performanţei. Nu este clar cum a luat Valieva suplimentul şi nu este cunoscută nici concentraţia din proba ei.

Valieva a declarat trei produse într-un formular de control antidoping care a fost depus împreună cu testul efectuat. Aceste produse au fost L-carnitină, Hypoxen şi Supradyn, un supliment pentru stimularea imunităţii.

Kamila Valieva, medaliată cu aur în proba pe echipe, a primit din partea TAS permisiunea de a evolua în continuare la JO şi a terminat pe primul loc programul scurt al probei individuale feminine. Programul liber va avea loc joi.

Reclamă
EMISIUNI
Miodrag Belodedici, la AS.ro LIVE
Ultimele știri
10:16 Ce i-a pus să facă Mirel Rădoi pe cei 4 jucători reprimiți în lotul Universității Craiova. Decizia surprinzătoare 9:48 FotoValentina Pelinel i-a îndeplinit marea dorinţă lui Cristi Borcea: „Îmi mai doream copii! Uite că ne-a dat Dumnezeu” 9:24 VIDEOCM 2022 | Cristiano Ronaldo, la ora de sinceritate! „Cui i-ai da premiul pentru omul meciului?”. Ce a răspuns starul lusitan, după Portugalia – Ghana 3-2 9:03 „Ţi-ai paria casa că Kylian Mbappe va rămâne la PSG?”. Reacţie savuroasă a lui Christophe Galtier 8:52 CM 2022 | Anunțul făcut de Tite, după ce Neymar s-a accidentat în Brazilia – Serbia 2-0! Ce se întâmplă cu starul sud-americanilor 8:36 CM 2022 | „Va mai juca Neymar la Cupa Mondială?”. Anunțul medicului Braziliei + Reacția starului Selecao 8:30 Mihai Stoica a anunţat numele înlocuitorului lui Andrei Cordea la FCSB. Are încredere deplină în David Miculescu: „Îmi place foarte, foarte mult!” 0:16 CM 2022 | Imagini dure cu glezna lui Neymar, după ce a ieşit accidentat din partida cu Serbia şi a început să plângă pe banca de rezerve 24
nov.
23:51
CM 2022 | Situaţie dramatică pentru Argentina şi Germania, după prima etapă de la Campionatul Mondial. Celelalte favorite la trofeu au câştigat pe linie
24
nov.
23:38
CM 2022 | Cum arată în timp real clasamentele grupelor Cupei Mondiale
Pe același subiect
Mircea Lucescu, într-o conferinţă de presă
Fotbal extern • 24 nov., 14:44
Prima reacţie a lui Mircea Lucescu după problemele grave din cantonamentul lui Dinamo Kiev: „Doar n-o să cadă chiar pe mine o rachetă”
Motivul incredibil pentru care acest bărbat are corpul negru deși nu s-a născut așa!
FIGHT • 12 oct., 11:28
Motivul incredibil pentru care acest bărbat are corpul negru deși nu s-a născut așa!
Explozie pe Podul Crimeei
Diverse • 8 oct., 17:51
FOTO
Ironie supremă adusă lui Vladimir Putin, după explozia de la podul Kerci. Primarul Kievului s-a amuzat pe seama ruşilor
Știri
Hello Chef sezonul 4, 25 septembrie 2022: Roxana Blenche, Cătălin Cazacu și Vincenzo
Close